על אף ההפגנה הסוערת שהתקיימה אתמול נגד המהפכה המשפטית, ולמרות הדרישה של האופוזיציה לעצור לאלתר את המשך החקיקה - ועדת החוקה תתכנס גם היום (שלישי) בשעה 13:00, והיא צפויה לדון בהמשך הרפורמה, ובאפשרות של בג"ץ לבטל חוקים רגילים.

במקביל, הצעת הפשרה של הנשיא הרצוג אמנם עשויה להיות הצעד הראשון שמגשר על הפערים - אך כל צד מנסה להפיל על הצד השני את הסירוב ללכת למשא ומתן, ובזמן הזה שמחה רוטמן, יו"ר הוועדה, דוהר קדימה. הקואליציה ממשיכה לקדם את המהפכה המשפטית ותתכנס היום לקדם את השלב הבא במהפכה המשפטית. 

בוועדת חוקה ידונו בשלב הבא של המהפכה המשפטית - קביעה כי בית המשפט יוכל לפסול חוק רגיל רק ברוב של 15 שופטים מתוך 15, אלא אם החוק מחוסן מביקורת שיפוטית. כיום מספיק רוב רגיל כדי לאפשר פסילת חוק.

יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן צייץ הבוקר בטוויטר וטען כי לא מדובר בבליץ חקיקה, וצירף תמונה שמנסה להראות כי התקיימו המון דיונים והמהפכה נעשתה אחרי חשיבה מעמיקה: "כשבשידורי תעמולה שקריים או חברי כנסת סוכני כאוס יגידו לכם: 'בליץ חקיקה', 'לאן אתם ממהרים', 'למה בלי דיון?', 'אתם עוקפים את התזכיר הממשלתי כדי להרוויח זמן' - קצת אמת עוד לא הזיקה לאף אחד..."

 

ברביעי הקרוב יובאו שלושה חוקים נוספים לאישור: חוק דרעי, שימנע ביקורת שיפוטית על מינוי שרים, חוק ההתגברות שהציע רוטמן, שמאפשר חיקוק מחדש חוק שנפסל ברוב של 61 וחוק מח"ש של משה סעדה שינתק את מח"ש מהפרקליטות ויטיל עליה את האחריות לחקור פרקליטים בכפיפות לשר המשפטים.

אתמול במחנה הממלכתי התקיימו דיונים קדחתניים איך להשיב להצעת המו"מ של לוין. בעוד לפיד מיהר לסרב, במחנה הממלכתי העמדות שונות, ונשמעות מפויסות יותר. אמש צייץ חה"כ גנץ כי שוחח עם שר המשפטים לוין: "שוחחתי לפני דקות אחדות בכנסת עם שר המשפטים יריב לוין והודעתי לו שאם החקיקה תוקפא - אגיע עוד הלילה להידברות עם צוות המחנה הממלכתי. שוחחתי בנוסף עם נשיא המדינה הרצוג וביקשתי שיסייע לקדם את מתווה ההידברות אותו הציע הכולל את הקפאת החקיקה כשלב מקדים".

 

 

בזמן שההמונים החלו להתאסף אתמול בירושלים, בתוך חדר ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת יצא לדרך הדיון המכריע במהפכה המשפטית. חברי האופוזיציה פתחו את הדיון בשירת מחאה משותפת נגד הרפורמה, תוך שדפקו עם אגרופיהם על השולחנות. הם עשו הכול בניסיון לעכב את ההצבעה - החל מזעקות שבר וקריאות ביניים, ועד לטיפוס על השולחן ושכיבה על הרצפה.

כשהדברים הגיעו ממש לסף אלימות, חה"כ יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו כבר לא יכלה לעצור את הדמעות: "נולדתי בברית המועצות, אני יודעת מה זה דיקטטורה. אני יודעת מה זה שינוי שלטון". הרוחות לא נרגעו, וחברי האופוזיציה קראו "בושה", ו"ביזיון".

יו"ר הוועדה שמחה רוטמן הוציא את חברי הכנסת מהדיון בזה אחר זה. הם, מצדם, קיימו הפגנת מחאה ספונטנית מחוץ לאולם הוועדה. אך כל זה לא עזר להם - אפילו לא בעיכוב הדיון. אחרי פחות משעה החוק עבר לקריאה ראשונה. הסעיפים שאושרו קובעים שהקואליציה תשלוט בוועדה למינוי שופטים, וייאסר על בג"ץ להתערב בחוקי יסוד.

לפני יומיים הציג הנשיא בנאום נרגש הצעת פשרה בניסיון להביא להידברות בנושא הרפורמות במערכת המשפט. "רגע לפני התנגשות אלימה, אני מסרב לעמוד מנגד", הזהיר הרצוג והביע התנגדות להעברת הרפורמה במתכונתה הנוכחית, אך הבהיר כי "הרפורמה לא מוצעת יש מאין".

"הרפורמה היא תוצר של מחנה שמרגיש שהתפתח חוסר איזון בין הרשויות, ונחצו בעניין זה גבולות לאורך השנים", אמר הרצוג והוסיף: "לממשלה שנבחרת ע"י הכנסת יש זכות לממש מדיניות. מערכת היחסים בין רשויות השלטון נשענת על איזונים ובלמים, אבל שינויים יכולים להיות מהלך לגיטימי לחלוטין".