טורקיה וישראל הכריזו בהודעה רשמית שפרסמו היום (רביעי) על נרמול הקשרים ועל החזרת השגרירים של המדינות. מלשכתו של ראש הממשלה לפיד, שביקר באנקרה לפני כחודשיים, נמסר כי "חידוש היחסים עם טורקיה הוא נכס חשוב ליציבות האזורית ובשורה כלכלית חשובה מאוד לאזרחי ישראל. נמשיך לפעול ולחזק את המעמד הבינלאומי של ישראל בעולם". ההחלטה על נרמול היחסים, ועל ההודעה הצפויה, פורסמה לראשונה ב-N12.
ההודעה פורסמה לאחר שאמש שוחח מנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז עם סגן שר החוץ הטורקי סדאת אונאל. בשיחה סיכמו השניים על העלאה מחדש של היחסים בין ישראל וטורקיה לייצוג דיפלומטי מלא על השבת השגרירים והקונסולים הכלליים משתי המדינות.
"השבת דרג היחסים הדיפלומטיים מהווה המשך של המגמה החיובית בהתפתחות היחסים בשנה החולפת, מאז ביקור נשיא המדינה יצחק הרצוג באנקרה, והביקורים ההדדיים של שרי החוץ בירושלים ובאנקרה", נמסר. "שדרוג היחסים יתרום להעמקת הקשר בין שני העמים, להגברת קשרי הכלכלה, המסחר והתיירות, וכן יתרום לחיזוק היציבות האזורית".
הנשיא הרצוג מסר: "אני מברך על החזרת היחסים הדיפלומטיים המלאים עם טורקיה. זהו תהליך חשוב שאנו מובילים בשנה האחרונה שיוביל להתפתחות הכלכלה, התיירות וקשרי הידידות בין המדינות. שותפות ושכנות טובה במזרח הים התיכון חשובות לכולנו. בני כל הדתות - מוסלמים, יהודים ונוצרים, יכולים וצריכים לחיות בשלום".
העליות והירידות ביחסי ישראל-טורקיה
חימום הקשרים בין שתי המדינות עבר את מבחן הלחימה בעזה במבצע "עלות השחר". בדברים שנשא ארדואן בכנס שגרירים טורקים באנקרה הוא הדגיש שחידוש הקשרים עם ישראל מאפשר לטורקיה לסייע ל"אחיה הפלסטינים". הנשיא הטורקי הדגיש כי "אין הצדקה להרג ילדים ותינוקות", אך השתמש בשפה מתונה הרבה יותר מהשפה שבה השתמש באירועים קודמים, ובניגוד לעבר לא האשים את ישראל בדבר.
היחסים בין המדינות עלו על שרטון בעקבות משט המאווי מרמרה לעזה בשנת 2010, באירוע שהביא לנתק שנמשך כעשר שנים. ההתחממות ביחסים הגיעה לאחר מעצרם של בני הזוג אוקנין בטורקיה בסוף שנה שעברה בחשד לריגול. לבסוף השתחררו בני הזוג הודות למגעים בדרג המדיני הבכיר ביותר של שתי המדינות.
4 חודשים לאחר שבני הזוג השתחררו, הגיע הנשיא הרצוג לביקור רשמי בטורקיה, שם התקבל בטקס ממלכתי שלאחריו מסר הצהרה משותפת לצד מקבילו הטורקי - כשמאחוריהם מתנוססים הדגלים של שתי המדינות. "זה רגע חשוב מאד ביחסים בין מדינותינו, וזכות גדולה בשביל שנינו להניח יסודות לפיתוח יחסי ידידות בין מדינותינו ועמינו, ולבנות גשרים שחיוניים לכולנו", אמר אז הנשיא הרצוג.
"לצערי היחסים בין מדינותינו עברו תקופת בצורת מסוימת בשנים האחרונות", הוסיף, "כעת אני מאמין שהיחסים בין המדינות ייבחנו במעשים שמשקפים רוח של כבוד הדדי. משקעי עבר אינם מתבטלים מאליהם, אבל אנחנו שני העמים, שתי המדינות, בוחרים להתחיל במסע של אמון וכבוד שיכלול שיח מעמיק בכל התחומים".
גם ארדואן הביע תקווה לשיפור היחסים בין המדינות והדגיש במיוחד את הרצון שלו לקדם שיתוף פעולה כלכלי בנושאי אנרגיה. "אני מאמין שביקור היסטורי זה יהווה נקודת מפנה ביחסים בין טורקיה לישראל", אמר ארדואן בפתח דבריו. "המטרה המשותפת שלנו היא להמריץ ולהחיות מחדש את הדיאלוג הפוליטי בין המדינות, המבוסס על אינטרסים משותפים, תוך כבוד לרגישויות עתידיות".