הנשיא העשירי ראובן ריבלין התייחס הבוקר (שני) לרפורמות במערכת המשפט שמתכננת לבצע הממשלה המיועדת. במהלך כנס שנערך במכון הישראלי לדמוקרטיה התריע: "יש ניסיון להלך אימים על בית המשפט, להשמיד אותו כמוסד, לערער על סמכותו - ועל הכרעותיו". ריבלין עקץ: "משילות איננה חזות הכול. ריכוז כל הכוח הפוליטי בשם משילות הוא דבר מסוכן מאוד".

"אני קורא לחברי בקואליציה - נבחרתם למשול, אנו צריכים רפורמה, אנו לא יכולים להרשות לעצמנו נקמה, לא נקמה. תיקון", הדגיש ריבלין, "שינויים במבנה החוקתי יש לעשות בתבונה תוך שיח ציבורי ולא בחופזה כדי לרצות גורמים פוליטיים שלא מייצגים את הרוב העם. אסור ששינויים כאלו ישמשו כלי קצה לגורמים פוליטיים". את הדברים אמר בכנס שכותרתו "אפשר לתקן, אסור להרוס - על משמעות הרפורמות המוצעות במערכת המשפט".

"צבר היוזמות עוסקות בהתגברות, במקום באיזון; הספינים על העברת מינוי השופטים לכנסת תוך העמדתם בתהליך שימוע פומבי - וכן היוזמה להפיכת היועמ"שים למשרות אמון פוליטיות - מטרתם איננה איזון. כל אחת מההצעות האלה ראויה לדיון בכובד ראש. הבעיה טמונה בין היתר, ברטוריקה ובנימה בהלך הרוח הפסול, שמדיף ריח רע של נקמנות וחיסול חשבונות. בחציית הקווים הברורה, מבקרת עניינית ומכבדת על בית המשפט, לכפירה בעצם הלגיטימיות שלו".

בית המשפט העליון (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
הרפורמות במערכת המשפט | בית המשפט העליון, ארכיון|צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

"היום אנחנו עדים לתנועת נגד של המטוטלת ההיסטורית", אמר הנשיא לשעבר, "שלטון הרוב הוא השלטון הבלעדי. יש תהום בין הניסיון האחראי לתחום את הביקורת השלטונית לבין להלך אימים על בית המשפט, לערער על סמכותו. צבר היוזמות עוסקות בהתגברות במקום באיזון". 

ריבלין הוסיף: "משילות, קרי יכולות הממשל לקדם סדר יום ומדיניות לפי תפיסתו - איננה מוחלטת באף משטר דמוקרטי. המתח המתמיד שבין הפיקוח והאיזון לבין האפקטיביות של הרשות המבצעת הם מסימני ההיכר של כל הדמוקרטיות. לשופטי בית המשפט אבקש לומר - אני מבקש להזכיר דברים שכתב שמגר - אם עלו לדיון שינוי סמכויות של בית המשפט, מי שיגן עליו זה לא בית המשפט - אם הכנסת תשנה, בית המשפט יקבל - מי שיגן על בית המשפט זוהי דעת הקהל. היא אחת מחומות המגן המאבטחות את יכולתו של בית המשפט לפעול".

"מכובדי השופטים: אני מאמין שדעת הקהל לצידכם. אזרחי ישראל, למרות הביקורת, גאים במערכת המשפט. הסתובבנו בעולם והאזרחים גאים במערכת שלהם, הם רוצים תיקון, הם לא רוצים או מוכנים להרס. הם תומכים בכם ועומדים לצידכם, תוך שהם יודעים שבענייני שפיטה אין מרות בעניין זה".

"נשיא 

נשיאת בית המשפט העליון לשעבר בייניש התייחסה גם היא לרפורמות הצפויות במערכת המשפט: "יש שימוש בביטוי - 'הרוב החליט, הרוב רצה' וזה משבש את הבחירה האמיתית הדמוקרטית. אצלנו מדובר בדבר אחד - לשנות מערכת ולמנוע ולפגוע בעצמאותה ולפגוע במערכת המשפט שלה. בכל שיטה דמוקרטית, אין לנו שני בתי נבחרים או חוקה כתובה. יש 3 רשויות שבכל משטר דמוקרטי המשמעות של דמוקרטיה זה בית משפט עצמאי. בית משפט שימונה על ידי פוליטיקאים לא יהיה עצמאי".

היא התייחסה לשיטת בחירת השופטים: "בחירת שופטים זה דבר מורכב. אבל הנטייה היום היא הפוכה ממה שמציעים כאן, כי הנטייה היא לתת משקל לבחירה המקצועית. בית משפט בייחוד למדינה קטנה כמונו, ירגיש חייב לפסוק כמו שפוליטיקאי רוצה, הוא לא בית משפט עצמאי. העצמאות היא תנאי כמעט בלעדי לשימור הדמוקרטיה. מה היא דמוקרטיה? הרוב בחר, אבל זה לא מספיק? איפה ערכי הדמוקרטיה?. הרעיון שיישבו אנשים שירצו להיות נשיא ויהיו תלויים בפוליטיקאים – חשבו מה זה יעשה לעצמאות בית המשפט - זה נראה לי מסוכן ביותר".

נשיאת העליון לשעבר, דורית בייניש (צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה)
נשיאת בית המשפט העליון לשעבר דורית בייניש|צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

על בליץ החקיקה שמתוכנן השבוע ובמסגרתי יחוקקו "חוק דרעי" ו"חוק בן גביר": "מדובר בזלזול בחוקי היסוד. מי שמציע את חוקי היסוד, מקווה שבית המשפט לא יוכל לבחון אותם. חקיקה בבליץ, בבזק, אלו שינויי משטרים המחייבים העמקה רבה, בדיקה ועבודה. זה לא מהשרוול לחוקק חוקי יסוד, כך לא מחוקקת כנסת. חקיקה חפוזה של חוקי יסוד אינה מוסיפה למעמדה ולכבודה של הכנסת. בית המשפט כיבד את הכנסת בהרבה החלטות ביותר מאשר לצערי ממה שהכנסת כיבדה את בית המשפט". 

במהלך הכנס יפורטו ההצעות המרכזיות המרכיבות את הרפורמה המתוכננת על ידי הממשלה המיועדת, כגון פסקת ההתגברות, שינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים וצמצום זכות העמידה - בהשתתפות שר המשפטים גדעון סער, שרת האנרגיה קארין אלהרר ונשיאת ביהמ"ש העליון לשעבר, השופטת דורית בייניש. בהמשך, הכנס יעסוק בהשלכותיהם של השינויים על זכויות אדם, ארגוני החברה האזרחית ועל היחסים שבין ישראל לבין מדינות העולם.