החוק השנוי במחלוקת שייתן כוח נוסף לממשלה: אתמול (שלישי) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי הממשלה דורשת לשלב עוד נציגים מטעמה בוועדות במסגרת חוק חדש, "חוק התכנון והבנייה", שמעורר הרבה מאוד כעס בשלטון המקומי.
החוק למעשה קובע את הרכבם של מוסדות התכנון, בהם המועצה הארצית לתכנון ובנייה והוועדות המחוזיות. לפי החוק, "חברי הממשלה שהם חברי המועצה הארצית ממונים בהתאם להחלטת הממשלה במסגרת מספר הנציגים שנקבע בחוק, ובוועדות המחוזיות מכוח החוק ובהתאם להרכב הנציגים שנקבע בו".
מדובר במימוש סעיף בהסכמים הקואליציוניים ולפיו שרד ההתיישבות, משרדה של חברת הכנסת אורית סטרוק, יקבל שני נציגים נוספים בוועדה הארצית לתכנון ובנייה - וגם בוועדות המחוזיות. בשלטון המקומי זועמים: מדובר בוועדות מקצועיות וחשובות שכבר יש בהן נציגות נכבדת לממשלה, ועל כן הם רואים בכך פוליטיזציה והפרת האיזון בוועדות.
"לא נאפשר דילול נוסף בכוח שלנו"
"זו הפרת יחסי הכוחות, לא נסכים לכך", טענו בשלטון המקומי. חיים ביבס, יו"ר השלטון המקומי, אף פנה במכתב רשמי בו כתב: "כבר היום דוללו משמעותית נציגי השלטון המקומי לעומת נציגי הממשלה. לא ניתן יד לזה, לא נאפשר דילול נוסף בכוח שלנו. אנו דורשים כי כנגד הוספת נציגים מקרב הממשלה יתווספו נציגים מקרב השלטון המקומי, כך שבסופו של דבר תהיה נציגות שווה במועצה הארצית ובוועדות המחוזיות".
ב"פורום ה-15", ארגון המאגד ערים עצמאיות בישראל הצטרפו למכתבו של יו"ר השלטון המקומי. במכתב שכתב ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי, נטען כי "על מנת לשמר את האיזון העקרוני החשוב הקיים כיום, אנו מבקשים להוסיף נציגים מטעם השלטון המקומי, או לחילופין, להוריד נציגים אחרים מטעם הממשלה".
בארגון הגג של התנועה הסביבתית בישראל, "חיים וסביבה", נטען למחטף בוועדת התכנון, ולשינוי החוק "ללא מתן זמן להערות הציבור, מלבד יומיים - במהלך חג הפורים". ניר גירון, סמנכ"ל תחום אקלים וקהילה בארגון הגג, טען כי "ישנה סכנה גדולה לפגיעה סביבתית-תכנונית בישראל בכלל ובמחוזות הצפון והדרום בפרט, לטובת מימוש הסכמים קואליציוניים. השיקולים קצרי הטווח יעלו על אלה ארוכי הטווח – מה שמהווה סכנה לסביבה".