רה"מ בנימין נתניהו שב ארצה מביקורו המדיני בלונדון לפנות בוקר (ראשון) - ועדיין לא התייחס להצהרת שר הביטחון יואב גלנט, שקרא אמש לעצור את החקיקה ולהיכנס להידברות. לאחר הצהרת גלנט, פרסמו השר אבי דיכטר, וחברי הכנסת יולי אדלשטיין ודוד ביטן מהליכוד הודעות תמיכה בגלנט, וקראו גם הם לעצירת החקיקה. מקורבי דיכטר טוענים שאחרי שיחות עם לשכות נתניהו ולוין הוא יצביע בעד הרפורמה - כך גם ביטן. גלנט וכנראה גם אדלשטיין לא יתמכו.

גורמים בסביבת נתניהו אמרו הבוקר כי אם יתנגד, גלנט לא יוכל להמשיך לכהן כשר הביטחון. לפי דיווחים שונים, תפקיד שר הביטחון הוצע לאבי דיכטר בתקווה שזה יתמוך בחקיקת המהפכה המשפטית. לפי דיווח אחר ב"ישראל היום", גלנט דרש מנתניהו לכנס את הקבינט על מנת להציג את הסכנות הביטחוניות למדינה לו החקיקה תאושר. 

הבוקר התראיין יולי אדלשטיין לתוכנית "בוקר טוב ישראל" בגל"צ ואמר: "אסור להעביר את החוקים באוויריה שקיימת היום - שהמשפחה לא יכולה לשבת יחד ליד השולחן כי מתחילים להתווכח על פוליטיקה". על הצבעה נגד החקיקה אמר: "מקווה שהשכל הישר יגבר. להביא להצבעה שלא ברור אם יש תמיכה או לא זו הרפתקה שלא כדאי להיכנס אליה, מקווה שיהיו עוד אנשים שיבינו את זה". אדלשטיין אמנם לא הצהיר שיצביע נגד, אבל הזכיר שבקריאה הראשונה הוא לא נכח במליאה ונעדר מההצבעה והודיע: "כך אני נוהג גם הפעם, רוצה לראות מה מביאים".

יולי אדלשטיין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אדלשטיין: ״מקווה שהשכל הישר יגבר והחקיקה תיעצר״|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ההצהרה של שר הביטחון תוכננה  תחילה לחמישי, אולם נדחתה עד לאתמול בערב - אז הוא שבר שתיקה ואמר: "בשבועות האחרונים נפל דבר. אני פוגש את המפקדים ואת הלוחמים, ושומע את הקולות שעולים מהשטח - ואני מודאג".

עוד אמר גלנט כי "האירועים המתרחשים אינם פוסחים על צה"ל מכל עבר עולות תחושות של כעס, כאב ואכזבה, ברמה שלא נתקלתי מעולם". לדבריו, מקור עוצמתו של צה"ל הולך ונשחק: "אני אומר בבירור - השסע ההולך ונפער חודר אל תוך צה"ל ואל גופי הביטחון - זו סכנה ברורה מידית ומוחשית לביטחון המדינה. לא אתן לדבר הזה את ידי. אני איש ימין, חבר ליכוד שמאמין בעקרונתיה ומחויב לערכיה המציבים את המדינה מעל הכול". גלנט טען כי יש לעצור את החקיקה כדי "לאפשר לעם לחגוג יחד את פסח ויום העצמאות, ולהתאבל יחד בימי הזיכרון".

לאחר הצהרתו של גלנט, חה"כ דוד ביטן הודיע כי הוא מחזק את דבריו - וקרא גם הוא לעצור את החקיקה: "כפי שאמרתי, צריך לעצור את החקיקה ולהיכנס להידברות מיידית ולהגעה להסכמות רחבות". גם השר דיכטר שוחח בסוף השבוע עם רה"מ נתניהו ושרי הליכוד והפציר בהם לעצור את החקיקה עד אחרי החגים הלאומיים: "השבר עמוק. לא תהיה דרך חזרה". ואדלשטיין הוסיף: "מודה לחברי, שר הביטחון יואב גלנט שהצטרף לדרך אותה אני מוביל מזה שבועות".

מנגד, אחרים מחבריו של גלנט לקואליציה תקפו אותו לאחר נאומו: "אני מבקש סליחה ממצביעי הליכוד על שר הביטחון שלנו שנכנע תחת לחץ השמאל", כתב שר התקשורת שלמה קרעי. השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, קרא לנתניהו לפטר את שר הביטחון בעקבות דבריו: "גלנט נכנע הערב בסחיטה ואיומים לכל אותם אנרכיסטים שקוראים לסרבנות ומשתמשים בצה״ל ככלי מיקוח. גלנט נבחר בקולות מצביעי הימין ובפועל מקדם אג׳נדת שמאל. ברגע האמת הוא קרס תחת הלחץ של התקשורת והמפגינים. קורא לראש הממשלה לפטרו באופן מיידי".