נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ממשיך את ביקורו בישראל, כאשר היום (שישי) הוא מבקר בשטחי הרשות הפלסטינית ונפגש עם יו"ר הרשות אבו מאזן, אחרי הפגישה נשאו שני המנהיגים הצהרות ובהם הביעו תמיכה בפתרון שתי המדינות. הכבישים בירושלים נפתחו לתנועה, חוץ מקטע קטן ברחוב המלך דוד שייפתח בהמשך. לפני הגעתו לבית החולים אוגוסטה ויקטוריה במזרח ירושלים התקיימה הפגנה בעקבות מותה של העיתונאית הפלסטינית שירין אבו-עאקלה. ביידן: "הפלסטינים והישראלים ראויים לאותה מידה של חופש, שגשוג וכבוד".
בסיום הפגישה אמר ביידן כי הוא תומך בפתרון שתי המדינות: "אנו יכולים לראות את עצמנו כתומכים הראשונים של פתרון שתי המדינות. אני עומד כאן היום, כעת, כנשיא ארה"ב, והמחויבות שלי לפתרון שתי המדינות לא השתנתה כל השנים האלו".
שתי מדינות לאורך קווי 67 עם חילופי שטחים מוסכמים, זו הדרך הטובה ביותר להגיע למידה שווה של ביטחון, שגשוג, חופש וביטחון לפלסטינים ולישראלים. העם הפלסטיני ראוי למדינה משלו שהיא עצמאית, ריבונית, בת קיימא ובעלת המשך. שתי מדינות לשני עמים, שני עמים שיש להם שורשים עמוקים באדמה הזו שחיים זה לצד זה בשלום ובביטחון. שתי המדינות שבהן יש זכויות מלאות וכבוד לשני העמים. שני עמים שנהנים ממידה שווה של חופש וכבוד. זה הבסיס לכל זה. לכל אדם יש זכות שינהגו בו בכבוד, זה פשוט בסיסי. אני יודע שהמטרה של פתרון שתי המדינות נראית כה רחוקה, בעוד שיש הגבלות על תנועה ועל נסיעה או ביטחון הילדים, הם יותר מיידים ויותר אמיתיים.
"אני יודע שהמטרה של פתרון שתי המדינות, בעוד שיש הגבלתו על תנועה ועל נסיעה העם הפלסטיני כואב עכשיו, אתם חשים בצער ותסכול, אנו חשים זאת בארה"ב. אבל לא לעולם לא נוותר על השלום, אנו רואים את העם הפלסטיני ואת תחושותיו, לא ניתן לחוסר האונים וחוסר התקווה לגנוב את העתיד שלנו. ארה"ב והממשל שלי לא יוותרו על הרצון לקרב את הפלסטינים והישראלים, אנו יכולים לרתום את המומנטום הקיים גם בין העמים הפלסטיני והישראלים", אמר. מעל הכול, יש לשים קץ לאלימות משני הצדדים. למוסלמים והיהודים יש קשר עמוק לירושלים. ירושלים היא עיקרית בחזון לשלום, ועליה להיות לכל העמים שאתריה הקדושים יישמרו תחת הסטטוס קוו בשליטת הממלכה האשמית".
ביידן הזכיר בנאומו את העיתונאית שירין אבו-עאקלה: "גם בארה"ב אנו כואבים את מותה של שירין אבו-עאקלה, היא הייתה אזרחית אמריקנית, מותה הוא אובדן גדול לעבודה החיונית של. ארה"ב תמשיך להתעקש על חקר מלא של מותה ותקפיד על שמירת חופש העיתונות בכל מקום בעולם".
"שיניתי את המדיניות של קודמי לגבי הפלסטינים, יותר מחצי מיליארד דולר ניתנו לפלסטינים ב2021, כולל תרומה של למעלה מ-100 מיליון חיסוני קורונה לגדה המערבית ועזה", הוסיף. "גם לגבי הפליטים ואונר"א שניתן לו עוד 200 מיליון דולר כדי שיוכל לסייע לפלסטינים. הבוקר הכרזתי על 100 מיליון דולר נוספים לשירותי הבריאות הפלסטינים, חשבנו עם ישראל על דרכים לייצר כלכלה טובה יותר ושיפור תנועת הסחר והתנועה של הפלסטינים".
ביידן העביר ביקורת על תפקוד הרשות הפלסטינית: "הרשות עושה עבודה טובה, אבל צריך להגדיל עוד את המשילות, השקיפות והאחריותיות. זה הזמין לממש את הפוטנציאל האדיר של הפלסטינים. כל העבודה הזו היא קריטית לבניית מדינה עתידית פלסטינית דמוקרטית. אני מקווה שהביקור שלנו הוא התחלה של דיאלוג בין הרשות הפלסטינית לישראל ולמדינות האזור, העתיד יכול להיות יותר טוב ממה שהוא היום".
"מצפים לפתיחת הקונסוליה במזרח ירושלים"
יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס אמר כי: "אחרי שנות כיבוש ונכבה הגיע הזמן שהעם שלנו שעומד איתן יקבל עצמאות וחופש ושהחלומות שלו יתגשמו. אנחנו רוצים הבטחה לצעירים לעתיד ללא כיבוש. המפתח לשלום מתחיל בהכרה במדינת פלסטין ובמתן אפשרות לקבל את הזכויות הלגיטימיות שלו".
"סוגיית הפליטים הפלסטינים צריכה להיפתר והדרך לכך מתחילה בסיום הכיבוש הישראלי" אמר אבו מאזן. "כיבדנו את ההחלטות וההסכמות שנחתמו והסכמנו לגנות את הטרור והאלימות ולהילחם בהם. אנו מצפים לצעדים מצד הממשל האמריקני דרך פתיחה מחדש של הקונסוליה בירושלים. אנחנו לא טרוריסטים. מכבדים את המאמצים שלכם לסיום הכיבוש ואת האלימות שך המתנחלים".
לדבריו צריך "להפסיק את המעצרים ולבוא חשבון עם רוצחי העיתונאית שירין אבו-עאקלה. אם ישראל רוצה להיות מדינה נורמלית היא לא יכולה להמשיך להתנהג כמדינה שמעל החוק וזה מחייב אותה לסיום הכיבוש באדמת פלסטין שבירתה מזרח ירושלים בגבולות 67. ההזדמנות של פתרון שתי המדינות קיימת גם היום".
דקות לפני תחילת ההצהרות המשותפות של ביידן ואבו מאזן, גילו האמריקנים כי מול הפודיום הכינו הפלסטינים כיסא ריק ועליו תמונה של שירין אבו-עאקלה עם אפוד מגן ועליה כתוב – "הקול של פלסטין". במקביל נכנסו חמישה עיתונאים פלסטינים למקום עם סרט שחור על הזרוע שעליו נכתב: "צדק לשירין".
ביקור ביידן בישראל – סיקור שוטף ב-N12:
- ביידן ולפיד: "מכריזים על שיתוף פעולה טכנולוגי-אסטרטגי"
- הקרב על "הבירה הפלסטינית בירושלים"
- לינה בסוויטה "המפוארת בעיר": כך נראתה קבלת הפנים
הנשיא האמריקני הכריז הבוקר על חבילת הטבות לקראת הביקור במזרח ירושלים. בראשן: 100 מיליון דולרים שיוענקו לבתי חולים במזרח ירושלים (צעד שכפוף לאישור הקונגרס), 201 מיליון דולרים עבור ארגון אונר"א, 15 מיליון דולרים ל"סיוע הומניטרי", פיתוח תקשורת 4G ברצועת עזה ובגדה המערבית, וייעול המעבר בגשר אלנבי.
ביידן התחיל את יומו בביקור בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה במזרח ירושלים, שם הוא סיפר בהתרגשות על מות אשתו הראשונה ובתו בשנת 1972 בתאונת דרכים. הוא סיפר על הטיפול הרפואי שקיבל יחד עם בנו שנפצע אף הוא בתאונה ושיבש את הצוותים הרפואים. לאחר מכן הוא נפגש עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בבית-לחם. השניים צפויים לשאת הצהרות לתקשורת לאחר הפגישה.
הפגנות במזרח ירושלים: "חיי הפלסטינים חשובים"
במקביל לביקורו, מתקיימת מחוץ לבית החולים אוגוסטה ויקטוריה במזרח ירושלים הפגנה למען העיתונאית הפלסטינית שירין אבו עאקלה שנהרגה מירי בעת עימותים בין פלסטינים לחיילי צה"ל בג'נין. בתמונות מההפגנה נראים מפגינים מחזיקים דגלי פלסטין ואת תמונתה של אבו עאקלה ושלטים הנושאים את הכיתוב "חיי פלסטינים חשובים".
משרד החוץ האמריקני הודיע לאחרונה כי החקירה לבדיקת מותה של העיתונאית שירין אבו עאקלה לא תוכל לקבוע סופית מאיזה נשק נורה הקליע שפגע בה והביא למותה, אך ככל הנראה מדובר בירי של צה"ל. על פי הודעת משרד החוץ האמריקני, המומחים שבדקו את הקליע קבעו כי הוא ניזוק קשות, דבר שמונע מהם להגיע למסקנות חותכות בנוגע למקור הירי.
בתוך כך, ממשל ביידן מעניק למעלה מ-2 מיליון דולר למשך שלוש שנים לפרויקט רפואי רחב היקף בתחום הרפואה של מרכז פרס לשלום ולחדשנות. חמי פרס, יו"ר מרכז פרס לשלום ולחדשנות: "המענק הנדיב של ממשל ביידן מעיד על חשיבות פעילותו של מרכז פרס לשלום ולחדשנות ועל חשיבות מורשתו של הנשיא שמעון פרס שפעל רבות לטובת בניית שלום בין עמי האזור".
משם ימשיך הנשיא האמריקני לבדו לביקור בכנסיית המולד שבבית לחם. לקראת השעה 15:00 יגיע ביידן לנתב"ג שם צפוי להיערך עבורו טקס פרידה מצומצם, בו ראש הממשלה ונשיא המדינה יקבלו את פניו טרם המראתו מישראל לסעודיה. בסביבות השעה 17:30 צפוי לנחות הנשיא ביידן בבירת ערב הסעודית, ג'דה, ולאחר מכן ייפגש עם מלך סעודיה ועם יורש העצר מוחמד בן סלמאן.
חסימות הכבישים ליום שישי:
החל משעות הבוקר הרחובות: יצחק קריב, אגרון בשני הכיוונים, שלמה המלך, שדרות הצנחנים, חיל הנדסה, חיים בר-לב, שד' האוניברסיטה ויצחק הנדיב. בהמשך אותו הבוקר, ייסגרו לתנועת כלי רכב הרחובות- יצחק הנדיב, שד' האוניברסיטה, בר-לב, הצנחנים, שלמה המלך, קריב, חטיבת ירושלים, דרך חברון בשני הכיוונים עד מעבר רחל. למפת החסימות המתעדכנת
שוטרי משטרת ישראל יפעלו במהלך היום לסייע ככל הניתן להפניית התנועה לצירים חלופיים וצמצום הפגיעה בשגרת החיים ברחבי העיר ככל שניתן. ציבור הנהגים מתבקש להישמע להנחיות השוטרים ולהימנע מהגעה לאזורים שצויינו שלא לצורך. בכל מקרה מומלץ להשתמש בתחבורה ציבורית, לבחור בדרכים חלופיות ולהיעזר באפליקציות הניווט.
הלילה, סעודיה הודיעה כי היא החליטה לפתוח את המרחב האווירי שלה לכל חברות התעופה העומדות בדרישותיה. גורם אמריקני שצוטט אמש על ידי סוכנות הידיעות רויטרס ציין כי נרקם צעד מדיני במסגרתו טיסות ישראליות יוכלו לטוס מעל לשמי סעודיה.
בהודעת הרשות נכתב כי הצעד נועד "להשלים את המאמצים שמטרתם לבסס את מעמדה של הממלכה כמרכז עולמי המחבר בין שלוש יבשות ולשפר את הקישוריות האווירית הבין-לאומית". בהודעה של היועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן ג'ייק סאליבן נכתב כי "החלטה זו סוללת את הדרך למזרח תיכון יציב ובטוח יותר, החיוני לביטחון ולשגשוג של ארצות הברית והעם האמריקני, ולביטחונה ולשגשוגה של ישראל". הנשיא האמריקני ביידן בירך על ההחלטה.