שביתה ב-1 בספטמבר? על רקע המשא ומתן התקוע בין משרד האוצר להסתדרות המורים ולאחר הריאיון של שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון ב"מהדורה המרכזית" אמש, אביגדור ליברמן תקף היום (רביעי) במסיבת עיתונאים את הסתדרות המורים - כשבועיים לפני שתלמידי ישראל מסיימים את החופש הגדול וחוזרים לספסל הלימודים. המשבר במערכת החינוך מחריף מיום ליום, ומתגבר החשש ששנת הלימודים לא תיפתח כסדרה. "יש כאן ניסיון לקחת את הילדים וההורים כבני ערובה", תקף ליברמן. שעה קלה לאחר מכן הסתדרות המורים פרסמה הודעה חריפה שבה תקפה את שר האוצר: "הצעה מעורפלת שלא הוצגה במו"מ, כנראה לא בכדי נמנע האוצר להעלות את ההצעה המביכה".
המשבר במערכת החינוך | סיקור N12:
- איום השביתה ב-1 בספטמבר עדיין בתוקף: המשא ומתן תקוע, יו"ר הסתדרות המורים בחופשה
- החינוך המיוחד למזכ"לית הסתדרות המורים: החריגו אותנו משביתה
- יפה בן דויד: "משרד האוצר מחפש בייביסיטרים ומסית נגד המורים"
- זינוק דרמטי בנטישת המורים הצעירים והפער בשכר למול המורים הוותיקים
- בלי תעודה, בלי תואר: הקלות שבה אפשר להתקבל להיות מורה | תיעוד מיוחד
שר האוצר הכריז על מתווה להעלאת שכר המורים: "חשוב לתלמידים, חשוב להורים וחשוב לא פחות למורים עצמם לפתוח את שנת הלימודים. עד היום אנחנו השתדלנו לנהל מו"מ הרחק מהזרקורים, ניסינו לנהל מו"מ ענייני ולא להיגרר לפולמוס ציבורי או תקשורתי. אני חושב שהגענו לרגע שכבר אי אפשר למשוך", המשיך - ותקף: "ראיתי הצפה של כל מיני הודעות שקריות, פייקים, השמצות שאין להם מקום. אני מדבר קודם כל על הדרג המקצועי באוצר. אין צורך לתקוף את הפקידים. זו מדיניות שלי, אם למישהו יש טענות זה קודם כל לשר. אני חושב שמבחינתי, לא סוד, מערכת החינוך היא קריטית".
"אסור ששנת הלימודים, אחרי שנתיים של קורונה, לא תיפתח", הבהיר שר האוצר. "אין ברירה - נציג היום את כל מתווה משרד האוצר לעיניי כל. נתנו הצעה צודקת, חכמה והוגנת. המתווה מתייחס לשכר, לחופשים ולתגמול מצוינות. בכל הפרמטרים אנחנו נותנים מענה. אני מצטער על ההתנהלות ואני לא יודע ממה זה נובע. יש כאן ניסיון לקחת את הילדים וההורים כבני ערובה - לפוצץ בכל מקרה ולקבל ברגע האחרון הרבה מעבר ממה שאנחנו מסוגלים לתת - זו גישה לא נכונה", המשיך.
הנהגת ההורים הארצית: "אסור שפתיחת שנת הלימודים תשמש כלי נשק במחלוקת"
הסתדרות המורים מצידה פרסמה הודעה חריפה שבה תקפה את המתווה שפורסם: "ההצעה המעורפלת שהאוצר הציג היום לציבור, לא מוכרת לנו ולא הוצגה לנו במסגרת ישיבות המו"מ שהתקיימו כל השבוע. כנראה לא בכדי נמנע האוצר להעלות את ההצעה המביכה הזאת במו"מ אתנו. מדובר בהצעה שפוגעת עוד יותר בתנאי העסקתם של עובדי ההוראה. אנו קוראים שוב לראש הממשלה, יאיר לפיד, להתערב אישית במשבר שמאיים להחריב את מערכת החינוך ולמנוע את השבתתה".
ומנגד, הנהגת ההורים הארצית פרסמה הודעת תמיכה במתווה, אותו כינתה "פשרה ראויה שעונה על הציפיות שלנו לצעדים לשיפור מערכת החינוך" - אך הסתייגה מהאפשרות של קיצור שבוע הלימודים: "תלמידי ישראל ומערכת החינוך מצויים כבר 3 שנים בשבר מתמשך והמדינה לא יכולה להרשות לעצמה שהדבר יימשך. אסור להגיע למצב ששנת הלימודים לא תיפתח ושפתיחת שנת הלימודים תשמש כלי נשק במחלוקת בין האוצר לארגוני המורים".
"כל השותפים למו"מ נדרשים לגלות אחריות ולוותר על חלק מדרישותיהם לטובת עתיד הילדים ולטובת המדינה", הוסיפו בהנהגת ההורים. "ההצעה שמונחת כעת על שולחן הדיונים משקפת עד כמה מערכת החינוך במשבר והנהגת ההורים הארצית רואה בה פשרה ראויה שעונה על הציפיות שלנו לצעדים לשיפור מערכת החינוך. אנו קוראים לכל השותפים למערכת החינוך לקבל את ההצעה בשתי ידיים, לסיים את המשבר ולהביא לפתיחת שנת לימודים תקינה ומוצלחת. לצד זאת, הודעת מנכ"לית משרד החינוך אתמול למנהלי המחוזות ובו אישור פורמלי להפר את החוק ולקצר את שבוע הלימודים בחינוך הרגיל ואת יום הלימודים בחינוך המיוחד היא ביזיון לאומי שלא מקובל עלינו ואנו דוחים אותו מכל וכל".
המתווה למורים שמציע האוצר
- תוספת לשכר הבסיס בסכומים של בין 2,100-400 שקלים. שכר מורה מתחיל יעמוד על 9,000 שקלים למשרה מלאה.
- מענק התמדה בסך 24,000 יינתן לאחר שלוש שנות הוראה.
- הגדלת הגמולים על תפקידים נוספים: מינימום תגמול על חינוך, ריכוז שכבה וסגן שני 1,100 שקלים, ניהול גן 1,500 שקלים וחינוך מיוחד 1,000 שקלים / 1,500 שקלים.
- יצירת 3 בעלי תפקידים חדשים לבחירת המנהל עם תגמול של 600 שקלים.
- תוספת תפקיד חדש בבית ספר יסודי: רכז אוריינות בית ספרי עם תגמול של 600 שקלים.
- שכר המתמחים יעמוד על 100%.
- העלאת שיעורי המשרה המינימלית מ-50% משרה באופן מדורג, אפשרות להעסקה מעל 100% משרה.
- מתן שני ימי חופשה לבחירה.
מעמד המנהלות
- לכלל המנהלים תינתן תוספת שכר של בין 2,500 - 5,400 שקלים. שכר בסיס למנהל ינוע בין 20,000-25,800 בהתאם לרמת המורכבות של בית הספר.
- העלאת שכר לסגני מנהל: שכר בסיס לסגן מנהל ינוע בין 16,300-20,640 שקלים, בהתאם לרמת המורכבות של בית הספר.
- תוספת שכר נוספת של 2,000 שקלים למנהלות שיבצעו תפקידי ליווי של מנהלים ובתי ספר אחרים.
סנכרון ימי חופשה
- הזזת 5 ימי לימוד: 3 אסרו חג, ל"ג בעומר ותענית אסתר לימי שישי.
- ביטול 5 ימים מחופשת הפסח תמורת גשר של 3 ימים בין כיפור לסוכות ושני ימי חופשה לבחירת המורים.
כלים לעידוד מצוינות וגמישות ניהולית
- חוזים אישיים: תינתן למשרד החינוך גמישות להציע שכר גבוה יותר בחוזה אישי במטרה למשוך כוח אדם איכותי לבתי ספר חלשים, להתמודד עם מחסור במורים – הן מקצועות במחסור והן מחסור באזורים גיאוגרפיים ספציפיים ולגייס מורים בפרופיל מיוחד.
- גמישות למנהל בפיטורין: קיצור התהליך והוספת מדדי תפקוד לתהליך, לצד אפשרות ליצירת מסלול הפרדות 'רך' מעובדי הוראה שאינם מתאימים לבית ספר.
- הארכת התקופה לקבלת קביעות ל- 4 שנים.
שרת החינוך האשימה "גורמים" באוצר
אמש, שרת החינוך שאשא-ביטון התראיינה במהדורה המרכזית והאשימה את משרד האוצר בכך שהוא לא רוצה להגיע להסכם: "התלמידים, ההורים והמורים לא באמת מעניינים אותם, מבחינתם אפשר לשבות גם עד חודש דצמבר", תקפה. "אני נמצאת בתוך הדיונים כבר מחודש ינואר, חודש חודש, יום יום, שעה שעה, במיוחד בחודש וחצי האחרונים כשאנחנו התחלנו את חודש יולי וניסיתי לבנות איזשהו מערך אינטנסיבי של משא ומתן שלא קרה", המשיכה.
"מה שמוצג זה לא מה שבאמת קיים", המשיכה שאשא-ביטון. "משרד החינוך הציג מתווה מאוד ברור לאיך צריך להיראות שכר המורים כדי שאנחנו באמת נבטיח את האופק והיציבות למורים המתחילים וגם לא נפגע במורים הוותיקים. צריך לזכור שהמורים הוותיקים הם 60% מהמערכת, מדובר באנשים שהם עדיין צעירים ואנחנו צריכים אותם, את הניסיון שלהם".