ראש הממשלה בנימין נתניהו פיטר היום (ראשון) את שר הפנים ושר הבריאות אריה דרעי במהלך ישיבת הממשלה השבועית. נתניהו עשה זאת בעקבות פסיקת בג"ץ שקבעה כי הוא אינו יכול לכהן כשר. "נאלץ בלב כבד, בצער רב, ובתחושה קשה ביותר להעבירך מכהונתך כשר בממשלה", אמר נתניהו לדרעי. דרעי הופיע באיחור לישיבת הממשלה, שאותה ניהל לזמן קצר כשנתניהו יצא.

בישיבה לא השתתפו השרים ממפלגת הציונות הדתית, שהחרימו אותה במחאה על פינוי המאחז הבלתי חוקי בשומרון ביום שישי. במהלך הישיבה אישרו השרים את סל התרופות החדש והממשלה אישרה גם להאריך עד לסוף חודש אפריל את הגדרת יישובים ואזורים כבעלי עדיפות לאומית.

פסילת דרעי והפלונטר הפוליטי - סיקור N12:

ראש הממשלה הקריא בישיבת הממשלה את מכתב הפיטורים. "כידוע, החלטתי למנותך כמשנה לראש הממשלה ושר הפנים והבריאות באישור רוב חברי הכנסת בשל העובדה שאני רואה בך עוגן של ניסיון, תבונה ואחריות החשובים למדינת ישראל בכל עת, ובעת הזו במיוחד", אמר נתניהו. "כן סברתי שחשוב שתשרת את מדינת ישראל כחבר הקבינט הביטחוני-מדיני בממשלתי, שם תוכל להשפיע מניסיונך רב השנים עוד כחבר קבינט בממשלתם של יצחק שמיר ז״ל ויצחק רבין ז״ל".

"לצערי הרב, חרף האמור, החליט בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ כי מוטלת עלי חובה להעבירך מתפקידך כשר הפנים והבריאות", הוסיף נתניהו מתוך המכתב. "החלטה מצערת זו מתעלמת מרצון העם, כפי שבא לידי ביטוי באמון הרב שהציבור נתן לנציגי העם ונבחריו בממשלתי, כשהיה ברור לכל שתשרת בממשלה בתפקיד שר בכיר".מכתב הפיטורים לדרעינתניהו הוסיף כי "בכוונתי לחפש כל דרך חוקית שבה תוכל להמשיך לתרום למדינת ישראל מנסיונך ומכישוריך הרבים, בהתאם לרצון העם. עם זאת, בעקבות הוראות פסק הדין האמור, עלי להודיעך כי לפי סעיף 22 (ב) לחוק יסוד הממשלה, אני נאלץ בלב כבד, בצער רב ובתחושה קשה ביותר, להעבירך מכהונתך כשר בממשלה".

"מכובדי ראש הממשלה, אני שומע בקולך את העצב על החלטת בית המשפט וההשלכות שלה", השיב דרעי לאחר שנתניהו הקריא את מכתב הפיטורים. "זמן קצר מאוד אחרי פרסום ההחלטה היית בביתי, בשלב מאוד מוקדם שחלק קראו את החלטת בית המשפט וחלק טרם קראו אותה, ולשנינו היה ברור שנקיים את החלטת בית המשפט, לא היה בכך ספק בשום שלב. בניגוד לאלו שמתהדרים בנוצות של 'איכות' שלטון החוק וקוראים להפרות סדר ולהפרה של החלטות הכנסת והממשלה".

דרעי הוסיף כי "אני יכול להגיד לחבריי בממשלה ולציבור שהיה ברור לתביעה והיה ברור ליועמ"ש הקודם אביחי מנדלבליט, שאין לי כוונה ושלא הייתה לי כוונה מעולם ולא התחייבתי לפרוש מהחיים הפוליטיים. הדברים היו ברורים על השולחן מתחילת המגעים ועד סופם". לדבריו, "יש לי מחויבות ברזל ל-400 אלף איש שבחרו בי ובש״ס. שום החלטה שיפוטית לא תמנע ממני מלשרת אותם ולייצגם".

נתניהו ודרעי בישיבת הממשלה (צילום: קובי גדעון , לע
נתניהו ודרעי בישיבת הממשלה, הבוקר|צילום: קובי גדעון , לע"מ

"בכוונתי להמשיך ולתרום בכל כוחי לציבור ולקואליציה, בכוונתי להמשיך ולהנהיג את תנועת ש"ס, להמשיך להשתתף בישיבת ראשי סיעות הקואליציה ולסייע בקידום המהלכים המשפטיים החשובים שהממשלה הזו נבחרה לקדם", המשיך דרעי.

לאחר הפיטורים, הממשלה תמנה מוחרתיים ממלאי מקום מקרב שרי ש"ס לתפקידי שרי הפנים והבריאות למשך שלושה חודשים. השרים המועמדים לקבל את תפקידיו של דרעי הם חיים ביטון, יעקב מרגי, יואב בן צור ומיכאל מלכיאלי. הפיטורים צפויים להיעשות בתיאום עם דרעי, שלא רצה להתפטר בעצמו, וייכנסו לתוקף ביום שלישי בבוקר, לאחר 26 ימי כהונה בסך הכל.

בשיחות סביב עתידו הפוליטי עלתה האפשרות שאחרי שיפוטר,דרעי יכהן כ"משקיף" בקבינט. נתניהו רוצה אותו בקבינט מכיוון שהוא רואה בו גורם ממתן ובעל ניסיון. גם אם דרעי יישאר רק חבר כנסת, אין מניעה מנתניהו להקים את מה שהוא רצה להקים לפני הבחירות - את אותו "מטבחון" מצומצם שבו יתקבלו ההחלטות החשובות.

דרעי מגיע לישיבת הממשלה (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
ישיבת ממשלה אחרונה. יו"ר ש"ס אריה דרעי נכנס לישיבת הממשלה הבוקר|צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

בלשכת נתניהו מתכוונים להאיץ את כל הליכי החקיקה ולהתחיל במלאכה כבר היום במהלך הישיבה, בין היתר, כדי לרצות את דרעי. ועדת החוקה תתחיל לדון בחבילת החוקים בנוסח של חה"כ שמחה רוטמן, כך שהפוליטיקאים יוכלו למנות את השופטים, וכן להשלים קריאה ראשונה עד ה-1 בפברואר. האופוזיציה מתכוונת להחרים את הדיון.

ישיבת הממשלה תתקיים ללא נוכחות שרי הציונות הדתית, שייעדרו במחאה על "הפרת ההסכם הקואליציוני" בפינוי המאחז הבלתי חוקי 'אור החיים' בשומרון ביום שישי האחרון. לדברי המפלגה, המהלך נעשה ללא תיאום ובניגוד להנחייתו של השר בצלאל סמוטריץ' למנהל האזרחי.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בכנס משפחות שכולות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מחרים את ישיבת הממשלה במחאה על הפינוי. השר סמוטריץ'|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לטענת גורמים בציונות הדתית, הם בוחנים צעדים נוספים ודורשים מנתניהו להסדיר את חלוקת הסמכויות בין שר הביטחון יואב גלנט לשר במשרד הביטחון סמוטריץ'. גם בשבוע שעבר התקיים עימות בין השניים, שהוכרע בסופו של דבר לטובת סמוטריץ' – לאחר שנתניהו התערב. 

מקור המחלוקת בין סמוטריץ' לגלנט הוא ההבדל ביחס של המדינה למאחזים "ותיקים" לבין מאחזים חדשים. החלטה על פינוי של מאחז ותיק זו החלטה מדינית שבה מעורב מתאם הפעולות בשטחים שכפוף לסמוטריץ'. מנגד, כאשר מדובר במאחז חדש, כמו במקרה זה, האחריות על הפינוי מוטלת על אלוף פיקוד המרכז – שכפוף לרמטכ"ל ולשר הביטחון גלנט.