עד לפני כשלוש שנים מילאה חה"כ שרון ניר (52) מישראל ביתנו שורה של תפקידים פורצי דרך בצה"ל - אלא שלאחרונה היא הבינה שחשוב לה להיות בין מקבלי ההחלטות גם בזירה הפוליטית, רחוק מהדיונים הסגורים שמנהלים אנשי הצבא. כעת, כשניר יושבת קרוב לליברמן וצופה ברעשי הרקע שמגיעים מצד הקואליציה המסתמנת - היא מודאגת מהקווים שמתהווים לנגד עיניה ומדברת על כך היום (שלישי) בריאיון ל-N12, זועמת על כך ש"שופכים דם על מפלגה שלמה" בצל פרשת פאינה קירשנבאום וקוראת לנתניהו לעסוק במשפט שמתנהל בעניינו לפני שהוא חוזר לכס השלטון.
תני עובדה שהציבור לא יודע עלייך.
"אני לא מספיק מוכרת, אבל אני תת-אלוף במיל'. מגיל 18 עד גיל 49 שירתּי בצה"ל. זה נראה לי עובדה שהיא די כבדת משקל - שירתּי 30 שנה של שירות עשיר ומגוון, תרמתי מאוד למערכת הביטחון והייתי בתפקידים פורצי דרך לנשים בכל סולם הדרגות. הייתי המג"דית הראשונה, מג"דית תקשוב מבצעית בצה"ל, ובמעלה הדרך הייתי האישה הראשונה שפיקדה על בית ספר ארצי לתקשוב ולסייבר. בתוך כך, זכיתי להוביל פרויקט ענק של העברת בסיס ההדרכה לקריית ההדרכה שבנגב – במסגרת ירידת בסיסי צה"ל דרומה".
מילה טובה לחבר כנסת שאת מעריכה מהקואליציה העתידית?
"האמת שאני עוד לא ממש מכירה את כל חברי הכנסת. אני יכולה להגיד לך שאני מכירה טוב את אביגדור ליברמן ואני מאוד מעריכה אותו".
אבל אני שואלת אותך על הקואליציה העתידית, אין מישהו שאת יכולה להגיד עליו מילה טובה?
"אומנם היינו במינוי של ועדת החוץ והביטחון הזמנית, אבל מינו לראשות הוועדה את חה"כ האלוף (במיל') יואב גלנט, ומהיכרותי איתו הוא בן אדם ממלכתי שמכיר היטב את עולמות הביטחון. לכן אני חושבת שהמינוי הזה ראוי, אני גם הצבעתי בעד המינוי הזה ואני יכולה להגיד עליו דברים טובים".
כמה זמן לדעתך הממשלה שעומדת לקום תחזיק מעמד?
"הנבואה ניתנה לשוטים. אני יכולה להגיד לך שמדובר בקואליציה לא טובה לעם ישראל. קואליציה קיצונית ומסוכנת שמשתלטים עליה קולות קיצוניים, וגם הדרישות הקואליציוניות מאוד מטרידות בעיניי. לכן, אני מקווה שהממשלה לא תחזיק הרבה זמן ושאנחנו נוכל להחליף אותם ומהר".
מה 3 המשימות הראשונות שאת מתכוונת למלא כחברת כנסת?
"הדבר הראשון שאני עושה זה כנס חירום לגבי מקומה של האישה בחברה הישראלית כי אני מאוד מוטרדת ממיעוט נשים בקואליציה, מזה שחלק מהדרישות הקואליציוניות כוללות הפרדה במרחב הציבורי וגם ממה שקורה במערכות השלטון בחוק - מדברים על פסקת התגברות ומייתרים את בג"ץ. אם מייתרים את בג"ץ, למיעוטים ובין היתר לנשים אין לאן לפנות. כשאני מסתכלת על כל החבילה הזו אני מאוד מוטרדת, ככל שמדובר בהשפעה של זה על מקומה של האישה בחברה הישראלית".
מבחינת חה"כ ניר, המעבר לזירה הפוליטית היה די טבעי - אך היא מספרת כי רק בשנה האחרונה התעורר בה הרצון הזה. "בצבא הייתי מאוד שקועה במה שעשיתי, מאתגר לאתגר - דווקא לא חשבתי פוליטיקה קודם לכן", היא אומרת. "התחלתי בזירה החברתית כיו"ר הוועד המנהל של פורום דבורה לקידום נשים למוקדי קבלת ההחלטות בביטחון ובמדיניות החוץ, וגם הייתי מרצה באקדמיה".
ובכל זאת, בכנסת בניגוד לצבא - את לא מתקדמת עם הדרגות. את צריכה להיות חלק מהמשחק הפוליטי וגם מזל.
"בצבא מתקדמים בדרגות על בסיס עשייה ועל בסיס הצטיינות, בטח לדרגות בכירות. אני מניחה שבפוליטיקה גם מחפשים אנשים שיובילו, שינהיגו וכך אני מסתכלת על הפוליטיקאים. אני רוצה מאוד שיסתכלו עליי ויבחנו אותי לאור מה שאני מביאה, לאור העשייה שלי והתרומה שלי - ובהתאם לכך אני מניחה שאצליח לצבור יותר קולות בוחרים. אם זה נתפס אחרת, זה לא אומר שככה זה צריך להיות".
הח"כית החדשה בישראל ביתנו שעד לא מכבר הייתה קצינה בכירה בצה"ל, מדברת על הדרישות הקואליציוניות שעולות לשיח באכזבה. "הדרישות של הכפלת השכר לאברכים ולתלמידי ישיבות הן בניגוד לתפיסת העולם שלי", היא מבהירה. "אני סבורה שנכון לשלב את האברכים ובני הישיבות בחברה, בשוק התעסוקה - וזה פשוט לעודד את ההפך".
"יש בקואליציה המתהווה 9 נשים אל מול 43 בקואליציה הקודמת, זה בטח לא ייצוג הולם, רחוק מזה", מוסיפה חה"כ ניר. "מאוד מטריד אותי השיח על הדרת נשים ובכלל כל הסוגיות שנוגעות למקומה של האישה בחברה הישראלית. הם מבקשים לעגן בחוק הפרדה במרחב הציבורי. מבחינתי פירוש של עיגון בחוק הפרדה במרחב הציבורי – זה שווה ערך לאפליה ולהדרה בחסות החוק. לא ייתכן שבשנת 2022 אנחנו נייצר כל מיני מרחבים מופרדים לנשים ולגברים במרחב הציבורי".
מה את חושבת על הקריאה של הרב מדן לתלמידיו להימנע מגיוס לשריון?
"זה בדיוק המדרון החלקלק שעליו שאני מדברת. זה מתחיל באירועי תרבות, עובר לטקסים רשמיים, ממשיך לנסיעה באוטובוסים וכלה בצה"ל כי נשים צריכות לזוז כדי שחיילים דתיים יוכלו להתקיים. ככל שמדובר במרחב הכולל, הציבורי והצה"לי - המרחב צריך להיות מעורב. נשים מתקיימות פה ואסור נשים להפלות נשים. אפליה פירושה הדרה".
זה מקומם בעינייך?
"זה בעיניי מקומם ולא ראוי, פוגע במעמדה של החברה בחברה הישראלית".
ראינו את הפיגועים האחרונים ואת חטיפת הגופה של הצעיר הישראלי לג'נין. בצל המתיחות הביטחונית הזו, בן גביר ראוי לכהן כשר לביטחון הפנים?
"אני חושבת שככל שמדובר על הקצוות של הקשת, הן לא צריכות להרכיב את הממשלה ולא צריכים לקבל ביטוי כשרים בממשלה. בהקשר הזה - דמויות כמו סמוטריץ' ובן גביר הייתי שמחה מאוד אם לא היו מרכיבים את הממשלה ומקבלים תפקידי שרים".
"מגנה ככל וכלל את חטיפה הגופה שהוחזרה", היא מדגישה. "זה מקומם שבגלל שהוא ישראלי נחטף ,זה נחשב רצח בעיניי ואני חושבת שצריך לנקוט יד קשה מול הטרור שמעז להרים את ראשו".
יש לנו בכלל פרטנר בצד הפלסטיני?
"כרגע לצערי אין לנו פרטנר. אבו מאזן הוא לא פרטנר. אם דברים כאלה קורים, אנחנו מבינות שהפרטנר הוא לא פרטנר. כבר אין לו לגיטימציה, אני חושבת שהוא תומך טרור".
ונתניהו ראוי לכהן כראש ממשלה?
"יש לו כתבי אישום וראוי שהוא יעסוק בסיום הפרשיות שיש לו אל מול מערכות השלטון והצדק. יש לי חשש מההתהוות של הממשלה הזו, מדובר בקואליציה קיצונית, חרד"לית, חרדית ומסוכנת".
אי אפשר להתעלם מפרשת השחיתות של פאינה קירשנבאום ומהעובדה שליברמן גם ביקר אותה בכלא.
"אני רוצה לומר לך שאני חיה ומתקיימת במפלגה הזו כמה חודשים טובים ולשמחתי, אני עדה למפלגה שפועלת בצורה מאוד סדורה ושקופה. לכן, ככל שמדובר בפרשות אישיות שקרו דרך תקופתי והצטרפותי - זה משהו מאוד אישי וחבל ששופכים דם על מפלגה שלמה כתוצאה ממשהו מקומי. אם מסתכלים על מפלגות נוספות, צריך להסתכל על זה ברמה הפרטנית ובטח שלא ברמה המפלגתית. צר לי שמכתימים מפלגה שלמה על אירוע מקומי ופרסונלי".