קרבות בדיון: ועדת חוק חוקה ומשפט בראשות חבר הכנסת שמחה רוטמן מהציונות הדתית המשיכה לדון הבוקר (רביעי) ברפורמה במערכת המשפט שמקדמת הממשלה. נושא הדיון היה חוק יסוד: השפיטה (חיזוק הפרדת הרשויות). בסוף הדיון, היועץ המשפטי לוועדה רצה לציין עוד נושא נוסף בתגובה להבהרה שביקשה ממנו חברת הכנסת קארין אלהרר, ויו"ר הוועדה רוטמן ענה לו: "יש גם את יום ראשון". 

במהלך הדיון התפתח עימות בין רוטמן ליועץ המשפטי לוועדה, עורך הדין גור בליי, שנכנס לדבריו. רוטמן השיב לו: ״אם אתה רוצה לתקן דברים שאני אומר אתה יכול להיכנס לי לדברים, ואם אתה רוצה להכניס דברים שלי לקונטקסט, חכה לתור שלך״. בתגובה לכך, העירו לו חברי האופוזיציה. 

ח"כ רוטמן הגיב בדיון לפרסומים לפיהם נשיאת בית המשפט העליון דורשת לעצור את דיוני הוועדה כתנאי להידברות: ״הנשיאה הוזמנה והגיעה בעבר לוועדת החוקה לדיונים על מערכת המשפט, היא יכולה לומר את דברה וזה לדעתי המקום הנכון. הניסיון לחסום את הליכי החקיקה חמור מאוד והניסיון לברוח מהידברות חמור״. עוד הוסיף רוטמן: "ראיתי את הדברים בצער רב כי הדיון בוועדה הוא נשמת אפה של הדמוקרטיה הישראלית ומי שמבקש לעצור אותו כתנאי להידברות לא באמת רוצה הידברות".

ח
עורך הדין גור בליי ויו"ר הוועדה שמחה רוטמן|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"אם הייתי אומר שאני עוצר את הרפורמה כל עוד בית המשפט יעצור את דיוניו, לא יפסול חוקים או מינויים, לא ידון בסוגיות של מדיניות, הקפאת מצב עד שנדבר, היו אומרים בצדק שאני מתערב בעצמאות השיפוטית ופוגע בהפרדת הרשויות. הניסיון להתערבות בהליכי חקיקה בכנסת על ידי נשיאת העליון הוא פגיעה חמורה בהפרדת הרשויות, הכנסת כולה קואליציה ואופוזיציה הייתה צריכה לומר שזה מעשה שלא ייעשה", אמר יו"ר הועדה רוטמן. 

חברי האופוזיציה הגיבו לדבריו וטענו כי הוא "מנסה להלך עליה אימים".  רוטמן הגדיר את הדרישה של חיות לעצור את דיוני הוועדה לפי פרסומים "לא דרישה שמתאימה למדינה דמוקרטית. אני קורא לה לחזור בה ממנה".

אסתר חיות
הנשיאה חיות. רוטמן: "קורא לה לחזור מהדרישה לעצור את דיוני הועדה"

בדיון הועדה הקודם, הקריא רוטמן תיקונים לחוקי יסוד שהוחלו באותה הכנסת שבהם חוקקו, במטרה להראות שהייעוץ המשפטי שגה בהמלצתו. היועץ המשפטי של הוועדה, גור בליי, הסביר כי הכוונה הייתה לומר שרק רפורמות דרמטיות שמשנות את צורת המשטר או עם השפעה דרמטית על האופי הפוליטי של ישראל נכנסו לתוקף רק לאחר שהתחלפה הכנסת, אך רוטמן לא שעה לדבריו. בתגובה אמרה ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) שמעולם לא ראתה יחס כזה ליועמ"ש הוועדה, ורוטמן השיב: "מעולם לא ראיתי חוות דעת משפטית כזאת".