המהפכה המשפטית והמחאה הציבורית: יותר מ-100 אלף בני אדם הפגינו הערב (שבת) נגד הממשלה והמהפכה המשפטית בתל אביב. רבבות המפגינים יצאו מההפגנה המרכזית בצומת עזריאלי לצעדות מחאה ברחבי תל אביב. אלפי בני אדם נוספים הפגינו גם בירושלים, בבאר שבע, בחיפה ובערים נוספות.
המהפכה המשפטית והמחאה - סיקור N12
עזריאלי סירב לפרסם מודעה של "הארץ": הסיבה – מכילה את המילה 'דמוקרטיה'
"העברנו מסרים ללפיד והוא מוזמן, אבל לא יהיו נאומים פוליטיים"
לפיד הודיע: אגיע בשבת להפגנה – "עוצרים את הטירוף"
ראש האופוזיציה יאיר לפיד הצטרף למפגינים לאחר שלא נכח בהפגנה בשבוע שעבר מכיוון שמארגניה סירבו לאפשר לו לנאום בה. "מה שאתם רואים פה היום זו הפגנה בעד המדינה. אנשים שאוהבים את המדינה באו הנה כדי להגן על המדינה, על הדמוקרטיה ובתי המשפט שלה", אמר לפיד.
למחאה השבוע הצטרפו גם עובדי ההיי-טק, שצעדו יחד במחאה נגד המהפכה המשפטית תחת הסיסמה: "אין חופש, אין הייטק". ניר ברק, ממובילי מחאת ההייטקיסטים אמר כי "אם ההפיכה המשטרתית תעבור, לא תהיה הגנה על זכויות הפרט. ואם אין הגנה על זכויות פרט חברות ההיי-טק יצאו מכאן לאט לאט. חייבים לשמור על הפרדת הרשויות ועל בית המשפט כדי שנוכל להמשיך ולשגשג וההיי טק יוכל להמשיך לעזור לכל המשק הישראלי".
המחאה נגד ההפיכה המשפטית - דקה אחר דקה
21:35 - ההפגנה המרכזית בצומת עזריאלי הסתיימה והמפגינים התפזרו לכמה צעדות מחאה נפרדות ברחבי תל אביב. עם תחילת הצעדות, התמקמו השוטרים בירידות לאיילון כדי למנוע את חסימת הציר.
21:10 - הסופר דויד גרוסמן עלה לנאום בהפגנה בקפלן: "מדינת ישראל הוקמה כדי שיהיה מקום אחד בעולם שבו האדם היהודי והעם היהודי ירגישו בבית, אבל אם ישראלים כל כך הרבה מרגישים עולים בתוך עצמם - ברור שמשהו הולך ומשתבש. ישראל נמצאת במאבק גורלי על צביונה, על פניה של הדמוקרטיה שלה, על זכויות האדם, חופש היצירה והאמנות, על השידור הציבורי החופשי. המאבק שלנו בפוליטיקאים ציניים, חלקם מושחתים, שנחושים להגדיר מחדש את הצדק באופן חד-צדדי ואנטי דמוקרטי במחטף".
20:35 - הפגנת התנועה לאיכות השלטון בכיכר הבימה הסתיימה, ואלפי המשתתפים צועדים לעבר ההפגנה המרכזית ברחוב קפלן.
20:30 - מארגני ההפגנה בחיפה מסרו כי כ-8,000 בני אדם משתתפים במחאה במרכז חורב. במקביל נערכת הפגנה נוספת במושבה הגרמנית של מאות פעילי חד"ש, תחת הכותרת: "מתאיישים. מתנגדים". בבאר שבע מעריכה המשטרה כי מפגינים כאלף איש, ובירושלים מפגינים כ-4,000 בני אדם.
20:06 - משה בוגי יעלון נאם בהפגנה בצומת עזריאלי, ואמר כי "למדינה בה ראש הממשלה ממנה את כל השופטים ואחראי על קידומם ופיטוריהם, יש שם - קוראים לה: ד י ק ט ט ו ר ה. כשראש הממשלה הזה הוא גם נאשם, שמדינת ישראל מאשימה אותו בפלילים חמורים, יש שם - קוראים לה: דיקטטורה של עבריינים".
20:02 - יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי אמרה בהפגנה בתל אביב כי "על ההפיכה המשטרית הזאת אסור להתפשר. עם הממשלה המטורללת והמסוכנת הזאת אסור לנהל משא ומתן". היא הוסיפה כי "אין מה להתפשר על דברים שהורסים את מדינת ישראל ואת הדמוקרטיה שלה. אנחנו במאבק הזה חייבות וחייבים להיות אופוזיציה מאוחדת".
19:50 - אלוף (במיל׳) עמי איילון, מפקד חיל הים וראש השב"כ לשעבר, אמר בהפגנה של התנועה לאיכות השלטון בכיכר הבימה כי "אנחנו רואים היום את הגל הגדול והעכור שמאיים לרסק את היצירה שנבנתה בארץ הזו. ממשלת נתניהו, בן גביר וסמוטריץ' היא אסון לישראל ואסון לעם היהודי. זו ממשלת זדון שפועלת להרוס את החזון של האבות המייסדים". הוא הוסיף כי "הצדק הפך לשחיתות, האמת הפכה לכזב, הכנות לצביעות והחירות לעריצות".
19:40 - גדעון סער במחאה בחיפה: "אדוני ראש הממשלה, פטר מיד את השר אריה דרעי. אדוני ראש הממשלה, הסר ידך מהדמוקרטיה".
19:34 - יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ אמר עם הגעתו להפגנה כי "אנחנו מעודדים את המחאה ורואים בה גיבוי לפעילות הפוליטית שלנו במישורים השונים. אנחנו יכולים להתווכח על הרבה דברים, לא על הדמוקרטיה הישראלית. אנחנו מוכנים להגיע להסכמות על הרפורמה, אבל זה לא אומר שנתפשר על הדמוקרטיה. לא תהיה פשרה על הדמוקרטיה, שלטון החוק ומערכת משפט עצמאית וחזקה".
19:26 - הסופרת והמשוררת צרויה שלו בהפגנה בכיכר הבימה: "מדינת ישראל ניצבת בפני איום קיומי מבפנים. הממשלה החדשה שאומנם נבחרה כחוק, אבל מבקשת לבטל את שלטון החוק - מתנפלת עליה ביד גסה. מאיימת לקחת ממנה את נשמתה ואת חירותה ועוד עושה זאת בשם היהדות".
19:16 - דוד חשין, נשיא בדימוס של בית המשפט המחוזי בירושלים ושופט בית המשפט העליון בדימוס, אמר בהפגנה בכיכר הבימה כי "לטעמי הערב הזה אינו אירוע פוליטי כלל ועיקר. זה אירוע של אספת עם שעניינה זהותה הדמוקרטית של מדינת ישראל, של כולנו ושל ילדינו. אני מוצא עצמי מודאג מפני סדרת מהלכים מתוכננים, אשר היה וחלילה יצאו לפועל - יביאו לפגיעה קשה בדמוקרטיה הישראלית ובזכויות היסוד של אזרחיה".
19:04 - ראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר עם הגיעו להפגנה כי "מה שאתם רואים פה היום זו הפגנה בעד המדינה. אנשים שאוהבים את המדינה באו הנה כדי להגן על המדינה, על הדמוקרטיה ובתי המשפט שלה. להגן על העיון של חיים משותפים וטוב משותף. אנחנו לא נוותר עד שננצח".
18:26 - מאות בני אדם מפגינים בצומת חורב בחיפה. בעקבות המחאה, המשטרה סגרה את הצומת מכיוון כביש פרויד ודרך אבא חושי לכיוון דרך פיקא ושד' מוריה. "משטרת ישראל ערוכה עם עשרות שוטרים לשמירת הסדר הציבורי במחאה שמתקיימת כעת במרכז חורב בחיפה", נמסר מהמשטרה.
18:15 - מאות מפגינים החלו להתאסף בכיכר הבימה וברחוב קפלן בתל אביב, לקראת הפגנות המחאה שנערכות ב-2 המוקדים.
מאיה מגבעתיים סיפרה כי "הגעתי לפה כבר ב-15:00, כי ידעתי שהכבישים יחסמו ב-16:30. אוטובוסים אין, אז נאלצתי לקחת מונית". היא הסבירה כי "אני מאמינה ברעיון של ההפגנה, אני נגד שליטה של הממשלה על בתי המשפט ומודאגת מהרפורמה שיריב לוין מנסה לקדם. אני פוחדת שלא תהיה פה דמוקרטיה ושיהיה פה פשיזם".
משה, בן 70 מתל אביב, אמר כי "כל המצב הפוליטי במדינת ישראל מאוד מפחיד, מעורר חרדה ומדכא. אי אפשר לדעת לאן זה יתפתח, מיום ליום אין לדעת זה יילך. הגעתי לפה ב-16:00 לפני כל החסימות". זיו אליסף מאזור רחובות אמר כי "אני לא מוכן שהילד שלי יגדל במדינה לא דמוקרטית, לא על זה אבא שלי נהרג במלחמת יום כיפור. במשך כמעט שנה הגענו לבלפור ופשוט לא מאמינים שצריכים להגיע גם לפה. יצאנו ב-16:00 מהבית שלנו ברחובות ונגיע לכאן כמה שצריך".
אלי ואתי מרעננה הגיעו לכיכר הבימה בסביבות 17:00, בגלל החסימות בכבישים. "אנחנו חושבים שהמדינה צריכה להיות מודרנית ודמוקרטית, עכשיו זו מלחמה על שני הדברים האלה", אמרו לפני ההפגנה. "תרבות וחינוך נמצאים על הכף וגם משפט, וזה מאוד מפחיד אותנו. אנחנו מרגישים כמעט כמו אזרחי מוסקווה שהם תחת דיקטטורה של פוטין - פחד, צנזורה ומשטרה פרטית".
ניר נגיד הגיע באותה שעה מרעננה. "הגעתי לבד. חשוב לי להפגין נוכחות ותמיכה נגד מה שקורה בהפגנות, במדינה, הביזיון והריסת הדמוקרטיה", אמר. "אני מודאג עוד לפני מה שקרה עם הממשלה האחרונה ועכשיו ברמות. זה תהליך שזוחל מזמן ועשה קפיצה מדרגה גדולה", הוסיף.
בהפגנה הגדולה יותר, שנערכה ברחוב קפלן, נאמו משה בוגי יעלון, עינת גז, דינה זילבר, הסופר דוד גרוסמן ואבי חימי, אחרי הנאומים יצאו צעדות מחאה בהשתתפות ראשי מפלגות האופוזיציה. מארגני ההפגנה טענו כי בהפגנה יינתן דגש מיוחד להשמעת קולן של קבוצות המחאה החדשות, כמו מחאות ההייטקיסטים וגופי המגזר העסקי, הסטודנטים, אנשי מערכת המשפט ואחרים.
"אלה ימים קריטיים לעתיד מדינת ישראל. ממשלה עבריינית מנהלת מתקפה חסרת מעצורים על הדמוקרטיה ועל מערכת המשפט", נמסר ממארגנה ההפגנה. "מול המתקפה הזאת קמה התנגדות אזרחית שטרם נראתה בציבוריות הישראלית, הכוללת חלקים מכל קצוות החברה ומהמגזר העסקי. זהו המאבק החשוב ביותר של דורנו ואין לנו ברירה אלא לנצח אותו".
בהפגנה הקטנה יותר, שנערכה בכיכר הבימה, לא השתתפו פוליטיקאים ועו"ד אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון שצפויה להוביל את המחאה בכיכר, הסביר ל-N12 כי "התנועה לאיכות השלטון עומדת איתן בכיכר הבימה, כמו תמיד וכמו בשבוע שעבר. יהיו שני מוקדים להפגנה - אותה הפגנה עם שני מוקדים. גם ככה הייתה צפיפות מטורפת פעם שעברה, ומאוד קשה לשמוע ולהגיע לאנשים".
הוא הוסיף כי "לנו מאוד חשוב שאנשי ימין יגיעו, שאנשי הציונות הדתית יגיעו, זאת הפגנה של עם ישראל ולכן חשוב לנו שתואר הבימה יוכל להביא קהלים ולחבר קבוצות שונות".