הנוסחה שתאפשר את חזרת דרעי לממשלה? חוק דרעי יחוקק מחדש אבל בהבדל יסודי בין החקיקה שהיתה לפני כחודש לבין החקיקה שתגיע ככל הנראה בשבוע הבא: בקואליציה הבהירו שהחוק יקודם – לא על חשבון ההתקדמות במהפכה המשפטית. אמש (שני) חשפנו ב"מהדורה המרכזית" כי בקואליציה מעריכים שהליך החקיקה המחודש ייקח בערך חודשיים.

פסילת דרעי - סיקור נרחב ב-N12

הדיון על החוק אמור להתקיים בוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, שעסוקה עד מעל לראש בקידום הרפורמות של לוין. בנוסף לכך, במה שנוגע בשורש העניין, לוין ונתניהו יודעים כנראה שעשוי לבוא משבר חוקתי בשל פסילה של חוקי יסוד על ידי בית המשפט.

בקואליציה מעדיפים שהמשבר החוקתי הזה יבוא על מהפיכת לוין ולא על חקיקת דרעי, משום שחלק נכבד מבוחרי הימין רוצים את המהפכה המשפטית של לוין אבל לא רוצים את דרעי כשר.

ישיבת סיעה ש
"זה ממש להסלים את העימות". דרעי ונתניהו בישיבת הסיעה של ש"ס, בשבוע שעבר|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הצעת החוק עצמה אומרת שמינויים של שרים לא יהיה כפוף לביקורת שיפוטית. בהצעת החוק, שצפויה להיות מוגשת בתור הצעה פרטית מטעם אחד מהח"כים של הקואליציה, יוצע התיקון שבו נכתב: "לא תהיה ביקורת שיפוטית מטעם כל ערכאה שיפוטית לגבי כל עניין ביקורת שיפוטית, הקשור או נובע ממינוי של שר והעברתו מכהונה, למעט עמידת המינוי בתנאי הכשירות הקבועים".

ברור שהצעד הזה דוחק את בגץ לפינה, משום שהוא פסל באחרונה את מינויו של אריה דרעי והורה לראש הממשלה לפטר אותו. חלק מהעותרים ביקשו לפסול את המינוי הזה בשל התיקון שנעשה בחוק יסוד: הממשלה, כדי לאפשר את המינוי. השופטים אמנם החליטו לפסול את המינוי, אבל הם כתבו שבכלל לא דנו בסוגיה של תיקון חוק יסוד. גורם משפטי אמר לחדשות 12 כי "זה ממש להסלים את העימות בין בג"ץ לממשלה".

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות הדגישה עם מתן פסק הדין, כי פסילת חוק היא מוצא אחרון וכי בית המשפט נוהג באיפוק ובריסון, בטח כשמדובר בחוק יסוד. עכשיו מבקשים לחוקק מחדש חוק יסוד, כאשר נשיאת העליון כתבה: "מדובר בשיאה של תופעה פסולה, לפיה מנוצלות הקלות שבהן ניתן לתקן חוק יסוד, לצרכים פוליטיים נקודתיים באופן הגורם לשחיקה ולזילות מסוכנת במעמדם של חוקי היסוד".

דרעי כבר הצהיר בשבוע שעבר בריאיון לחדשות 12, כי בכוונתו לשוב לממשלה כשאמר: "מכים אותנו, אנחנו נתקן - על פי חוק". דרעי הדגיש שהכנסת תמשיך לקדם את החוק שיאפשר את מינויו לשר, למרות הביקורת: "אחזור ברגע שהכנסת תחוקק".

 

בהכרעת בג"ץ מלפני שבועיים, שהתקבלה ברוב של 10 מול 1, הוחלט שדרעי לא יוכל לכהן כשר. רוב השופטים קבעו שמינוי דרעי לוקה ב"חוסר סבירות קיצוני", בין היתר בשל צבר הרשעותיו הפליליות ובשל המצג שהציג דרעי בפני בית משפט השלום שגזר את דינו בעבירות אלה, שלפיו הוא פורש מהחיים הפוליטיים.

החוק שהכשיר את דרעי לכהן כשר מלכתחילה, עבר בקריאה שלישית במליאת הכנסת עוד בטרם הקמת הממשלה. התיקון ל"חוק יסוד: הממשלה" שעבר, מונע הטלת קלון על נבחר ציבור במקרה של מאסר על תנאי, מה שאיפשר לדרעי לקבל מינוי לשר למרות הרשעתו בפלילים.