רגע לפני חג הפסח, "חוק החמץ" אושר סופית במליאת הכנסת ויהיה בתוקף כבר בחג הקרוב. החוק שקודם על ידי המפלגות החרדיות אושר ברוב של 48 תומכים לעומת 43 מתנגדים ומחולל סערה ציבורית. תומכי החוק מסבירים כי זו תגובה הכרחית לפסיקת בג"ץ ואילו המתנגדים לחוק טוענים שמדובר ב"אצבע בעין" לציבור החילוני והלא יהודי בישראל.
1. מהי משמעות החוק?
"חוק החמץ" הוא למעשה תיקון מספר 13 לחוק זכויות החולה וכותרתו היא "הסדרים לעניין מזון בבית חולים בחג הפסח". על פי נוסח תיקון החוק שאושר: "מנהל בית חולים יהיה רשאי לאסור הכנסת חמץ למבנה בית החולים לשם שמירת כשרות בחג הפסח. זאת לאחר ששקל חלופות אחרות והתחשב בזכויות המטופלים ובצורכיהם". ההנחיה שלא להכניס חמץ בבתי החולים שיבחרו בכך, תפורסם באתר האינטרנט של המוסד הרפואי וכן יוצבו שלטים בנושא. מנהל בית החולים יהיה רשאי להסמיך עובד לשם יידוע על ההוראות.
2. בכל בי"ח בארץ יוצב שלט?
התשובה היא לא. נוסח החוק מתיר חופש פעולה למנהלי בתי החולים לנהוג כרצונם. יחד עם זאת, מנהלים שיבחרו לאפשר הכנסת חמץ, יאפשרו למטופלים לעשות זאת באופן פרטני - ולא כחלק מהמזון המוגש למטופלים מטעם בית החולים. החוק איננו רלוונטי לגבי הכשרות לפסח של חדר האוכל והמזון המוגש מטעם לבית החולים אלא רק להכנסת מזון מבחוץ על ידי מבקרים.
חוק החמץ - סיקור N12
- חוק החמץ אושר בקריאה ראשונה, באופוזיציה תקפו: "תפסיקו להשניא את היהדות"
- משרד הבריאות מסרב לחוות עמדה מקצועית על חוק החמץ
- אלה ש"לא יחפשו בתיקים" - ואלה שלא הגיבו: כך יפעלו בתיה"ח עם חוק החמץ
3. למי מותר לחפש חמץ בתיקים?
עובדי בית החולים שהוסמכו למשימת חיפוש חמץ במהלך חג הפסח, רשאים לבדוק את התיקים של המבקרים. החוק מאפשר לעובדים סמכויות מוגבלות בלבד - ליידע את המבקרים שחל איסור על הכנסת חמץ אך לא יותר מכך. גורם בכיר באחד מבתי החולים במרכז הארץ אמר על כך ל-N12: "מערכת הבריאות בישראל סובלת ממצוקת כוח אדם חמורה, שמתבטאת בין היתר בסד"כ המאבטחים של בתי החולים. צוותים רפואיים מתמודדים עם אלימות יומיומית ויש צורך בתוספת אבטחה כדי להגן על צוותי הרפואה. גם אם בית חולים יהיה מעוניין ליישם את החוק החדש - אין לנו כוח אדם מיותר לבזבז על חיטוט בתיקים".
4. אם לא בדקו, מותר להכניס חמץ?
כן. תיקון החוק מאפשר למנהל בית חולים יד חופשית והוא רשאי לבחור שלא להציב מאבטחים לחיפוש חמץ בתיקים. תיקון החוק למעשה מבטל את פסיקת בג"ץ שאסרה על בתי חולים שביקשו לאסור הכנסת חמץ לעשות זאת. ארגונים אזרחיים נערכים לפעולות מחאה בעקבות אישור החוק. כך למשל קבוצה של 700 מילואימניקים הודיעו: "במהלך חג פסח אנשינו יכניסו במגוון דרכים חמץ לבתי החולים, יצלמו ויעלו לרשתות".
5. הקשר בין החוק לבין פסיקת בג"צ
בשנת 2018 הגיש הפורום החילוני, ח"כים ופעילים, עתירה נגד שר הבריאות לשעבר יעקב ליצמן, על כך שיישם דרישה של הרבנות הראשית להכשיר לפסח את בתי החולים ברחבי הארץ ולהציב מאבטחים שיערכו חיפוש בתיקים של המבקרים. באפריל 2020 ניתן פסק דין של בית המשפט העליון, לפיו האיסור על הכנסת חמץ בפסח לבתי חולים אינו חוקי. הצעות החוק שהוגשו על ידי המפלגות ש"ס ויהדות התורה הן מעין "תגובת נגד" לפסיקה הזו, אך היא אינה מתירה למנוע כניסת מבקרים מסיבה זו.
ד"ר רם פרומן, יו"ר "הפורום החילוני", הארגון שהגיש את העתירה לבג"ץ נגד איסור הכנסת חמץ לבתי חולים הגיב: "זה חוק מגוחך ומיותר שכל מטרתו היא לפגוע בחילונים ובאנשים שהם לא יהודים, גם בשעתם הקשה ביותר. חולים שנמצאים במיטתם ומשוועים לאוכל צריכים לסבול מגחמות ומשחקי כוח של הציבור הדתי. אני לא חושב שהציבור יסכים לכך ואני מקווה שמנהלי בתי החולים לא ישתפו פעולה עם הדבר הזה".
בפורום החילוני נערכים להגשת עתירה נוספת לבג"ץ. ד"ר פרומן: "אנו נבחן אפשרות לתקוף את החוק הזה בבג"ץ. בזמן כהונתו של ליצמן כשר בריאות, הוחלט לכפות את דרישת הרבנות להכשיר לפסח בתי-חולים ברחבי הארץ. הייתה הפרה בוטה של חוק זכויות החולה ולכן הגשנו את הבג"ץ מלכתחילה".