שבוע אחרי העימותים באוניברסיטת תל אביב בהפגנת יום הנכבה, שתי הפגנות התקיימו היום (שני) באוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע. המחאות התקיימו זו מול זו, כשבצד אחד המפגינים מציינים את יום הנכבה ומחזיקים דגלי פלסטין, ובצד השני - מחאה נגדית עם דגלי ישראל. ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ' זעם על הכנסת דגלי פלסטין למוסד האקדמי ועל הקריאות בהפגנה: "בושה, זה מזעזע".
• כשהקמפוס הופך לזירת עימות | מגזין N12
המחאות התאפשרו בעקבות ההחלטה לאפשר הכנסת דגלים לאוניברסיטה. בתחילה, אושר להכניס דגלי ישראל, והאוניברסיטה אישרה בהמשך להכניס גם דגלי פלסטין. המפגינים עם דגלי ישראל קראו לעבר המוחים עם דגלי פלסטין "בושה" ו"אל-אל ישראל".
במכתב שמיען אל נשיא האוניברסיטה, פרופ' דניאל חיימוביץ', כתב דנילוביץ': "קיבלתי עכשיו סרטון מזעזע מתוך הקמפוס של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, כאן במדינת ישראל, ולא יכולתי להישאר אדיש. דגלי פלסטין מונפים בגאווה ושירי הלל לאויבי ישראל, שכל רצונם הוא להשמידה. אוניברסיטת בן-גוריון בנגב היא חלק מהעיר באר שבע וממדינת ישראל, אל לה לשדר רפיסות ואסור לה להסכים לכך".
"כנשיא אוניברסיטה חייבת להיות לך אמירה ברורה בנושא", הוסיף דנילוביץ'. "למדינת ישראל יש אך ורק דגל אחד ואין בלתו. אנחנו נושאים אותו בגאון. זו זכות גדולה להיות ישראלי, לצידה יש מחויבות למדינה ולערכיה. ליבי עם המשפחות השכולות היקרות שלנו, שאיבדו את יקיריהן וצופות בביזיון הזה.
לדברי דנילוביץ' "עוד קו אדום נחצה היום, בחוסר הנחישות כממסד שתפקידו לפעול על פי הרוח הישראלית. בשעה זו, המנהיגות הברורה שלנו חייבת לבוא לידי ביטוי, בלי גמגומים. חייב לומר לך, אני מתבייש". ראש האופוזיציה בנימין נתניהו גינה גם הוא את האירוע ואמר "בושה וחרפה - דגלי הרשות הפלסטינית מונפים היום באוניברסיטת בן-גוריון בלב באר שבע. כולם כבר מבינים שממשלה שתלויה בתומכי טרור ושוללי הציונות לא יכולה להילחם בו ולשמור על הציונות".
בעקבות הסערה, הסבירו באוניברסיטת בן-גוריון: "למה הרשנו להניף את דגל פלסטין בקמפוס? זו הפעם הראשונה שסטודנטים בקמפוס ביקשו לקיים הפגנה ולהניף את דגל פלסטין. בדקנו, וחוות הדעת המשפטית של היועץ המשפטי לממשלה שקיבלנו היא שמותר למפגינים להניף את הדגלים. היועמ"ש נשען על כך שמדובר בדגל של הרשות הפלסטינית, שאיתה יש לממשלת ישראל הסכמים. מובן לנו שהמחזה לא היה פשוט וכאב לרוב חברי קהילת האוניברסיטה".
"אנחנו גאים בסטודנטים שלנו, משני קצוות המתרס, שהשכילו להביע את דעתם ולמחות באופן דמוקרטי, כזה שלא הידרדר לגילויי אלימות שבהם חזינו במקומות אחרים. זו החוזקה שלנו. אנחנו מסכמים יום שבו דגל ישראל התנפנף בגאון בקמפוס, יום שבו שרו בשירה אדירה את ההמנון שלנו, לצד דגלים ושירים אחרים. אירועי היום מראים שיש מקום לגיוון הדעות באוניברסיטה שהיא ציבורית במדינת ישראל, מדינה יהודית ודמוקרטית. אנחנו גאים לצעוד בדרכו של דוד בן-גוריון, וגאים להוות מוסד מוביל להשכלה גבוה, שלצד הידע והעשייה האקדמית, גם בעל תפקיד חינוכי".
שי רוזנגרטן מתנועת "אם תרצו" מתח ביקורת על ההגפנה בדיון עם חברת הכנסת שרן השכל: ''מאז מבצע שומר החומות, אנו רואים עלייה ניכרת בהסתה נגד הסטודנטים. האירועים שמתרחשים בגל הטרור מקרינים על המציאות. סטודנטים רבים בוחרים לפנות לאנשים חיצוניים מהאוניברסיטה וזה מעיד על אוזלת היד של האקדמיה".
לדבריו, יש להכתיב לכל ראשי המוסדות שינויים בתקנון המשמעת ולהכניס איסור על קריאות הסתה. "אסור להשאיר את הטיפול רק למשטרה", אמר. "צריך שגם המוסדות האקדמיים יאמרו אמירה ערכית מי שמסית לטרור לא יישאר במוסד האקדמי''.
פיני בדש, ראש מועצת עומר, רואה בנשיא אוניברסיטת בן גוריון פרופ' דניאל חימוביץ' אחראי להפגנה. "באם אין באפשרותך לנהל ולשמור על השתיקה המביכה של האקדמיה אני קורא לך להתפטר". עוד כתב: "נדהמתי לגלות שבחסות האוניברסיטה בה אתה מכהן כנשיא מונפים דגלי אויב ומושמעים שירי הלל ל'שהידים', אני קורא לך לשלול את המלגות ולהשהות מיידית מהאוניברסיטה את כל הפרובוקטורים הקוראים להשמדת ישראל".
במקביל, עימות חריף בוועדת החינוך של הכנסת בין חברי כנסת מהרשימה המשותפת לחברות כנסת מהליכוד ומהציונות הדתית בדיון על ההפגנות והעימותים במוסדות האקדמאיים. יוסף חדאד, פעיל חברתי ומנכ"ל ארגון ביחד, הטיח בחבר הכנסת כסיף: "אתה בכלל היית צריך לשבת בכלא עכשיו". כסיף זעם על ההתבטאות כלפיו, וכינה את חדאד "חוצפן".