מתקרבים להרכבת ממשלה: בעקבות פריצת הדרך שהושגה הבוקר (שלישי) בין הליכוד לציונות הדתית, נתניהו וסמוטריץ' ייפגשו היום בשנית - בתקווה להגיע להסכמות סופיות על התפקידים והסמכויות בהסכם הקואליציוני. בעוד שיו"ר הכנסת, חה"כ מיקי לוי, טרם הוחלף, בקרב כל מפלגות הקואליציה המיועדת ישנו קונצנזוס להחליפו, לחוקק את תיקוני החקיקה הנדרשים עבור יו"ר ש"ס אריה דרעי - ולהשביע ממשלה חדשה כבר ביום שני, 13 בדצמבר.
המו"מ הקואליציוני | סיקור N12:
- הליכוד והציונות הדתית: הגענו להסכמות במרבית הנושאים, אנחנו על סף חתימה
- שיחת הצעקות של דרעי ונתניהו: אם תמשיכו להפר הבטחות - נתמוך מבחוץ
- הושג הסכם בין הליכוד ועוצמה יהודית
- 18 תיקים לליכוד, שני שרים ביהדות התורה: תפקידי ממשלת נתניהו המסתמנת
- ביקורת על הכוונה למנות את דרעי לשר בריאות במשרה חלקית: "שיתייחסו לתיק ברצינות"
השלב הראשון: החלפת יו"ר הכנסת כבר השבוע
לאחר עיכוב שארך כשבועיים, בליכוד החלו לאסוף חתימות להחלפת יו"ר הכנסת והבקשה צפויה להיות מוגשת עד מחר - במטרה להחליף את חה"כ מיקי לוי ביו"ר זמני שלא יהיה לעומתי לקואליציה המיועדת שכן, יו"ר הכנסת הוא העומד בראש הכנסת, מנהל את ענייניה ומופקד על הסדר בישיבותיה. לאחר שיו"ר הכנסת נוכחי הודיע שהוא לא מתכוון לעכב את החלפתו, היו"ר הזמני צפוי לקדם, מהר ככל האפשר, את תיקוני החקיקה שדורשות כל השותפות של הליכוד.
בליכוד בוחנים אפשרות להציב את יריב לוין כיו"ר זמני, בעיקר בשל האמון הרב שהוא זוכה לו מצד נתניהו. בעוד שלוין צפוי לקבל את תיק המשפטים היוקרתי, מועמדים אחרים לא ימהרו להתפטר מהתפקיד בשביל תפקיד זוטר יותר וצפויים להערים קשיים שכן, מבחינה חוקית מי שיבחר יהיה יו"ר לכל דבר ועניין - אלא אם יתפטר.
אמש נפגש נתניהו עם סמוטריץ', לאחר שבן גביר ודרעי האשימו את יו"ר הציונות הדתית בכך שהוא מעכב את החלפת יו"ר הכנסת כמנוף על נתניהו. אולם, בסביבת סמוטריץ' טענו כי הם לא קיבלו פנייה או בקשה בעניין. על כן, נשאלת השאלה אם גם לנתניהו ולליכוד יש אינטרס להמתין עם החלפת יו"ר הכנסת. גורמים ששוחחו עם חדשות 12, אמרו כי נתניהו עוד לא החליט את מי הוא מעוניין למנות לתפקיד, ומבין שהזמני עשוי להפוך לקבוע. הוא רואה בכך אמצעי לחץ על דרעי ועל שותפות אחרות - להתקדם לעבר סיום המו"מ.
השלב השני: להכשיר את מינוי דרעי לשר בשבוע הבא
ישנם תיקוני חקיקה רבים שדורשים השותפים הקואליציוניים של הליכוד, אך המרכזי שבהם הינו תיקון סעיף 6 ב"חוק יסוד: הממשלה" - שיאפשר לדרעי לכהן כשר בממשלה המיועדת. הבקשה לתיקון החוק כבר הוגשה על ידי חה"כ משה ארבל ממפלגתו של דרעי. כיום, הסעיף קובע כי לא יתמנה לתפקיד שר אדם שנידון לעונש מאסר אלא אם חלפו 7 שנים מתום ריצוי עונשו או מיום מתן פסק הדין - זאת בתנאי שיו"ר ועדת הבחירות המרכזית קבע כי בעבירה שבה הורשע אין קלון. לפי ההצעה של ארבל, החוק יתוקן ויקבע שסעיף 6 יחול רק על מאסר בפועל, ולא על עונשי מאסר על תנאי.
לצד זאת, גם תיקון פקודת המשטרה עומד על הפרק - כחלק מדרישתו של בן גביר. "טרם השבעת הממשלה, הקואליציה תערוך שינויים בפקודת המשטרה, כך שהיחס בין השר לביטחון לאומי לבין מפכ"ל המשטרה יהיה כיחס שבין שר הביטחון לרמטכ"ל", נכתב בנספח ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לעוצמה יהודית.
התיקון השלישי שצפוי לעבור הוא ביטול החוק שמאפשר לארבעה חברי כנסת להתפצל, ונחקק בימי ממשלת בנט-לפיד. לפי החוק, 4 חברי כנסת יוכלו להתפצל מסיעתם - גם אם אינם מהווים שליש ממנה. הקואליציה המיועדת, שהצביעה נגד החוק בכנסת הקודמת, צפויה לבטלו.
השלב השלישי: השבעת הממשלה בעוד כשבועיים
בתום החלפת יו"ר הכנסת ותיקוני החקיקה הנדרשים, צפוי נתניהו להתפנות לחלוקת התיקים בתוך מפלגתו - ולהודיע לנשיא המדינה יצחק הרצוג כי "עלה בידו". לאחר מכן, צפוי נתניהו לעדכן את יו"ר הכנסת כי סיים להרכיב את הממשלה, והאחרון יקבע ישיבה לצורך כינונה - ככל הנראה כבר ביום שלישי, 13 בדצמבר.
משהורכבה הממשלה, היא תתייצב לפני הכנסת, תודיע על קווי היסוד של מדיניותה, על הרכבה ועל חלוקת התפקידים בין השרים - ותבקש את אמון הכנסת. הממשלה תחל את כהונתה משהביעה בה הכנסת אמון, ובאותה שעה יחלו ראש הממשלה והשרים את כהונתם.