לאחר שנה בתפקידו, שגריר ארה"ב בישראל תום ניידס העניק ראיון בלעדי ל"המהדורה המרכזית" – וסיפר על היחס של ממשל ביידן לממשלת נתניהו המיועדת, הסיכוי להשלמת הפטור מוויזות לישראלים בארה"ב וגם השאיפה לשמר אפשרות לפתרון מדיני עם הפלסטינים. בתגובה על השאלה אם נתניהו לא ימנה את חה"כ סמוטריץ' לתפקיד שר הביטחון אמר: "אמרתי בבירור לראש הממשלה שאנחנו רוצים מישהו שנוכל לעבוד איתו".

הרכבת הממשלה המיועדת

"תיק הביטחון חשוב מאוד, ואמרתי את זה בבירור לראש הממשלה שאנחנו רוצים מישהו שנוכל לעבוד איתו", אמר ניידס. "ברור שבסופו של דבר, זה שר הביטחון שלו. אנחנו נעבוד עם כל מי שראש הממשלה ימנה לתפקיד".

לפני כשבועיים דיווחנו שניידס נפגש עם נתניהו והפציר בו באופן מיוחד "לנהוג בזהירות" במינוי שר הביטחון – ולאחר מכן ירדה האופציה של מינוי סמוטריץ' לתפקיד. על כך אומר הערב השגריר האמריקני: "לא, בואי לא נפריז בחשיבות שלי כאן. בסופו של דבר הוא יקבל החלטה שבעיניו תשרת את עם ישראל באופן מיטבי. אני בטוח שהוא יעשה זאת".

בנימין נתניהו, בצלאל סמוטריץ'
בנימין נתניהו, בצלאל סמוטריץ'

במקביל להסתייגות של ניידס מהאפשרות שהוא עסק במינויו של סמוטריץ' לתפקיד שר הביטחון, הוא גם נמנע אמש מלעסוק בשאלה אם ארה"ב קיבלה החלטה להחרים את השר המיועד איתמר בן גביר. "תשמעי, אני לא אכנס לשאלות כמו 'מי ייפגש עם מי'", אמר. "קודם כל, אני לא יודע באילו מינויים יהיה מדובר. אני לא מתכוון לעסוק באנשים ספציפיים ואם כן או לא (ניפגש)".

ומה אם בן גביר ירצה להיפגש איתך, למשל? "שוב, אני לא מתכוון לנחש מה בן גביר יעשה ומי ייפגש איתו ומי לא. אני רק רוצה לומר שאני אעבוד עם הממשלה הזאת, ויש לי יחסים מצוינים עם הממשלה הזו", השיב.

"רוצים לשמר את פתרון שתי המדינות"

השגריר ניידס גם נשאל על דעתו בנוגע להצעות החקיקה שעשויות לעלות על שולחנה של הכנסת ה-25, כמו למשל ביטול סעיף הנכד בחוק השבות וביטול ההיתר שניתן לגיורים רפורמיים וקונסרבטיביים. "תראי, אני כיהודי רפורמי, חושב שישראל צריכה להיות כור היתוך בעבור כולם. אגב, לא רק ליהודים, אלא גם לערבים ישראלים".

ח
ח"כ איתמר בן גביר בזירת הפיגוע בירושלים|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בנוסף, סירב השגריר תום ניידס להשיב מה עשויים להיות הקווים האדומים של ממשל ביידן בכל הנוגע ליהודה ושומרון. כך למשל, הוא לא השיב מה יהיו הגבולות בנוגע להכשרת מאחזים, אך אמר בבירור כי בוושינגטון מעוניינים לשמר את פתרון שתי המדינות "ואומרים זאת בבירור".

"אכפת לנו מהסוגיות הללו, כי בסופו של דבר אנחנו רוצים לשמר את חזון שתי המדינות, כמו גם את כבודו של העם הפלסטיני. תראי, אין לי אשליה שנחגוג בבית הלבן עם פרס נובל לשלום, אבל חשוב שיישאר לנו חזון מעשי לגבי פתרון שתי המדינות, ושנדאג לעם הפלסטיני. לתת לפלסטינים הזדמנויות לשגשג רק יתרום לביטחונה של ישראל".

רק שלשום פורסם מאמר מערכת בעיתון וושינגטון פוסט, שהציע לממשל ביידן שלא לספק לישראל נשק התקפי, על רקע הממשלה המיועדת. בתשובה על השאלה אם אפשרות שכזו נמצאת על השולחן הבהיר ניידס: "ג'ו ביידן אמר שוב ושוב: 'בשום מצב לא נציב תנאים לסיוע שלנו'. הוא אמר את זה, ושר החוץ בלינקן אמר את זה. אין שום אפשרות שזו תהיה עמדת הממשל".

תום ניידס ויונית לוי (צילום: חדשות 12)
תום ניידס ויונית לוי|צילום: חדשות 12

בנוגע לפרויקט הגרעין האיראני, ניידס שב ומבהיר כי כל האפשרויות על השולחן, כולל האפשרות של שימוש בכוח. הוא הבהיר כי הסיכוי שהמשא ומתן עם איראן אכן יוביל לחזרה להסכם הנוכחי הוא "מאוד לא סביר". לדבריו, הנשיא תמיד אמר שהוא מעוניין בפתרון דיפלומטי, אבל כל האופציות על השולחן – ואנחנו באמת מתכוונים לזה".

ביטול הוויזות? "הקלה גם לאמריקנים פלסטיניים שיגיעו לנתב"ג בלי שייטפלו אליהם"

בנוגע לשאלה שמעסיקה ישראלים רבים, אם ומתי תיכנס ישראל לרשימת המדינות הפטורות מוויזה, הביע ניידס תקווה שהתהליך יסתיים בהצלחה. הוא הבהיר כי עדיין אין לו הנתונים המלאים שצפויים לקבוע אם ישראל תעמוד בקריטריונים, אך לדבריו עדיין מדובר רק בתחילתו של התהליך.

תום ניידס (צילום: חדשות 12)
תום ניידס|צילום: חדשות 12
הנשיא ביידן במסיבת עיתונאים בבית הלבן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

"אנחנו צריכים לסיים את החקיקה בכנסת ולהעביר את החוקים האלה כדי לאפשר העברת מידע בטוחה". לצד זאת, הוא ביקש להבהיר כי ממשל ביידן פועל כי במסגרת ההסכם ייכללו גם אמריקנים פלסטינים בעלי תעודת זהות כחולה. "נוודא שהם יוכלו להגיע ממישיגן לנמל התעופה בן גוריון מבלי שייטפלו אליהם – עד להגיע אל הגדה המערבית. זה ייכלל בדיונים ובמשא ומתן", אמר.

בנוגע לחלקו של ראש הממשלה המיועד נתניהו בתהליך אמר כי הוא הבטיח לו "שהוא יעבוד בצמוד לארה"ב כדי לעשות את זה". בתשובה על השאלה מה דעתו על העובדה כי רק לאחרונה, כשנתניהו היה ראש האופוזיציה, הוא עיכב את החקיקה בעניין והיה צריך להתחנן אליו כדי שיעזור בכך, אמר ניידס: "ראש הממשלה המיועד אמר גם אז שהוא תומך בתוכנית לביטול הדרישה לוויזה, התזמון תמיד היה בעייתי, אבל אני בטוח שהוא תומך בעניין ויפעל לבצע אותו".