ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו צפוי להודיע היום (רביעי) לנשיא המדינה בפעם השישית: "עלה בידי להרכיב ממשלה". בקואליציה לא נחים לרגע וממשיכים לקדם ביתר שאת את הליכי החקיקה שישביעו את רצונם של בכירי הממשלה הנכנסת. בין ההליכים: "חוק בן גביר", שאושר בקריאה ראשונה וצפוי לעבור בשבוע הבא בקריאה שנייה ושלישית, "חוק סמוטריץ'" - להרחבת סמכויות השר במשרד הביטחון ו"חוק דרעי" - תיקון בחוק יסוד הממשלה, שנועד לאפשר לו לכהן כשר.
המו"מ הקואליציוני - סיקור N12
- מתוך הליכוד וגם בכנסת: המכשולים והאתגרים שנותרו עד להשבעת ממשלת נתניהו השישית
- נועד למנוע מרד בליכוד: חוק הפיצול עבר בקריאה שלישית
- אחרי פיליבסטר ארוך: מליאת הכנסת אישרה הלילה בקריאה ראשונה את חוקי דרעי וסמוטריץ'
- מיכאלי בביקורת: "הציבור מצפה לראות אופוזיציה לוחמת, לא מפונקת"
הכרזת "עלה בידי" צפויה לקרות בדקה ה-90 - אחרי שנתניהו מיצה כבר את כל הימים שקיבל. נתניהו צפוי להתקשר לנשיא יצחק הרצוג ולהצהיר שהצליח במלאכת הרכבת הממשלה. לאחר מכן יודיע על כך גם יו"ר הכנסת, ולנתניהו יהיה שבוע נוסף עד להשבעת הממשלה בפועל.
נתניהו מתכנן להשביע את הממשלה ביום שני בעוד כשבוע וחצי. הסיבה לכך, היא שאיפתו לסיים את בליץ החקיקה ולהשביע את רצון חברי הממשלה המיועדת.
חלוקת התיקים המסתמנת
כעת, ראש הממשלה המיועד נדרש להפשיל שרוולים ולהתחיל לעבוד על סידורי הכיסאות בליכוד - והמלאכה מורכבת. נתניהו עובד בשבועות האחרונים על סידורי המושבים בווליום נמוך. על פניו נראה שהצליח לשכנע את יריב לוין לעזוב את תפקיד יו"ר הכנסת וככל הנראה לעבור לתיק המשפטים. המשמעות היא שתפקיד יו"ר הכנסת מתפנה - ויכול להפוך חבר אחר בליכוד לשבע רצון.
למרות התכנון הראשוני, מסתמן שתפקיד יו"ר הכנסת לא יגיע לידיו של חה"כ דודי אמסלם. זאת מכיוון שקיבל הצעה חלופית - לכהן בתפקיד כלכלי משמעותי. נתניהו מאוד רוצה לרצות את אמסלם, ואפילו החזיר לשולחן הדיונים את תיק התחבורה. למרות כל זאת, אמסלם העביר מסר ברור וחד משמעי: או תיק המשפטים או יו"ר כנסת - אחרת לא ייכנס לממשלה ויישאר ח"כ בקואליציה.
בסביבת נתניהו נחושים, לא אומרים נואש וממשיכים במאמצים לפרק את גווארדיית אמסלם, כ"ץ וביטן - ולדאוג שלפחות אחד או שניים מהם יכהנו בתפקידים בכירים.
למרות המאמצים, קידום הליכי החקיקה לא הולך חלק. במהלך דיון במליאת הכנסת וההצבעה על תיקוני פקודת המשטרה, התפתח ויכוח סוער בין השר המיועד לביטחון הלאומי איתמר בן גביר וכמה מחברי האופוזיציה. בן גביר יצא נגד המתנגדים לתיקון החוק וטען כי "רק במדינות משטרה המפכ"ל לא כפוף לשר". ברקע נשמעו צעקות וביקורות נוקבות מצד חברי האופוזיציה העתידית.
השר המיועד גם תקף את המפכ"ל לשעבר משה קראדי שמתראיין נגד התיקונים שהוא מציע: "קראדי היה מפכ"ל משטרה ועובר מאולפן לאולפן, אני לא מבין - איך אתה לא מתבייש? בוועדת זיילר הייתה ביקורת על קראדי. הוא נכשל. הייתי מצפה לקצת יותר צניעות וענווה ממי שוועדה כותבת עליו שהוא נכשל וסילקה אותו מלהיות מפכ"ל".
הדרישות הקואליציוניות של השותפות
לצד ההתמודדות עם חברי הליכוד, על נתניהו להתמודד גם עם השותפים הבכירים שלו. הדרישה הראשונה שעליו למלא היא חקיקת "חוק דרעי" - שיכשיר את יו"ר ש"ס לכהן כשר בממשלה. החוק יעלה במליאה בשבוע הבא, והתיקון שהצפוי יהיה בסעיף 6 ב"חוק יסוד: הממשלה". כיום, הסעיף קובע כי לא יתמנה לתפקיד שר אדם שנידון לעונש מאסר אלא אם חלפו 7 שנים מתום ריצוי עונשו או מיום מתן פסק הדין - זאת בתנאי שיו"ר ועדת הבחירות המרכזית קבע כי בעבירה שבה הורשע אין קלון. לפי ההצעה, החוק יתוקן ויקבע שסעיף 6 יחול רק על מאסר בפועל, ולא על עונשי מאסר על תנאי.
לצד זאת, חוק בן גביר עבר בקריאה ראשונה למרות התנגדויות היועמ"שית, וגם תיקון פקודת המשטרה עומד על הפרק - כחלק מדרישתו של יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר. "טרם השבעת הממשלה, הקואליציה תערוך שינויים בפקודת המשטרה, כך שהיחס בין השר לביטחון לאומי לבין מפכ"ל המשטרה יהיה כיחס שבין שר הביטחון לרמטכ"ל", נכתב בנספח ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לעוצמה יהודית.