ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להודיע בהמשך היום (שני) על עצירת תהליכי החקיקה במסגרת המהפכה המשפטית. הנאום תוכנן לשעות הבוקר במקור, אך מתעכב לסביבות השעה 20:00 לאחר מחלוקות קשות בתוך הקואליציה. יו"ר ש"ס אריה דרעי רוצה שנתניהו ינאם לפני הפגנת הימין בירושלים כדי להרגיע, שר האוצר בצלאל סמוטריץ והשר לביטחון לאומי איתר בן גביר רוצים נאום אחרי, על רקע הפגנת כוח שאולי תשנה את תוכן ההצהרה שלו. לאחר הצהרת נתניהו, יישאר יו"ר כחול לבן בני גנץ הצהרה משלו.

לאחר דיון במחלוקת בקואליציה שנמשך שעות, במפלגת עוצמה יהודית הודיעו כי נתניהו ובן גביר סיכמו כי החקיקה תידחה לכנס הקיץ. לפי הודעת המפלגה, ראש הממשלה נתניהו סיכם עם בן גביר כי תינתן לממשלה ארכה למושב הקרוב כדי להעביר את הרפורמה בהידברות, ובמקביל סוכם כי בישיבת הממשלה הקרובה תעלה לאישור הקמת המשמר הלאומי. נתניהו התחייב לבן גביר כי החקיקה תעבור גם אם לא יהיו הסכמות עם האופוזיציה. 

  • רוטמן לחדשות 12: "לא יודע מה ראש הממשלה יגיד, לעצור זאת טעות - המחאה תימשך".
  • סמוטריץ' קרא לא לעצור את החקיקה: "אסור בשום פנים ואופן לעצור את הרפורמה לתיקון מערכת המשפט ולחיזוק הדמוקרטיה הישראלית. אנחנו הרוב. אסור להיכנע לאלימות, לאנרכיה, לסרבנות ולשביתות פראיות". 
  • נתניהו קורא בטוויטר להרגעת הרוחות: "אני קורא לכל המפגינים בירושלים, מימין ומשמאל, לנהוג באחריות ולא לפעול באלימות. אנשים אחים אנחנו". 
  • לוין בהתבטאות ראשונה - מגבה את נתניהו: "מצב שבו איש הישר בעיניו יעשה עלול להביא באופן מידי לנפילת הממשלה ולקריסת הליכוד".
  • הסתיימה ישיבת ראשי הקואליציה: בתום דיוניים קדחתניים, נתניהו עומד על דעתו לעצור את החקיקה ונערך לשאת את הצהרתו.
  • המשבר בממשלה: בליכוד העריכו כי שר המשפטים לוין לא יתפטר, נתניהו ובן גביר סיכמו: החקיקה תידחה לכנס הקיץ.
  • בהסתדרות הכריזו על שביתה כללית במשק: בתי החולים יפעלו במתכונת חירום, נמלי התעופה יפסיקו לפעול.

מוקדם יותר, איים השר בן גביר לפרק את הממשלה במקרה של עצירת החקיקה. שר האוצר סמוטריץ' הצטרף לדעתו, וקרא שלא לעצור את החקיקה. "אנחנו הרוב. אסור להיכנע לאלימות, לאנרכיה, לסרבנות ולשביתות פראיות", אמר סמוטריץ'. שר המשפטים יריב לוין פרסם הבוקר הודעה שבה אמר שהוא יקבל כל החלטה של נתניהו לגבי המשך הליך החקיקה.

בריאיון לחדשות 12, הבהיר יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן כי הוא לא יודע מה ראש הממשלה צפוי לומר בהצהרה. "אני עדיין לא יודע, ואף אחד לא יודע, מה ראש הממשלה יגיד. אני כן יכול להגיד את דעתי על עצירת החקיקה - על הרבבות שנמצאים בהפגנה של המון המון אנשים מעם ישראל שלא מוכנים שהקולות שלהם ייזרקו לפח".

האם אתה מאוכזב מכך שרה"מ הולך להכריז על עצירה?

"לא מאוכזב מכנראה. אם תהיה כזו - אני אתמודד. אני יודע דבר אחד מאוד ברור, יש במדינת ישראל קונצנזוס מלא לכך שתיקון מערכת המשפט הוא הכרח. יש אנשים שרוצים לעשות את זה בהסכמה, אני ביניהם, אבל יש אמירה ברורה אם תהיה או לא תהיה עצירה, הרפורמה נצרכת. אני לא הגורם שמחליט אם תהיה עצירה, אני לא עוסק בספקולציות".

יואב גלנט מגיע לועדת חוץ וביטחון (צילום: פלאש 90)
גלנט הגיע לדיון בוועדת חוץ וביטחון|צילום: פלאש 90

ראשי הקואליציה החלו לנסח את התייחסותם לעצירת הרפורמה ומתכנסים שוב לפני נאומו של נתניהו. מאחורי הקלעים מתקיימים מגעים גם לבטל את הדחת שר הביטחון יואב גלנט מתפקידו.

השר איתמר בן גביר נפגש עם ראש הממשלה, ובציונות הדתית יצאו נגד בלימת המהפכה המשפטית: "כניעה לאלימות, לאנרכיה, לסרבנות ולעריצות המיעוט". גם שר המשפטים לוין המשיך להתנגד בחריפות לעצירת החקיקה, אך בליכוד העריכו שלא יתפטר גם אם החקיקה תיעצר. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הבהיר כי "אסור להיכנע לאלימות, לאנרכיה, לסרבנות ולשביתות פראיות. אנחנו הרוב. בואו נשמיע את הקול. לא ניתן שיגנבו לנו את הקול ואת המדינה".

בהמשך, לוין פרסם הודעה שבה הבהיר שהוא יקבל כל החלטה של נתניהו לגבי הליכי חקיקת המהפכה המשפטית. "מצב שבו איש הישר בעיניו יעשה עלול להביא באופן מידי לנפילת הממשלה ולקריסת הליכוד", כתב שר המשפטים. "על כולנו לעשות מאמץ לייצב את הממשלה והקואליציה".

יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן ביקר את עצירת החקיקה ואמר: "אסור לקבל מציאות שיש בה אנשים שהקול שלהם לא נחשב. צאו והחזירו את הקול לעם". יו''ר מפלגת נעם חה"כ אבי מעוז הצטרף: "כניעה שלנו תהווה מתן אישור סופי לכך שאין עוד כל טעם בבחירות דמוקרטיות בישראל, ובעצם בזה ישראל תהפוך למדינה דיקטטורית".

עם זאת, מרבית שרי הליכוד וכן מפלגות ש"ס ויהדות התורה הביעו תמיכה במהלך של ראש הממשלה. שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת ביקש לתמוך בנתניהו: "יש להתלכד מאחורי ראש הממשלה ולגבות אותו בעצירת החקיקה. אסור לנו להביא להפלת ממשלת ימין במו ידינו". 

יו"ר ש"ס אריה דרעי לא הגיע לישיבת ראשי הקואליציה ושומר על שתיקה. לצד זאת, לבקשתו של דרעי - "חוק דרעי 2" הוקפא ולא עלה להצבעה במליאה כמתוכנן.

גלנט הגיע לכנסת; ועדת החוקה אישרה

מוקדם יותר הבוקר, שר הביטחון גלנט הגיע לכנסת לדיון מיוחד בוועדת החוץ והביטחון על "השלכות המתחים החברתיים במדינת ישראל על מערכת הביטחון". "שמענו דברים מדאיגים. זו לא העת להחליף שר ביטחון", אמר בסיום הישיבה החסויה יו"ר הוועדה אדלשטיין.

במקביל, ועדת החוקה התכנסה גם היא להצבעות הסופיות על החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, מהומה פרצה בישיבה בעקבות הפרסום על כוונתו של נתניהו לדחות את החקיקה. בתום דיון סוער החוק אושר לקריאה שנייה ושלישית. ההצבעה עברה ברוב של 8 תומכים אל מול 7 מתנגדים.

 

"תחושות קשות": החקיקה תיעצר? 

הנשיא הרצוג פנה הבוקר לראשי הסיעות וקרא להם לעצור את החקיקה מיד, בעקבות אירועי הלילה. "התחושות קשות וכואבות. דאגה עמוקה אופפת את כל העם. הביטחון, הכלכלה, החברה - כולם מאויימים", כתב. "אני פונה לראשי כל סיעות הכנסת, קואליציה ואופוזיציה כאחד, לשים את אזרחי המדינה מעל הכול - ולנהוג באחריות ובאומץ ללא דיחוי נוסף. זה לא רגע פוליטי, זה רגע למנהיגות ואחריות".

במהלך הלילה, בתגובה על הפגנות הענק ברחבי הארץ, גם שרים וח"כים ביקשו לדחות את המהפכה המשפטית. בכירים בליכוד אף אמרו: "יריב לוין צריך להתפטר אחרי הערב, הוא הביא את ישראל על סף מלחמת אחים". בין מי שקראו לעצור את החקיקה - השרים ניר ברקת, עמיחי שיקלי ומיקי זוהר, שהצטרפו אל הח"כים יולי אדלשטיין ודוד ביטן ולשר הביטחון יואב גלנט שנתניהו הודיע על פיטוריו. 

ועדת חוקה (צילום: ערוץ כנסת)
החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים אושר לקריאה שנייה ושלישית, הבוקר|צילום: ערוץ כנסת

בעקבות פיטורי גלנט והמחאות: השבתות ענק בישראל  

על רקע פיטורי גלנט והמחאה הספונטנית אמש, יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד כינס מסיבת עיתונאים בבית ההסתדרות בתל אביב - ובה הודיע על השבתה מלאה של המשק. באירוע השתתפו ראשי המשק, המגזר העסקי, ראשי איגודים מקצועיים, ועדים וחברי הנהגת ההסתדרות, וגם אנשי ביטחון.

ראשי אוניברסיטאות המחקר החליטו לעצור את הלימודים החל מהבוקר, וזאת ללא הגבלת זמן לפי שעה, כך לפי הודעתם אמש: "אנו ראשי אוניברסיטאות המחקר של ישראל, נשיאים רקטורים והנהלות, נעצור החל מהבוקר את הלימודים בכלל אוניברסיטאות המחקר של ישראל, על רקע המשך הליך החקיקה החותר תחת יסודות הדמוקרטיה הישראלית ומסכן את המשך קיומה".

ח
המהומה בוועדת חוקה, הבוקר|צילום: ערוץ כנסת
עימותים בין כוחות משטרה למפגינים בתל אביב
ההודעה על פיטורי השר גלנט הובילו למחאות ענק ספונטניות, הלילה

גם במועצת התלמידים הארצית הכריזו על שביתה, וקראו לנבחרי הציבור לעצור את החקיקה ולהתכנס להידברות מיד. יו"ר מועצת התלמידים רן שי, אמר: "כתלמידים וכאזרחים, אנו מודאגים מהמצב במדינה ומתוך שליחות ערכית, אנו קוראים לשמירה על אחדות העם. בעקבות כך, החלטנו להצטרף לשביתות במערכת ההשכלה הגבוהה ובמשק הישראלי ולהשבית את הלימודים בכיתות ז'-י"ב". במשרד החינוך הבהירו: "מוסדות החינוך פועלים כסדרם".