החוק שנועד להחזיר את יו"ר ש"ס אריה דרעי לשולחן הממשלה יצא השבוע לדרך, אך שם הוא עומד לפגוש מהמורות לא פשוטות. אותו החוק, מן פסקת התגברות ספציפית למינוי שרים, מציע כי אסור בכלל יהיה לבג"ץ להתערב בנושא של מינוי שרים, אולם אמש (רביעי) דיווחנו ב"מהדורה המרכזית" כי החוק הזה נתקל בקשיים.

קודם כל, החוק מעורר מתיחות רבה בתוך הקואליציה. גורמים בציונות הדתית חוששים שהחוק הזה יכתים את הרפורמה המשפטית כולה. בשיחות סגורות גורמים בכירים במפלגה אף אומרים כי הם חוששים שהחוק הזה יסכן את הרפורמה שמתוכננת בבג"ץ.

דרעי ונתניהו בישיבת הסיעה של ש
דרעי ונתניהו בישיבת הסיעה של ש"ס|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הטענה של אותם הגורמים היא שהחוק הזה הוא פרסונלי, ובשל כך יש עליו לא מעט ביקורת. אותם גורמים חוששים שאם החוק יובא כמקשה אחת, ייפגע המאמץ הכולל של הקואליציה להעביר את הרפורמה המשפטית, והם חשים אי נחת גדולה עם החוק הזה, אולם זה לא הקושי היחיד.

בנוסף לבכירים במפלגת הציונות הדתית, גורמים בכירים בליכוד העבירו מסר לנתניהו, ובעצם אולטימטום. לדברי הגורמים בליכוד, אם עד לתחילת חקיקת חוק דרעי, נתניהו לא יפתור את הבעיה של אמסלם ודנון שנשארו מחוץ לשולחן הממשלה, לא בטוח שיהיו לו 61 אצבעות כדי להעביר את החוק הזה.

ניתן לומר גם להעריך שזו הפעם הראשונה שבה נשמע איום מפורש של חברים בקואליציה להצביע נגדה, ועוד בחוק רגיש מאוד. אותם הגורמים שמאיימים על נתניהו העבירו את המסר כי "לא ייתכן שבשביל לרצות את יו"ר ש"ס, נתניהו הופך עולמות, אבל עבור בכירי הליכוד הוא לא נוקף אצבע".

השבוע דיווחנו על הצעת החוק של הקואליציה כי בג"ץ לא יוכל להתערב במינוי שרים. בהצעת החוק הפרטית, יוצע בין השאר תיקון ל"חוק יסוד: הממשלה". השינוי המתגבש בהצעת החוק, קובע שאסור יהיה לבג"ץ לבצע ביקורת שיפוטית על מינוי שרים.

חבר הכנסת ושר המשפטים לשעבר גדעון סער, הגיב אז על התיקון המתגבש: "הקומבינה החדשה של הקואליציה בניסיון להפר את פסק הדין של בית המשפט העליון ולמנות את דרעי - תיכשל כשלון חרוץ בדיוק כמו הקומבינות הקודמות. הניסיון חסר המעצורים והציני לשלול ביקורת שיפוטית 'מכל עילה שהיא' - מביש".

יו"ר ש"ס דרעי כבר הצהיר בשבוע שעבר בריאיון לחדשות 12, כי בכוונתו לשוב לממשלה, כשאמר: "מכים אותנו, אנחנו נתקן - על פי חוק". דרעי הדגיש שהכנסת תמשיך לקדם את החוק שיאפשר את מינויו לשר, למרות הביקורת ולמרות הכרעת בג"ץ: "אחזור ברגע שהכנסת תחוקק".