המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך תקף היום (רביעי) את כוונת הממשלה המיועדת להעניק סמכויות נרחבות לשר לביטחון לאומי העתידי איתמר בן גביר, והזהיר כי הוא "חרד לגורלה של מדינת ישראל". לדבריו, בריאיון לידיעות אחרונות, אם החוק היה עובר בתקופת כהונתו – הוא היה מתפטר.

"לו הדבר הזה מתממש, אני מתפטר", טען המפכ"ל לשעבר. "לא הייתי מסכים להיות מפכ"ל של גורם פוליטי. אני יודע מה נוסח בחוק והסכנה מאוד פשוטה. אני יכול להבטיח שהתוצאה לביטחון האישי תהיה הפוכה. הכיוון שבן גביר מוביל אליו הוא סכנה אדירה לביטחון האישי במדינת ישראל".

יו"ר עוצמה יהודית הגיב לדבריו של המפכ"ל לשעבר אלשיך ותקף אותו בחריפות: "חבל שלא העבירו את תיקון החוק לפקודת המשטרה בתקופתו של המפכ"ל לשעבר, הוא היה מתפטר והיינו חוסכים את הנזק האדיר שגרם למשטרה בתפקידו. עד היום הנזק בהפקרת בטחון הציבור ניכר ואת כשלונו הוא מנסה לכסות בהתקפה תקשורתית, במקום להכות על חטא".

איתמר בן גביר (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
אלשיך: "אני איש ימין, אבל ברור שלא בחרתי בבן גביר"|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

"לא שכחתנו שאלשיך ריגל אחרי אזרחים, עסק בתפירת תיקים, היה מפכ"ל כושל, ובדבר הכי חשוב הוא לא טיפל, בבטחון ברחובות. תיקון הפקודה מאפשר לשר להתוות את המדיניות, את העקרונות ואת הכללים, הדברים הללו לא התקיימו בתקופת אלשיך ולכן המשטרה נראתה כפי שנראתה".

השר המיועד הוסיף: "נבחר ציבור הוא לא שם גנאי, אבל אלשיך שנכשל בתפקידו כמפכ"ל, המציא את חקירות נתניהו והפך למדליף הסדרתי מחקירות המשטרה, הכניס את כל המדינה לטרללת של 5 מערכות בחירות, ופגע בזכויות אדם, הוא האחרון שיכול לדבר על המשטרה".

אלשיך מזהיר: "יקומו מיליציות עצמאיות"

לדבריו של אלשיך, הטענות שלו נגד החוק הן לאחר ניסיון שלו להיות ענייני ולא פוליטי. "אני איש ימין, אבל ברור שלא בחרתי בבן גביר", סיפר. "החלפתי איתו אולי משפט אחד. כשסיימתי את התפקיד הוא אמר לי: 'הייתה לך הזדמנות לעשות קדנציה מופלאה ופספסת אותה'. הוא התכוון שלא הייתי מפכ"ל ששימש את האידיאולוגיה שלו".

מפכ
המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך|צילום: פלאש 90, חדשות

אלשיך הסביר מפני ההשלכות של מינוי בן גביר והשלטת האידיאולוגיה שלו על השטח. "האזרח הערבי בבית רק צריך להקשיב לקולות הפוליטיקאים שלו, שלנו. השאלה היא מה הוא מבין? אם באת לעזור לו – אז אתה מצפה שהוא ייתן עדות, שלא יפרק את המצלמה אחרי רצח, שלא ינקה את הזירה. שישתף פעולה. כי בסוף אם הזירה שטופה והתרמילים נאספו והמצלמה פורקה אז המשטרה פחות אפקטיבית".

"נגיד שאני עכשיו בדואי בנגב, מה הבדואי מבין", שואל אלשיך, "שהמשטרה באה לשרת אותו או להילחם בו? האם אפשר להילחם בפגישה – ולא בטרור – בלי שיתוף פעולה של האוכלוסייה שבתוכה מתנהלת הפשיעה? אם אתה מכריז שאתה תסביר להם מי בעל הבית, המשמעות היא שאת לא בא לשרת את אוכלוסיית הנגב אלא שמסמן אותה ככזו שיש להילחם בה. אי אפשר לפרש אחרת. ואז יקומו מיליציות עצמאיות שאיש לא הסמיך אותן".

שבתאי יגיע לכנסת לדיון בחוק סמכויות המשטרה 

לאחר שמליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את "חוק בן גביר", הוועדה המיוחדת תתכנס היום כדי לדון בהמשך הליך החקיקה. המפכ"ל קובי שבתאי ישתתף גם הוא בדיונים, לצד יו"ר עוצמה יהודית והמועמד לתפקיד השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.

בהתאם לדרישת בן גביר מנתניהו שיש להסדיר את סמכויותיו טרם השבעת הממשלה, הצעת החוק לתיקון פקודת המשטרה (סמכויות) התקבלה אמש בקריאה טרומית ברוב של 61 חברי כנסת מול 53. בהצעת החוק נכתב כי המפכ"ל יהיה נתון למרות הממשלה וכפוף לשר, ואילו המשטרה תהיה נתונה למרות הממשלה. כמו כן האחראי על התקציב השנתי של המשטרה יהיה שר ויסוכם בסעיף תקציב נפרד.

לקראת הדיונים בוועדה בראשות אופיר כץ (הליכוד) על החוק, בייעוץ המשפטי של הממשלה ובייעוץ המשפטי של הכנסת קיימו פגישות עם בן גביר, שבמהלך הציגו בפניו חלק מחוות הדעת המשפטיות בנוגע להצעת החוק.

מפכ
מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

בייעוץ המשפטי מתכוונים להניף בדיונים כמה "דגלים אדומים", וידרשו שהפעילות המבצעית של המשטרה תמשיך להיות כפופה למפכ"ל. השר לביטחון הפנים יוכל אומנם לקבוע מדיניות, אך המפכ"ל יישאר אחראי על הפעלת הכוח על אזרחים. במקביל, ידרשו שהאינטרסים הפוליטיים יישארו מחוץ למשטרה – למרות שהשר יקבע את המדיניות.

כמו כן, בייעוץ המשפטי יבקשו גם להבטיח דיון ממצה ורציני בחוק כדי שאפשר יהיה להגן עליו בבג"ץ. לצורך כך, הם ידרשו להכניס סעיפים ספציפיים לחוק כדי להפוך אותו למאוזן יותרלפי הצעתם, אחד הסעיפים יקבע שאומנם השר לביטחון הפנים יקבע את המדיניות, אך הדרג הפיקודי העליון במשטרת ישראל יהיה המפקח הכללי. כלומר, המפכ"ל הוא שיהיה אחראי בסופו של דבר על הפעלת הכוח של המשטרה. סעיף נוסף שידרשו בייעוץ המשפטי לקוח מחוק השב"כ, ולפיו השירות יפעל באורח ממלכתי ולא תוטל על השירות משימה לשם קידום אינטרסים מפלגתיים-פוליטיים.