פרסום ראשון: מובילי המחאה נגד המהפכה המשפטית לוחצים על ראש האופוזיציה יאיר לפיד ויו"ר כחול לבן בני גנץ להתנגד למתווה הנשיא הרצוג – גם אם החקיקה תוקפא, כך פרסמנו לראשונה אמש (מוצאי שבת) ב"חדשות סוף השבוע".
הארגונים הביעו התנגדות חריפה למתווה הנשיא - שחלקו אומץ בשבוע האחרון על ידי גורמים באופוזיציה, והם רמזו להם שלא יתנו להם גב לפשרות רבות. לדבריהם, יש כמה עקרונות שעליהם הם לא יהיו מוכנים להתפשר: לא לפוליטיזציה של הוועדה לבחירת שופטים, כלומר לא להוספת פוליטיקאים או נציגים של שר המשפטים; לא לצמצום האפשרות של בג"ץ לבטל חוקי יסוד; לא לפוליטיזציה במינוי היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה; והתנגדות ל"חוק דרעי".
בנוסף, הם הבהירו לראשי האופוזיציה כי אין לקיים שום הידברות או משא ומתן עם הקואליציה - במידה שביום שני הקרוב יאושרו בכנסת בקריאה ראשונה השינויים במערכת המשפט. במקביל לקריאה הראשונה, מתוכננת באותו היום מחאה גדולה בירושלים, בתל אביב ובעוד 30 מוקדים בכל רחבי הארץ.
מאמצי התיווך של נשיא המדינה
לפי מתווה נשיא המדינה הרצוג, הקואליציה צריכה להקפיא את העברת החוקים עוד לפני הקריאה הראשונה – אך נראה שזה לא יתממש. עם זאת, מאז החלה לקדם את המהפכה המשפטית, הקואליציה חתרה להעביר את הרפורמה בקריאה ראשונה, כדי שהאופוזיציה תבין שהם רציניים – ואז להתחיל הידברות ומשא ומתן. כלומר, כשמתווה הנשיא "יפקע" יחלו מאמצי ההידברות של הקואליציה. לכן, נשיא המדינה לא מתכוון לעצור את מאמציו לפשרה, גם אם התנאי שלו להקפיא את הקריאה הראשונה לא יתקיים.
חה"כ דוד ביטן (הליכוד) אמר היום ב"פגוש את העיתונות": "אני מכיר את נתניהו, עבדתי איתו שנים. לדעתי, הוא כן היה רוצה פשרה אבל הוא לא יכול לעשות את זה בגלל שהיועצת המשפטית לא מאפשרת לו להיכנס לעניין. זה ייגמר בפשרה, 100%. אבל בכל מקרה, כל חברי הליכוד יצביעו בעד הרפורמה".
לפי סקר שפורסם שלשום ב"אולפן שישי", 66% הציבור חושב שיש לעצור את חקיקת הרפורמה במערכת המשפט כדי לתת הזדמנות לפשרה. 45% ממצביעי הליכוד תומכים בעצירת החקיקה, בעוד ש-28% חושבים כי יש להמשיכה בכל מקרה.
42% מהמצביעים מאמינים שהקואליציה אשמה בכך שמתווה הנשיא לא עצר את המשבר, בעוד ש-31% מאמינים שהאופוזיציה אשמה. כאשר נשאלו מצביעי הליכוד למי היו מצביעים אילו היו בחירות חדשות, 59% ענו כי יצביעו פעם נוספת לליכוד, 12 אחוזים טוענים שיצביעו למפלגה אחרת באותו גוש, ועשרה אחוזים הכריעו: נצביע לגוש הנגדי.