ממשלת נתניהו אומנם אישרה את תקציב המדינה לשנים 2024-2023 ואת התוכנית הכלכלית, אך נראה שלראש הממשלה בנימין נתניהו יש פלונטר חשוב לא פחות לפתור - משבר אמון עם השותפים הקואליציוניים שמאוכזבים ממנו. N12 עושים סדר בחברי הקואליציה שמערימים קשיים, הפכו לכאב הראש החדש של נתניהו ועלולים לערער את יציבות הממשלה. בעקבות הסדקים האחרונים בממשלה, גורמים בליכוד ראו חשיבות לציין כי "בן גביר וגפני הבהירו שלא יפילו את הממשלה", וגם נתניהו התייחס למצב: "הקמנו ממשלת ימין חזקה, היא תמלא את ימיה".  

חיים כץ החרים את ההצבעה על התקציב

שר התיירות חיים כץ, שהבין כי דרישותיו לא מתקבלות, בחר להחרים את ישיבת הממשלה לקראת העברת התקציב. כך הוא הסביר את ההחלטה: "לא אשתתף בהלוויה של המשרד שלי. עם התקציב שהאוצר מציע, משרד התיירות יהיה סגור בשנה הקרובה". בניגוד אליו, יתר השרים נכחו בחדר ישיבת הממשלה והצביעו בעד התקציב. כץ מוחה על הקיצוץ במשרדו ועל ביטול הפטור ממע"מ לתיירים, שנכנס כחלק מחוק ההסדרים.

"דגל התורה" של גפני תקפה את נתניהו

ביום ראשון פרסם עיתון "יתד נאמן" שסיעת דגל התורה החליטה להתכנס להתייעצות מיוחדת. הסיבה: לטענתם, נתניהו לא כיבד את ההסכמים הקואליציוניים וחלק מהסעיפים שסוכמו לא נכנסו לתקציב.

בנימין נתניהו ומשה גפני יו
סעיפים שסוכמו לא נכנסו לתקציב, נתניהו וגפני|צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

"על כמה נושאים שנחתמו והובטחו בהסכמים הקואליציוניים עדיין לא ניתן מענה בהתאם", נכתב בעיתון המזוהה עם יו"ר סיעת "דגל התורה" חבר הכנסת משה גפני. במקביל, דווח שהמפלגה תידרוש את מימושם של ההסכמים הקואליציוניים, לאחר שחלק מהם לא נכנסו לתקציב.

תקצוב מלא של מוסדות הפטור והשוואה מלאה של התנאים, תקציב התחבורה הציבורית ועוד - הם רק חלק מהנושאים עליהם מלינים ביהדות התורה. "נתניהו התעלם והם לא נכנסו לתקציב שאושר", נכתב בנושא. בין הנושאים הבוערים נמצא נושא עבודות רכבת ישראל בשבת, אשר מתבצעות "תוך חילול שבת מחפיר", כך על פי "יתד נאמן".

נציין כי כפי שפורסם ב-N12, החרדים זועמים גם על כך ש-2.5 מיליארד שקלים יועברו לחינוך החרדי גם אם אין התחייבות ללימודי ליבה. לטענתם - לא מדובר בכל הסכום שהובטח להם בהסכמים הקואליציוניים, והוא לא יכסה את כל מה שמופיע בהם - בין היתר, הגדלת הקצבה לאברכים. 

מאיר פרוש מוותר על סמכויותיו בנושא מירון 

החרדים לא רק זועמים על כסף שלא מועבר אליהם לפי ההסכם הקואליציוני, אלא גם על סמכויות שלדבריהם לא מגיעות. השר לענייני ירושלים ומסורת, מאיר פרוש, הודיע לנתניהו שהוא פורש מתפקידו כשר האחראי על מירון. לדבריו, אנשי ש"ס מערימים קשיים ונוטלים לעצמם סמכויות שלא כדין. נציין כי פרוש בינתיים לא פרש לחלוטין מהממשלה, אלא רק "שוקל" לפרוש ממנה. 

אבי מעוז הודיע: "מתפטר מתפקידי בממשלה"

יו"ר מפלגת "נעם" אבי מעוז הודיע אתמול (שני) לראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא מתפטר מתפקידו כסגן שר במשרד ראש הממשלה. לטענת מעוז, הסיבה להתפטרותו נובעת מכך שהופתע לגלות ש"אין כוונה אמיתית" לקיים את ההסכם הקואליציני שנחתם עימו.

התפטרותו של אבי מעוז לא משפיעה על הרוב הקואליציוני בכנסת, שכן מעוז הודיע שימשיך לפעול יחד עם הקואליציה כחבר כנסת. "אתמוך בכל המהלכים שסיכמנו עליהם יחדיו - בין היתר בחקיקה הכל-כך חשובה להשבת האיזון בין הרשות המחוקקת והשופטת", כתב מעוז במכתב לנתניהו.

יו
התפטר מתפקידו, אך עדיין תומך במהלכי הממשלה (אבי מעוז, ארכיון)|צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

מעוז המשיך ופירט את הצעדים שניסה לקדם בממשלה, ביניהם ביטול נהלים במשרדי החינוך, הרווחה והבריאות "אשר עניינם לשנות את מושגי היסוד שלנו כעם ישראל ושל המשפחה היהודית", לדבריו. "עוד ניסיתי, יחד עם חבריי לקואליציה להביא לכתיבת עמדה חדשה לבג''ץ הכותל, לפיה הממשלה תפעל לשמור על קדושת הכותל ותעצור את הפעולות לחלוקתו. כמו כן ניסיתי לפעול בכדי להחזיר את האב והאם לטפסים הרשמיים של משרדי הממשלה, כפי שהבטחנו לבוחרינו וכפי שנחתם בהסכם הקואליציוני איתנו, אך כל אלו לא צלחו לעת עתה".

בן גביר החרים את הדיון בכנסת

השר איתמר בן גביר ומפלגתו "עוצמה יהודית" בחרו להחרים אתמול את דיון 40 חתימות שיזמה האופוזיציה בנושא "מערכת משפטית חזקה ועצמאית". בהמשך היום, נתניהו ובן גביר קיימו פגישה בעקבות ההחרמה וחילופי ההאשמות ההדדיים.

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בישיבת ממשלה (צילום: AP)
חיכוך בין הליכוד לעוצמה יהודית בעקבות החרם, השר בן גביר|צילום: AP

"היעדרותם מההצבעה היא מעשה חסר אחריות נגד ממשלת ימין", מסרו בכירים בליכוד. "כשיש הצבעה של השמאל נגד הימין - כולם מתייצבים".

גורמים בסביבתו של בן גביר שיתפו כי הוא זועם על שלא עודכן על הוועידה עם ירדן, על פינוי אביתר בזמן ההלוויה, על הסרת איטום בית המחבל. כמו כן, התגלה לו כי הוא לא זומן להתייעצות ביטחונית שהתקיימה בזמן ההתפרעויות בחווארה.

 

אמסלם לא מתמנה לשר במשרד המשפטים

חה"כ דודי אמסלם לא מתמנה, בינתיים, לשר במשרד המשפטים, ואף ייתכן כי לא יתמנה כלל. זאת, חרף הסיכום שלו עם ראש הממשלה נתניהו כי הוא ימונה לתפקיד זה – סיכום שהביא לסיום את המשבר הממושך בין השניים.

לאורך כל המשא ומתן הקואליציוני אמסלם דרש מנתניהו לקבל את תפקיד שר המשפטים או לכהן כיו"ר הכנסת. לאחר שסורב, הוא החליט להישאר מחוץ לממשלה והביע את מורת רוחו לא אחת בריאיונות שקיים.

דודי אמסלם (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
משבר שרק נפתר על הנייר, חה"כ אמסלם|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

כעת, לאחר הסיכום בין השניים, בסביבתו של אמסלם טוענים כי הוא לא מקבל כלי עבודה מספקים בשל ביורוקרטיה, וכי אין מספיק תקנים. בנוסף, גורמים במערכת הפוליטית מעריכים כי אמסלם כלל לא נלהב להיכנס לתפקיד. לדבריהם, ייתכן שהוא מחכה לראות מה יהיו ההתפתחויות סביב הרפורמה במערכת המשפט - אם נתניהו ילך עד הסוף, אם יתפשר ואיך זה ישפיע על שר המשפטים הנוכחי יריב לוין.