חשש לפקקי ענק: שביתה גדולה צפויה להתקיים היום (שני) נגד המהפכה המשפטית, ובה צפויות להשתתף מאות חברות ברחבי הארץ. לפי הערכת המשטרה, עשרות אלפי מפגינים יגיעו לירושלים כדי למחות נגד הרפורמה סמוך למשכן הכנסת. במקביל למחאה, ועדת החוקה צפויה לאשר את ההצעה של הרפורמה לקריאה ראשונה במליאת הכנסת.

בהתאם להערכת המצב, המשטרה תחסום מיוזמתה כבר משעות הצוהריים המוקדמות, ארבעה רחובות מרכזיים בבירה שמובילים אל קריית הממשלה ואל משכן הכנסת. במשטרת ירושלים נערכים גם לאפשרות ששיירות המפגינים ינסו או יבקשו לחסום את הכבישים שמובילים לעיר. במקביל, יתקיימו אירועי מחאה גם במקומות אחרים ברחבי הארץ, ולפי ההערכות, גם בהם ינסו לחסום כבישים מרכזיים.

הפגנה נגד המהפכה המשפטית, תל אביב (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

כחלק מהשינויים בהסדרי תנועת כלי רכב בעקבות ההפגנה, ייחסמו הרחובות הבאים לתנועה: רחוב אליעזר קפלן ייחסם בקטע בין רחוב דרך רופין (כיכר השעון) ועד כיכר אגרנט (שד' רבין). רחוב רוטשילד ייחסם בקטע בין שד' יצחק רבין ועד משכן הכנסת. כמו כן, רחוב הנשיא השישי ייחסם בקטע בין שד' רבין ועד צומת הרחובות מבקר המדינה - העלייה. רחוב רופין ייחסם בקטע בין צומת הרחובות הזז-בן צבי ועד צומת הרחובות וולפסון-לורך נתנאל. בעקבות חסימות אלו, ייתכנו עומסי תנועה גם ברחובות הסמוכים.

כחלק מהשינויים בהסדרי התנועה בעקבות ההפגנה, ייחסמו הרחובות הבאים: רחוב אליעזר קפלן ייחסם בקטע בין רחוב דרך רופין (כיכר השעון) ועד כיכר אגרנט (שד' רבין). רחוב רוטשילד ייחסם בקטע בין שד' יצחק רבין ועד משכן הכנסת. כמו כן, רחוב הנשיא השישי ייחסם בקטע בין שד' רבין ועד צומת הרחובות מבקר המדינה - העלייה. רחוב רופין ייחסם בקטע בין צומת הרחובות הזז-בן צבי ועד צומת הרחובות וולפסון-לורך נתנאל. בעקבות חסימות אלו, ייתכנו עומסי תנועה גם ברחובות הסמוכים.

המהפכה המשפטית - סיקור N12

אתמול התקיים דיון בוועדת החוקה בדבר תיקון לחוק היסוד העוסק בהרכב הוועדה לבחירת שופטים ובחוסר שפיטות חוקי יסוד, לקראת ההצבעה שעתידה להתקיים מחר. יושב ראש ועדת החוקה שמחה רוטמן עמד על הדחיפות בהגבלת בית המשפט העליון מהתערבות בחוקי יסוד. לפי רוטמן, תיקון החקיקה באופן שימנע מבית המשפט לדון בתוקפם של חוקי היסוד יאפשר לנבחרי הציבור להמשיך ביצירת המפעל החוקתי: "הייתי רוצה להגיע אתכם להסכמות, אבל קודם אנחנו צריכים לקבוע שמה שיוסכם יכובד".

 

 >> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

עם תחילת הדיון הביעו כמה מחברי האופוזיציה את מחאתם על מהירות התהליך, אופן התנהלותו ומשמעותו. "בכל פעם כשנראה שהגענו לתחתית, שומעים עוד אמירה ומבינים שיש עוד לאן לרדת. באיזה יקום מקביל נראה למישהו הגיוני להתבטא בצורה כזאת, להשתיק את כל מי שלא מסכים איתכם?", תהתה חברת הכנסת קארין אלהרר מיש עתיד. "החוסן הלאומי של מדינת ישראל תלוי לא מעט בדמוקרטיה. הניסיון שלכם לפגוע בה לא יעבור. אני קוראת לכל אזרח ואזרחית שהדמוקרטיה חשובה להם להגיע להפגין בצורה חוקית".

המחאה נגד הרפורמה המשפטית (צילום: שיר טורם, פלאש 90)
המחאה נגד הרפורמה המשפטית|צילום: שיר טורם, פלאש 90

"רגע לפני התנגשות אלימה, אני מסרב לעמוד מנגד"

נשיא המדינה יצחק הרצוג מסר אמש "נאום לאומה" שבו הוא הציג הצעת פשרה לקידום רפורמות במערכת המשפט. הרצוג קרא לקואליציה לדחות את ההצבעה על החוק המתוכננת למחר, והבהיר כי "מרכיבי הרפורמה מעלים חשש עמוק לפוטנציאל השפעה לרעה על יסודותיה הדמוקרטיים של המדינה".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד קיבל את הצעת הרצוג לקיום משא ומתן, אך הדגיש כי המחאה לא ייפסק. "הנשיא הרצוג הציב מתווה ראוי: עצירה מיידית של החקיקה לפני הקריאה הראשונה כתנאי לכל הידברות, הדיון במתווה יתקיים במשכן הנשיא, במסגרת ועדה נשיאותית, מסגרת חמשת העקרונות שהציב הנשיא תשמש כבסיס למתווה", כתב לפיד.

גורמים בחברות התחבורה הציבורית פנו לשרת התחבורה מירי רגב והתריעו כי מחר עשרות אלפים צפויים להגיע להפגנה בירושלים, ומדובר באנשים שלא מגיעים לעיר בשגרה. לכן, אמרו אותם גורמים, זה ייצור עומס רב בעיר. השרה רגב השיבה - לא יהיה תגבור של מערך התחבורה לירושלים, לא של הרכבות ולא של האוטובוסים. ממשרד התחבורה נמסר שאין כוונה לתגבר את המערך מכיוון שלא רואים בזה צורך כרגע. "נבצע התאמות במסלולי התחבורה בשיתוף המשטרה", אמרו במשרד.