השלב הראשון במהפכה המשפטית עובר לקריאה ראשונה במליאה: ועדת החוקה בראשות חה"כ שמחה רוטמן אישרה הבוקר (שני) את התיקונים לחוק יסוד: השפיטה ולחוק בתי המשפט, שקובעים את ההרכב החדש של הוועדה לבחירת שופטים וכן את האיסור שיוטל על בג"ץ לפסול חוקי יסוד.

הישיבה החלה בסערה גדולה, כשח"כים מהאופוזיציה החלו לשיר "אין לי ארץ אחרת", חלקם אף עלו על שולחנות - והוצאו בזה אחר זה מהאולם. לאורך כל הדיון חברי האופוזיציה קראו "בושה" לעבר יו"ר הוועדה וקטעו את הישיבה בקריאות ביניים. בצל הפצרת נשיא המדינה לקיום הידברות במטרה להגיע לפשרה, יו"ר הוועדה שמחה רוטמן אמר כי הוא מוכן לדון על הרפורמה עם האופוזיציה - אך ללא עיכוב החקיקה.

חברי כנסת בועדת חוקה קופצים על שולחנות
חברי כנסת בועדת חוקה קופצים על שולחנות

9 חברי כנסת הצביעו בוועדה בעד הרפורמה: היו"ר שמחה רוטמן (הציונות הדתית) והח"כים טלי גוטליב, חנוך מלביצקי, משה סעדה, אריאל קלנר (הליכוד), ארז מלול, יוני מישרקי (ש"ס), יצחק פינדרוס (יהדות התורה), (יצחק קרויזר (עוצמה יהודית).

7 חברי כנסת התנגדו: קארין אלהרר, יואב סגלוביץ' (יש עתיד), וליד אל-הואשלה (רע"ם), מתן כהנא (המחנה הממלכתי), יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו), עופר כסיף (חד"ש תע"ל), גלעד קריב (העבודה).

דקה אחר דקה מהישיבה:

  • 12:11 - נדחו כל הרוויזיות.
  • 11:22 - הוועדה החלה לדון ברוויזיות שהגישו חברי האופוזיציה ובשלב הבא של הרפורמה המשפטית. תחילה הוועדה תצביע על הרוויזיות שהוגשו - ואם אחת מהן תתקבל אז ידונו בפרטיה.
  • 11:05 - אושר התיקון לחוק בתי המשפט.
  • 11:02 - הוועדה החלה להצביע על התיקון לחוק בתי המשפט. חברי כנסת לשעבר מבקשים לדבר, אך רוטמן לא מאפשר.
  • 10:47 - ח"כ מיכאלי לרוטמן: "ביזית את הכנסת, אתה מנהל בדורסנות את הוועדה".
  • 10:36 - ח"כ גנץ בוועדה: "במדינה דמוקרטית הרוב קובע, ואכן יש לרה"מ זכות להקים את הממשלה. דמוקרטיה זה לא רק שלטון הרוב אלא יש מרכיבים נוספים".
  • 10:19 - החלה ההצבעה הראשונה בוועדה.
  • 9:57 - ח"כ אלמוג כהן קרא לח"כ מיכל שיר שהוצאה: "גזגזי".
  • 9:54 - הח"כים מוצאים בזה אחר זה; ח"כ קריב שהוצא: "אתה חרפה; דרסת את כבודו של נשיא המדינה ואת כבוד הבית הזה. בושה וחרפה לבית הזה".
  • 9:50 - היועץ המשפטי החל לקרוא את ההצעה ונקטע על ידי הנוכחים.
  • 9:39 - רוטמן דורש להוציא חברי כנסת מהאופוזיציה - שמסרבים להתפנות. ח"כ בליאק התיישב על הרצפה והוצא בכוח על ידי מאבטחים.
  • 9:27 - הוועדה נפתחת בשירת "אין לי ארץ אחרת" של חברי הכנסת מהאופוזיציה.

 

סערה בועדת החוקה (צילום: ערוץ הכנסת)
סערה בוועדת החוקה, הבוקר|צילום: ערוץ הכנסת

המהפכה המשפטית - סיקור N12:

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, בירך בפתח הדיון על יוזמת הנשיא לקיים הידברות. רוטמן טען כי "הפערים הקיימים בין מתווה הפתיחה של נשיא המדינה לבין טיוטת הצעת החוק שהגשתי או המתווה שהציג השר לוין – אינם זניחים אך גם אינם גדולים". עם זאת, ברור מדברי הרצוג שקיים הבדל משמעותי בין התוכניות שהציג לעומת אלו של הקואליציה.

"בהידברות כנה בין אופוזיציה לקואליציה, אני מאמין שנוכל לצמצם את הפערים ולשאוף לתוכנית שתהנה מהסכמה רחבה", הוסיף רוטמן. "אך גם אני סבור, כמו השר לוין, שאפשר וצריך לקיים את ההידברות ללא דחיית החקיקה".

רוטמן עמד על הדחיפות בהגבלת בית המשפט העליון מהתערבות בחוקי יסוד. לפי רוטמן, תיקון החקיקה באופן שימנע מבית המשפט לדון בתוקפם של חוקי היסוד יאפשר לנבחרי הציבור להמשיך ביצירת המפעל החוקתי: "הייתי רוצה להגיע אתכם להסכמות, אבל קודם אנחנו צריכים לקבוע שמה שיוסכם יכובד".

סערה בועדת החוקה (צילום: פלאש 90)
סערה בוועדת החוקה - ח"כים מהאופוזיציה מוצאים בזה אחר זה|צילום: פלאש 90

בעקבות דבריו, יו"ר העבודה מרב מיכאלי הפצירה ברוטמן: "אתה מנסה לקיים בכלל הידברות? זה באמת הזמן לשים את המעשים שלך איפה שהפה שלך. אתה רוצה הידברות? עצור עכשיו את החקיקה ואז נראה על מה אפשר לקיים הידברות".

עם תחילת הדיון הביעו כמה מחברי האופוזיציה את מחאתם על מהירות התהליך, אופן התנהלותו ומשמעותו. "ח"כ רוטמן - אחד בפה. אחד בחוץ. אתה עומד בראש ועדת החוקה. לא מנכ"ל פורום קהלת", צייץ בטוויטר חה"כ גלעד קריב (העבודה). "אם אתה מאמין בהידברות אל תביא את ההצעה להצבעה. אי אפשר להצהיר שאתה מעוניין בהידברות ומכבד את הנשיא, ובפועל להמשיך בדורסנות. מו"מ לא מנהלים תחת אש. אתם תמשיכו עם החקיקה - אנחנו נמשיך עם המחאה".

סערה בועדת החוקה (צילום: פלאש 90)
סערה בוועדת החוקה - ח"כים מהאופוזיציה מוצאים בזה אחר זה|צילום: פלאש 90

מנגד, חברי הקואליציה האשימו את האופוזיציה בהתנהגות לא ממלכתית בעקבות מחאתם הקולנית והחריגה בוועדת החוקה. "ההתפרעות האלימה והמבזה של חברי כנסת מהאופוזיציה בוועדת החוקה היא חציית קו אדום ופגיעה חמורה בלב הדמוקרטיה", צייץ בטוויטר שר התרבות מיקי זוהר. "גם אם יש לנו ויכוחים וחילוקי דעות - אסור בשום אופן לקפץ מעל שולחנות, להתעמת בבריונות עם סדרנים ולנהוג כאחרוני האנרכיסטים בכנסת ישראל. יש לנו מדינה אחת וכנסת אחת. די לפילוג".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר: "הידברות היא חשובה ואנחנו נעשה הכל כדי לקדם אותה. אבל למרבה הצער האופוזיציה מוכיחה שוב ושוב שאין פניה להידברות אלא לכוחנות אלימה ולא מקובלת. אני מבקש לחזק את חברי יו"ר וועדת החוקה שמחה רוטמן שלא נכנע לאלימות ומנהל את דיוני הוועדה במקצועיות ובענייניות".

חה"כ יוליה מלינבובסקי (ישראל ביתנו) סיפרה שתוך כדי הדיון היא מקבלת הודעות בטלפון שבו נכתב לה "עופי לרוסיה". היא המשיכה: "אז אני אומרת פה לכולכם שלא נעוף לא לרוסיה, לא לאוקראינה, לא למרוקו, לא להונגריה ולא לשום מקום, כי זה הבית שלנו. ותסתמו את הפה לכל הגובלינים שלכם שהם חושבים שאם יוציאו אותנו מפה - אז מה יהיה פה? מי יעבוד בבתי החולים? מי יהיו השוטרים? מי יהיו המהנדסים? מה יהיה פה אם אנחנו כולנו לא נהיה פה?".

סערה בועדת החוקה (צילום: פלאש 90)
המהומה בוועדת החוקה|צילום: פלאש 90

מלינובסקי הוסיפה: "אני כל הזמן שומעת על ישראל הראשוני הפריווילגים וישראל השנייה המסכנים. חבר'ה מה איתנו? מה איתנו מיליון איש? לאיזה ישראל אני שייכת שעליתי ארצה עם 200 דולר ו-4 מזוודות והתחלתי מלנקות שירותי גברים במפעל? למה אני שייכת? אבל היום אני פה ואני ח"כית ואני אגן על זה, כי מדינת ישראל יקרה לי ואני יודעת מה יכולות להיות ההשלכות"".

לו"ז החקיקה

לוח הזמנים הצפוי של ועדת החוקה ושל הליך החקיקה של הרפורמה המשפטית בכנסת יהיה צפוף ומהיר במיוחד. היום הוועדה הצביעה על הרכב הוועדה לבחירת שופטים והתיקון שיאסור על בית המשפט העליון לדון או לבטל חוקי יסוד. אם לא יהיו שינויים, מחר או ביום רביעי החלקים הללו ברפורמה צפויים לעלות להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת.

במקביל, מחר ועדת החוקה צפויה לדון בהצעה שבג"ץ יוכל לפסול חוקים רק כאשר השופטים בהרכב מסכימים לכך פה אחד. ביום רביעי ככל הנראה תעלה גם לקריאה טרומית במליאה ההצעה הפרטית של רוטמן לגבי פסקת ההתגברות.

סערה בועדת החוקה (צילום: פלאש 90)
המהומה בוועדת החוקה|צילום: פלאש 90
גנץ בועדת החוקה (צילום: חדשות 12)
גנץ בועדת החוקה|צילום: חדשות 12

אמש עלה נשיא המדינה הרצוג לנאום מיוחד לאומה, בשל המהפכה המשפטית שמגיעה לרגעי ההכרעה בכנסת. "מרכיבי הרפורמה מעלים חשש מפוטנציאל השפעה לרעה על הדמוקרטיה", אמר הרצוג. הנשיא קרא להידברות והגיש הצעת פשרה – רגע לפני תחילת החקיקה. "רגע לפני התנגשות אלימה, אני מסרב לעמוד מנגד", הוסיף.

בני גנץ ויאיר לפיד (צילום: החדשות12)
באופוזיציה בירכו על מתווה הנשיא. לפיד וגנץ|צילום: החדשות12

התגובות לדברי הרצוג לא איחרו לבוא. שר המשפטים יריב לוין, שמוביל את הרפורמה, הבהיר כי הוא תומך בהידברות אך לא בעיכוב של הליך החקיקה. ראש האופוזיציה יאיר לפיד קיבל את הצעת הרצוג לקיום משא ומתן, אך הדגיש כי המחאה לא תיפסק. גם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ אמר שסיעתו לא תסכים להמשך החקיקה במקביל לשיחות.