החקיקה נמשכת: מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את "חוק דרעי 2", פסקת ההתגברות, "חוק מח"ש" ו"חוק החמץ". המליאה מתנהלת בחילופי צעקות בין ח"כים מהאופוזיציה לקואליציה, מהומה פרצה במהלך ההצבעה על פסקת ההתגברות ומפגין ביציע הורחק בכוח.

לפני ההצבעה על פסקת ההתגברות, נאם שר המשפטים יריב לוין ואמר: "ההצעה מבקשת לעשות סדר בעניין שקשה להאמין שלא מוסדר". יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד השיב לו בצעקות: "עוד חצי שנה כשהמדינה תתחיל לפרק מבפנים אזרחים - זה יהיה על ראשך". טרם ההצבעות לא התקיימה הידברות בין הקואליציה לאופוזיציה. מובילי המחאה: "ממשלת הזדון עשתה וידוא הריגה בכל סיכוי להידברות".

המהפכה המשפטית - סיקור N12

בנאומו התייחס לוין לדרישה לפסילה של חוק פה אחד: "מתקיימים דיונים בוועדת החוקה, ואם יהיו שינויים הם יכולים להיות לכאן ולכאן. אנחנו נדרוש להגיע לנוסחה מוסכמת וכמה שיותר רחבה בעניין הזה". לוין הוסיף כי "אני כשלעצמי מוכן לגישה מעט יותר פשרנית בעניין הזה, ואנחנו נצטרך להדיין". ראש האופוזיציה יאיר לפיד הוזמן לנמק את התנגדותו לחוק, והמליאה סערה. לפיד פנה ללוין כ"ראש הממשלה האמיתי" וצעק לעברו: "אל תבלבל לנו את המוח על הידברות בזמן שאתה מעביר את החוק, על איזו הידברות אתה מדבר? מספיק עם השקר".

יריב לוין במליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"אם יהיו שינויים, הם יכולים להיות לכאן ולכאן". שר המשפטים לוין נואם במליאה|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"הצעת החוק היא חשובה כשלעצמה, אבל צריך לשים אותה בקונטקסט הנכון", הבהיר לוין. "היא מצטרפת למהלך שכבר מתקיים בוועדת החוקה, והיא בבחינת תוספת על מנת שהתמונה תהיה שלמה". שר המשפטים הוסיף כי "אף מדינה דמוקרטית לא מתקימת בלי הסדרה מפורשת בחוק של היכולת של בית המשפט לפסול חקיקה וביכולת של הפרלמנט להתגבר על פסיקה כזו". 

"אם הייתם מוכנים לשבת ולדבר, אני חושב שהיינו יכולים לצאת עם תוצאה שהייתם יכולים להיות בה מרוצים", הוסיף שר המשפטים בפניה לאופוזיציה. "מעצם קיום השיח לא נפסיד שום דבר. הדבר הכי נורא שיקרה - ניסינו ואין הסכמה או ניסינו וצמצמנו את יריעת המחלוקת". הוא הוסיף כי "הממשלה תומכת בהצעת החוק בקריאה הטרומית על מנת לאפשר את שילובה בדיונים המתקיימים בוועדת החוקה".

שר המשפטים לשעבר, חה"כ גדעון סער, תקף את חקיקת "חוק דרעי 2" ואמר בנאומו במליאה כי "החוק הזה אומר - ראס בן ענו דרעי יהיה שר. זאת דוגמה קיצונית לשימוש לרעה בסמכות מטעמים פוליטיים צרים ומאינטרסים אישיים, אין דבר חמור מזה". הוא הוסיף כי "לא רק שהדבר הזה לא ראוי להתקרא חוק יסוד, הוא לא ראוי להיקרא חוק בכלל. הוא נוגד באופן קיצוני את שלטון החוק". 

החוקים שיעלו להצבעה הם הכפפת המחלקה לחקירות שוטרים לשר המשפטים, חוק שימנע הכנסת חמץ לבתי חולים וחוק שירחיב את סמכויות בתי הדין הרבניים גם לתחום האזרחי בהסכמה.

בעקבות ההצבעות ואישור החוקים בקריאה טרומית, תקפו מובילי המחאה את הממשלה, ומסרו כי "ממשלת הזדון עשתה וידוא הריגה בכל סיכוי להדברות ומובילה את ישראל למשבר חוקתי. לא רק שהם לא עצרו את החקיקה, הם העבירו שורת חוקים חדשה שעתידה לרסק את הדמוקרטיה. בגללם הידברות מרגע זה והלאה היא בלתי לגיטימית בעליל. זהי לא רק הכרזת מלחמה נגד עם ישראל אלא ירי המטחים הראשונים. נילחם בחזרה וננצח".

מובילי המאבק הוסיפו כי "שורת חוקי הדיקטטורה החדשים היא פיגוע בליבם של כל מי שרצו בהידברות. מעתה והלאה נאלץ לפנות להחרפת המאבק ולניצחון על ממשלה שמנסה להפוך את ישראל לדיקטטורה. אם הממשלה תמשיך לצעוד למשבר חוקתי, היא תגלה את הצדק והחוק מולה עומדים מולה ומסיימים את דרכה. ההפגנה בקפלן בשבת היא חובה אזרחית מלאה של כל מי שרוצה לחיות בדמוקרטיה".

חוק מח"ש

החוק עבר בקריאה טרומית ברוב של 62 מול 52 שהתנגדו

לפי הצעת החוק החדשה של חה"כ סעדה, שכיהן בעברו כסגן ראש מח"ש, יש לנתק את הקשר בין הפרקליטות למח"ש ולשנות את הכפיפות כך שממנה ראש מח"ש יהיה לא אחר מאשר שר המשפטים - זאת בניגוד לאופן המינוי כיום, שמתבצע באמצעות וועדה שבראשה עומד פרקליט המדינה. מח"ש במבנה החדש תוכל לחקור גם את הפרקליטות.

מפגין הוצא מיציע המליאה (צילום: משה נוי)
המפגין מוצא בכוח מיציע המליאה|צילום: משה נוי

בשבוע שעבר הסכימה הקואליציה לדחות את ההצבעה במליאה על הצעות החוק במסגרת המהפכה המשפטית "כדי לקיים הידברות". זאת, לאחר המגעים בין הנשיא לגורמים באופוזיציה ובקואליציה. הבוקר נפגש סעדה עם הנשיא הרצוג והחליט להעלות אותה בכל זאת.

המשנה ליועמ"שית עמית מררי כתבה בחוות הדעת המשפטית לחוק כי "ההצעה מהווה פגיעה קשה בעצמאות מערכת אכיפת החוק והרתעת אנשי המערכת בכל הנוגע למילוי תפקידם, וכנגזרת מכך פגיעה בעקרונות של שלטון החוק והגנה מפני שחיתות שלטונית".

חוק דרעי 2

החוק עבר בקריאה טרומית ברוב של 62 מול 53 שהתנגדו

אחרי שבג"ץ קבע שהמינוי של אריה דרעי לשר לא סביר בגלל ששוב הורשע בעבירה פלילית, יו"ר ש"ס שרטט תוכנית פעולה: אם ייסגרו את הדלת, ניכנס מהחלון, ייסגרו את החלון - נפרוץ את התקרה. בהצעה לתיקון לחוק יסוד הממשלה שהגיש ח"כ אופיר כץ, בג"ץ לא יוכל להתערב במינוי שרים, לא כל שכן לפסול אותם מכהונה.

 

"לא תהיה ביקורת שיפוטית מטעם כל ערכאה שיפוטית לגבי כל עניין ביקורת שיפוטית, הקשור או נובע ממינוי של שר והעברתו מכהונה, למעט עמידת המינוי בתנאי הכשירות הקבועים", נכתב בהצעה.

פסילת דרעי - סיקור נרחב ב-N12

בחוות דעת שהגישה היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, אמרה שבסבירות גבוהה - בג"ץ יפסול את החוק. "נראה כי גם במקרה זה מדובר בתיקון פרסונלי מובהק העומד ביסוד התיקון שבפנינו", כתבה היועמ"שית. "זהו ניסיון נוסף של שינוי הכללים כדי להכשיר את כהונת חה"כ דרעי לשר בממשלה".