נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ורה"מ יאיר לפיד נפגשו היום (חמישי) ודנו ב"הצהרת ירושלים", הגרעין האיראני - ובהידוק הקשר עם מדינות ערב. השניים חתמו על ההצהרה במסיבת עיתונאים מיוחדת. בהצהרה, ארה"ב מתחייבת לראשונה בכתב להבטיח את ביטחונה של ישראל, לשמר את יתרונה הצבאי באזור, ולדאוג שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני. לפיד: "איראן רוצה להשמיד אותנו, לא ניתן לזה לקרות".

ביקור ביידן בישראל - סיקור שוטף ב-N12:

מיד אחרי החתימה על ההצהרה, לפיד נאם במסיבת העיתונאים שהתקיימה במלון וולדורף אסטוריה והתייחס לאיום האיראני. "דרך החיים שלנו היא האיום המרכזי עליהם", אמר. "היא הדבר שגורם למשטר האיראני לפתח את תכנית הגרעין שלו, לחיזבאללה לכוון את טיליו לעברנו, ולארגוני הטרור לשלוח מחבלים מתאבדים לכל קצוות תבל. הם רוצים להשמיד את המדינה היחידה שיש ליהודים בעולם. לעולם לא ניתן לזה לקרות".

יאיר לפיד הבוקר לקראת פגישתו עם נשיא ארצות הברית ג (צילום: קובי גדעון / לע
ביידן ולפיד חותמים על הצהרת ירושלים|צילום: קובי גדעון / לע"מ

"מילים לא יעצרו אותם, דיפלומטיה לא תעצור אותם", הוסיף. "הדבר היחיד שיעצור את איראן הוא אם היא תדע שהמשך פיתוח תכנית הגרעין שלה יגרום לכך שהעולם החופשי יפעיל את כוחו. הדרך היחידה לעצור אותה היא להניח על השולחן איום צבאי אמין. אמרת פעמים רבות, 'מדינות גדולות אינן מבלפות'. אני מסכים לגמרי. זה לא צריך להיות בלוף, אלא הדבר האמיתי. האיראנים צריכים לדעת שאם הם ימשיכו לרמות את העולם, יהיה לזה מחיר כואב".

לפיד סיכם: "אדוני הנשיא, אתה עתיד להיפגש עם מנהיגי סעודית, קטאר, כווית, עומאן ועיראק. אני אשמח שתעביר להם מסר מאיתנו: ישראל מוכנה. היד שלנו מושטת לשלום. אנו מוכנים לחלוק את הטכנולוגיה והניסיון שלנו, מוכנים שאנשינו יפגשו וילמדו זה על זה, מוכנים שהמדענים והעסקים שלנו ישתפו פעולה".

ביקור ביידן: הפגישה עם לפיד (צילום: קובי גדעון / לע
לפיד נואם במסיבת העיתונאים|צילום: קובי גדעון / לע"מ

ביידן: "מחויבים לביטחונה של ישראל"

ביידן נאם אחרי לפיד, ופתח בביקוריו הקודמים בישראל: "האהבה והכבוד לישראל שהיו לי רק התעמקו מאז ביקורי הראשון בשנת 1973 כסנטור צעיר. ישראל של היום איננה ישראל של לפני 50 שנה. פיתחתם משאבים חדשים, יכולות, קשרים חדשים, כולל האינטגרציה הגדלה עם שכונותיכם באזור, וכלים חדשים ששומרים על ישראל חזקה ובטוחה".

ביקור ביידן: הפגישה עם לפיד (צילום: קובי גדעון / לע
לפיד וביידן בחתימה על ההצהרה|צילום: קובי גדעון / לע"מ

נשיא ארה"ב התייחס גם לתמיכה הכלכלית בישראל ואמר שהיא תורחב. "יש לכם מחויבות עמוקה מטעם ארה"ב לביטחון ישראל, מחויבות עמוקה", אמר. "אנו נבטיח שישראל תוכל להגן על עצמה בעצמה. כאשר הייתי סגן הנשיא, והנשיא היה אובמה, אנחנו חתמנו על הסכם לביטחון ישראל 48 מיליארד דולר של כספי סיוע, ואנחנו היינו גאים להוסיף עוד מיליארד דולר לטובת כיפת ברזל, כדי ששנת 2022 תהיה השנה שבה תקבל ישראל את הסיוע הרב ביותר".  

"לאיראן לא יהיה נשק גרעיני": נוסח הצהרת ירשלים המלא

על פי ההצהרה, שתי המדינות מחויבות להמשיך במאמצים לפטור מוויזה לישראלים – וגם למתן סיוע הומניטרי לאוקראינה. "ארצות הברית וישראל מאשרות את הקשרים הבלתי ניתנים לערעור בין שתי מדינותינו ואת המחויבות המתמשכת של ארצות הברית לביטחון ישראל", נכתב בפתח ההצהרה המשותפת. "מדינותינו מאשרות בנוסף כי השותפות האסטרטגית בין ארצות הברית לישראל מושתתת על ערכים משותפים, אינטרסים משותפים וידידות אמת".

ביקור ביידן: הפגישה עם לפיד (צילום: קובי גדעון / לע
החתימות של לפיד וביידן בהצהרה|צילום: קובי גדעון / לע"מ

"מעבר לכך, ארצות הברית וישראל מאשרות כי בין הערכים שהמדינות חולקות נכללת מחויבות בלתי מעורערת לדמוקרטיה, לשלטון החוק ולקריאה ל'תיקון עולם'", נכתב עוד. "המנהיגים מביעים הערכה לראש הממשלה לשעבר בנט, שהוביל את הממשלה המגוונת ביותר בתולדות ישראל, ושתחת הנהגתו השותפות יוצאת הדופן הזו המשיכה להתחזק".

עוד נכתב כי "בהלימה למערכת היחסים הביטחונית ארוכת השנים בין ארצות הברית וישראל ולמחויבות הבלתי מעורערת של ארצות הברית לביטחונה של ישראל, ובמיוחד לשימור היתרון הצבאי האיכותי שלה, ארצות הברית חוזרת על מחויבותה האיתנה לשמר ולחזק את יכולתה של ישראל, להרתיע את אויביה ולהגן על עצמה בעצמה כנגד כל איום או שילוב של איומים. ארצות הברית חוזרת ומדגישה כי ההתחייבויות הללו הן דו-מפלגתיות ומקודשות, וכי אינן רק מחויבויות מוסריות, אלא גם מחויבויות אסטרטגיות בעלות חשיבות לביטחון הלאומי של ארצות הברית עצמה".

בהצהרה המשותפת, ארצות הברית התחייבה פעם נוספת כי לאיראן לא יהיה נשק גרעיני. "ארצות הברית מדגישה כי חלק בלתי נפרד מהתחייבות זו היא המחויבות לעולם לא לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני, וכי היא מוכנה להשתמש בכל רכיבי העוצמה הלאומית שלה כדי להבטיח תוצאה זו", נכתב. "ארצות הברית מוסיפה ומאשרת את המחויבות לעבוד יחד עם שותפים אחרים כדי להתעמת עם התוקפנות והפעילויות מערערות היציבות של איראן, בין אם הן מקודמות ישירות ובין אם באמצעות שלוחים וארגוני טרור כמו חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האסלאמי הפלסטיני".

חדר מוניטורים בתחנת כוח הגרעינית בבושהר, אירן (צילום: רויטרס)
חדר מוניטורים בתחנת כוח הגרעינית בבושהר, איראן, ארכיון|צילום: רויטרס

מנגד, ישראל הודתה לארצות הברית על תמיכתה המתמשכת והענפה בהעמקה ובהרחבה של הסכמי אברהם ההיסטוריים. "המדינות מאשרות כי הסכמי השלום והנורמליזציה של ישראל עם איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו מהווים תוספת קריטית להסכמי השלום האסטרטגיים של ישראל עם מצרים וירדן, שכולם חשובים לעתיד אזור המזרח התיכון ולמטרה של הביטחון האזורי, השגשוג והשלום באזור", נכתב. "המדינות מציינות כי פסגת הנגב ההיסטורית, שיזם ואירח ראש הממשלה לפיד, הייתה ציון דרך במאמצים משותפים של ארצות הברית וישראל לבנות מסגרת אזורית חדשה המשנה את פני המזרח התיכון".

עוד נכתב כי "ארצות הברית מברכת על התפתחויות אלה ומחויבת להמשיך ולמלא תפקיד פעיל, כולל בהקשר של ביקורו הקרוב של הנשיא ביידן בערב הסעודית, בבניית ארכיטקטורה אזורית איתנה, בהעמקת את הקשרים בין ישראל לבין שותפיה האזוריים, בקידום האינטגרציה האזורית של ישראל לאורך זמן ובהרחבת מעגל השלום כך שיכלול עוד מדינות ערביות ומוסלמיות".

בהצהרה המשותפת המדינות התחייבו גם למתן סיוע המוניטרי לאוקראינה: "ארצות הברית וישראל חוזרות ומבטאות את דאגתן ביחס להתקפות הנמשכות נגד אוקראינה, את מחויבותן לריבונות ולשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה, ומאשרות את החשיבות של המשך סיוע הומניטרי לעם האוקראיני".

ויזה לארה
ויזה לארה"ב|צילום: 123rf

כמו כן, המדינות התחייבו להמשיך במאמצים כדי להשיג פטור מוויזה לישראלים. "ארצות הברית וישראל מאשרות את מחויבותן להמשיך במאמציהן המשותפים והמואצים לאפשר למחזיקי דרכונים ישראלים להיכלל בתוכנית הפטור מאשרה של ארצות הברית בהקדם האפשרי, וכן את תמיכתן בשיתוף פעולה מוגבר בנושא חילופי סייבר מבצעיים ובמאבק בפשיעת סייבר", נכתב. "המנהיגים מצהירים כי כל היוזמות הללו, ואין-ספור מאמצים משותפים אחרים, הננקטים בין עמיהם בכל דרג של ממשל וחברה האזרחית, מוכיחות כי השותפות האסטרטגית בין ארצות הברית לישראל היא הכרחית ותורמת תרומה עצומה, לא רק לטובת אזרחים אמריקאים וישראליים אלא גם לטובת המזרח התיכון והעולם".

בהצהרה התייחסו המדינות גם לסכסוך הישראלי-פלסטיני: "ארצות הברית וישראל מתחייבות להמשיך לדון באתגרים ובהזדמנויות ביחסי ישראל-פלסטינים. המדינות מגנות את סדרת הפיגועים הנתעבת נגד אזרחי ישראל בחודשים האחרונים ומאשרות את הצורך להתעמת עם כוחות רדיקליים, כגון חמאס, המבקשים ללבות את המתיחות ולהצית אלימות וטרור. הנשיא ביידן מאשר מחדש את תמיכתו ארוכת השנים והעקבית בפתרון שתי המדינות ובקידום מציאות שבה ישראלים ופלסטינים כאחד יוכלו ליהנות ממידה שווה של ביטחון, חירות ושגשוג. ארצות הברית עומדת מוכנה לעבוד עם ישראל, הרשות הפלסטינית ובעלי עניין אזוריים לטובת מטרה זו".