מאמצים להידברות ישירה על המהפכה המשפטית: פגישה בין מובילי הרפורמה המשפטית של הקואליציה לבין מנהיגי האופוזיציה עשויה להתקיים עוד הערב (שני). בהודעה משותפת הצהירו שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן כי "הגיע הזמן" להידברות עם האופוזיציה - אך ללא תנאים מקדימים וללא התחייבות לעצירת החקיקה. מארגני ההפגנה שהביאה היום כ-90 אלף איש לירושלים קראו ללפיד וגנץ לסרב להצעת לוין: לדבריהם, "אין הידברות ללא גניזת החקיקה".
"בהמשך לקריאתו של נשיא המדינה אמש, לשכותינו פונות בדקות אלו ללשכותיהם של ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד, חה"כ יאיר לפיד, ויו"ר המחנה הממלכתי, חה"כ בני גנץ, כדי לתאם פגישה משותפת אצל נשיא המדינה, עוד הערב", מסרו לוין ורוטמן. "אנו קוראים לראשי האופוזיציה להתחיל הידברות ללא תנאים מוקדמים. הגיע הזמן".
ראש האופוזיציה לפיד השיב לקריאתם של לוין ורוטמן - והסכים להידברות רק אם ייעצרו תהליכי החקיקה: "התנאי ההכרחי לתחילת דיאלוג לאומי הוא עצירה מיידית של כל תהליכי החקיקה לזמן קצוב שבו תתקיים ההידברות בתיווך הנשיא. אם השר לוין וחה"כ רוטמן מסכימים לכך נשמח להפגש בבית הנשיא מחר בבוקר".
בתגובה להודעתו של לפיד, יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן ושר המשפטים לוין אמרו: "הצטערנו מאוד לקרוא את ההודעה של ראש האופוזיציה, ממנה עולה שרצונו היחיד הוא לעצור את החקיקה ולא לקיים הידברות אמיתית. אנחנו קוראים לכל חבר כנסת אחראי באופוזיציה לנהוג אחרת. נשמח להיפגש עוד הערב עם כל גורם באופוזיציה שמעוניין בהידברות אמיתית".
ההודעה של לוין ורוטמן פורסמה שעות לאחר נאומיהם של לפיד וגנץ במחאה. ראש האופוזיציה אמר בדבריו: "מה שהם שומעים מכאן, מהמקום הזה, הוא לא קולו של הייאוש, אלא קולה של התקווה. זה מה שמפחיד אותם כל כך, זה מה שהופך את הקול שלנו לצלול וחזק כל כך. המאבק הזה לא ייגמר היום. הוא יהיה ארוך. עוד יהיו בו פסגות ותהומות, אבל יגיע יום וכל אחד מהאנשים והנשים שנמצאים כאן בחוץ ברחוב, יוכל להגיד לילדיו: ביום שבו מדינת ישראל היתה צריכה אותי יותר מכל, הייתי שם. הפסדתי קרבות, אבל לא את המלחמה. לא שתקתי, והם שמעו את קולי".
עוד הוסיף: "מיליוני ישראלים נושאים אלינו עיניים, רואים איך ממשלה קיצונית מושחתת רוצה להרוס את המדינה במהירות שיא. עוד לא מאוחר לעצור - אבי דיכטר, ישראל כץ, דני דנון, ניר ברקת - אתם יכולים לעצור". בני גנץ נשא גם הוא דברים ואמר: "האופוזיציה לא אחידה אבל מאוחדת - מאוחדת בתמיכה במחאה. מאוחדת בדעה שאפשר לבצע תיקונים שישפרו את המערכת, ומאוחדת בדעה שלא יהיו פשרות על הדמוקרטיה".
אמש בנאום לאומה חשף הנשיא הרצוג את הצעתו לפתרון המחלוקת. הוא קרא לקואליציה לדחות את ההצבעה על החוק בקריאה ראשונה, והבהיר כי "מרכיבי הרפורמה מעלים חשש עמוק לפוטנציאל השפעה לרעה על יסודותיה הדמוקרטיים של המדינה. שני הצדדים צריכים להבין שאם רק צד אחד ינצח - ולא משנה איזה צד - כולנו נפסיד. במקרים קיצוניים כאלה אני מסרב לעמוד מנגד".
פרקליטיו של נתניהו פנו ליועצת המשפטית בבקשה שתאפשר לו להתבטא בנושא הפשרה - כך פרסם היום לראשונה עמית סגל. גורמים מעורבים סיפרו כי היועמ"שית הודיעה לפרקליטי נתניהו שאסור לראש הממשלה להתייחס בפומבי למתווה הנשיא. ככל הנראה היועצת מאפשרת לנתניהו לדון באופן כללי בהצעה. בליכוד מעריכים כי היתר לנתניהו לעסוק במתווה הוא הכרחי כדי להצליח להתניע מתווה פשרה.
אתמול אמר יריב לוין, לאחר נאומו של הנשיא, כי אין בכוונתו לעצור את החקיקה. "יש בהצעתו של הנשיא מרכיבים חיוביים, ויש בה גם מרכיבים שמנציחים את המצב הלא תקין הקיים. כפי שאמרתי לכל אורך הדרך, אני מוכן ומעוניין לקיים הידברות אמיתית עם חברי אופוזיציה שיסכימו לכך, וכדאי להתחיל בהידברות זו מיד".
לוין הוסיף כי "כדי שההידברות לא תהפוך לאמצעי לגרירת רגליים כדי לעכב ולמנוע רפורמה מהותית ומשמעותית במערכת המשפט, אין לקשור בין ההידברות והתקדמות הליכי החקיקה. לצד קידום החקיקה יש לכולנו מספיק זמן כדי שנוכל להידבר ולהגיע להבנות טרם הקריאה השנייה והשלישית".
סיקור נרחב: