מפשירים את היחסים: שר החוץ יאיר לפיד נפגש היום (רביעי) עם שר החוץ של טורקיה מבלוט צ׳אבושולו – לפגישה הראשונה בין שרי החוץ של המדינות ב-14 השנים האחרונות. השניים סיכמו בפגישה לחדש את השיחות בין המדינות, כדי לאפשר לחברות ישראליות לטוס לטורקיה, ואף לחדש את הפעילות של הוועדה הכלכלית המעורבת.
"אנחנו לא נעמיד פנים שהיחסים בינינו לא ידעו עליות ומורדות", אמר שר החוץ לפיד בהצהרה משותפת לתקשורת עם שר החוץ הטורקי. "יחד עם זאת, תמיד ידענו לחזור לדבר, לחזור לשתף פעולה". לפיד הוסיף כי "עמים עם היסטוריה ארוכה יודעים תמיד לסגור פרק ולפתוח פרק חדש. זה מה שאנחנו עושים היום".
לפיד התייחס בדבריו גם להסכמי אברהם ולהחלטת נשיא ארה"ב להשאיר את משמרות המהפכה של איראן ברשימת ארגוני הטרור. "בעקבות הסכמי אברהם נוצר במזרח התיכון ציר של כוח מול הטרור והניסיונות לערער את היציבות". הוא הודה לביידן ולמזכיר המדינה טוני בלינקן: "עבדנו בחודשים האחרונים באופן צמוד עם האמריקנים על הנושא, וההחלטה היא גם הוכחה נוספת לברית האיתנה בינינו לבין ארה"ב".
ביקורו של שר החוץ הטורקי מגיע כחודשיים לאחר ביקורו של נשיא המדינה יצחק הרצוג בטורקיה, שם נפגש עם הנשיא רג'יפ טייפ ארדואן ובכירים נוספים. "מצאתי מארח שהיה פתוח לדיאלוג אמיתי על נושאים מגוונים", אמר הרצוג לאחר הביקור. "אעביר את הדברים לממשלה והדברים ייבחנו במעשים בשטח ובהתנהגות של כבוד הדדי. כל התהליך הוא נטול אשליות, אבל משקף מתאם אינטרסים אזורים ובלטראליים".
שעות לאחר ביקורו בארמון באנקרה, סיפר הנשיא הרצוג על הפגישה עם ארדואן: "נעשה מאמץ רב כדי להגיע לרגע הזה אתמול, מאמץ שנמשך כמה חודשים. ירדנו לפרטים בשיחה על נושאים רבים בעלי משמעויות אופרטיביות. דיברנו גם על כינון מנגנון למשברים שעלולים לקרות. ישראל פתחה מגוון אפשרויות והסכמי אברהם פתחו הרבה הזדמנויות".
גם ארדואן הביע לאחר הפגישה תקווה לשיפור היחסים בין המדינות, והדגיש את הרצון שלו לקדם שיתוף פעולה כלכלי בנושאי אנרגיה. "אני מאמין שביקור היסטורי זה יהווה נקודת מפנה ביחסים בין טורקיה לישראל", פתח ארדואן את דבריו. "המטרה המשותפת שלנו היא להמריץ ולהחיות מחדש את הדיאלוג הפוליטי בין המדינות, המבוסס על אינטרסים משותפים, תוך כבוד לרגישויות עתידויות".
"אם נוכל לקדם את שיתוף הפעולה הבי-לטראלי ואת הדיאלוג האזורי באמצעות אג'נדה חיובית, יהיה לנו קל יותר לטפל בנושאים שנויים במחלוקת", המשיך ארדואן. "חשוב במיוחד שנממש את פוטנציאל שיתוף הפעולה שלנו בתחומים שונים ובעיקר ביחסים הכלכליים והמסחריים. הבעתי בפני הנשיא את רצוננו לשתף פעולה בפרויקטים בתחום האנרגיה ובתחום אבטחת האנרגיה".