מפקדי חיל האוויר לשעבר פנו הבוקר (שני) במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, בדרישה לעצור את המהפכה המשפטית – זאת על רקע ניצני הסרבנות בחיל האוויר. "אנו עוקבים בדאגה עמוקה אחר התהליכים המתרחשים במדינת ישראל ובחיל האוויר בימים אלה", כתבו. "מתוך היכרות עמוקה עם משקלו המרכזי והמיוחד של החיל בביטחון הלאומי, המוכר לכם היטב, אנו חרדים להשלכות של תהליכים אלה ולסכנה החמורה והמוחשית הנשקפת לביטחון הלאומי של מדינת ישראל".
סערת הסרבנות - סיקור N12
- 37 אנשי צוות אוויר במילואים בטייסת קרב: לא נגיע לאימון השבוע
- שיחת האזהרה של הרמטכ"ל לנתניהו: מודאגים מהתפשטות הסרבנות
- גנץ בקריאה לאנשי המילואים והסדיר: "אל תתנו יד לסרבנות"
"ליבת עוצמתו של החיל היא התלכיד המיוחד של אנשיו, בסדיר ובמילואים", הדגישו מפקדי החיל בעבר. "אנשי החיל כולם מונעים מתוך תחושת שליחות עמוקה ואמונה בצדקת הדרך", הבהירו המפקדים. "אנו מגבים את מפקד חיל האוויר ואנשיו בעת הקשה הזו, ופונים אליך בבקשה לעצור ולמצוא פתרון למצב המתהווה ובהקדם האפשרי".
על המכתב חתומים מפקדי חיל האוויר לשעבר, בהם המפקד הקודם של החיל אלוף במיל. עמיקם נורקין, הקודם לו אלוף במיל. אמיר אשל, וכן עידו נחושתן, אליעזר שקדי, דני חלוץ, איתן בן אליהו, הרצל בודינגר, דן טולקובסקי, דוד עברי ואביהו בן נון.
מעבר למכתב המפקדים, בצה"ל חוששים מהתפשטות הסרבנות בתוך הצבא בעקבות הסרבנות של חיילי מילואים במערכים שונים לשירות. גורמים בצבא גם מביעים חשש שזה יידרדר לסרבנות גם במערכים הסדירים. יש מקומות שבהם השיח מחלחל לסדיר – למשל בטייסות, צוות טייסים סדירים שמשרתים יחד – ולכן הם חשופים לדילמות ולהתבלטות.
ההחלטה בפיקוד צה"ל היא לא לנקוט בצעדים משמעתיים כלפי סרבני המילואים - אלא לייצר מעגלי שיח וקשב, כדי לא לייצר תגובת נגד ולהביא לפיצוץ עוד יותר גדול. מלבד זאת, גם שיחת האזהרה שקיים הרמטכ"ל הרצי הלוי נועדה להביע את אותה דאגה בצה"ל בפני הדרג המדיני.
בשיחת האזהרה, שהגיעה על רקע סרבנות של חיילי מילואים לשירות, אמר בין השאר הרצי הלוי כי בצבא מודאגים מהתפשטות הסרבנות. "השיח על הסרבנות כבר עלול לפגוע במבצעיות של הצבא. זו הייתה טעות לקרוא לאנשי המילואים שמחו בהפגנות 'אנרכיסטים' – זה פוגע מאוד במי שאחראי יום-יום על ביטחון המדינה", אמר הרמטכ"ל בשיחה.
במקביל, גם שר הביטחון יואב גלנט שנפגש עם הרמטכ"ל ודן עימו בנושא ביממה האחרונה, התייחס לסרבנות: "המצב היום מחייב לדבר, ומהר. אני פונה מכאן לכל חייל ולכל קצין - צה"ל הוא כלי המגן של מדינת ישראל ואנשי המילואים הם חלק ממקור עוצמתו הגדולה".
"השאירו את הוויכוח הפוליטי מחוץ לצה"ל, זה בנפשנו", אמר שר הביטחון גלנט. "ניצבים בפנינו אתגרים חיצוניים כבדים ומורכבים, כל קריאה לסרבנות פוגעת בתפקודו של צה"ל ויכולתו לבצע את משימותיו". על רקע הדברים, גלנט ייפגש הערב גם עם נתניהו לדון בנושא.
גם שר הביטחון לשעבר ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ יצא בהצהרה שמתנגדת לסרבנות בצבא. "המשיכו לשרת, להתייצב בכל תנאי", אמר אתמול על רקע הסערה. "להגן על הארץ הזו במחאות ולהגן עליה בגיחות. אל תתנו יד לסרבנות, עם כל הכאב", אמר בפתח ישיבת סיעתו".