ועדת החוקה סיימה הבוקר (ראשון) את הדיון ב"חוק הנאשם", שמטרתו למנוע מנאשם בפלילים להרכיב ממשלה. מדובר בדיון תיאורטי והסיכויים שהחוק אכן יעבור נמוכים. הוועדה החלה לדון גם בהצעה לפיזור הכנסת לקראת ההצבעה שתחול מחר במליאה.

הקואליציה העלתה הצעה נוספת לפיזור הכנסת גם בוועדת החוקה, בנוסף להצעה שנידונה בוועדת הכנסת בראשות ח"כ ניר אורבך וכבר אושרה בקריאה טרומית, מחשש שאורבך ינסה לעכב את הפיזור בשל ניסיון של האופוזיציה להרכיב ממשלה חלופית ברגע האחרון.

בפתח הדיון התלהט ויכוח בין ח"כ אלי אבידר מישראל ביתנו לבין ח"כ שלמה קרעי מהליכוד. "ראש ממשלה לא יכול להיות נאשם בפלילים", צעק אבידר בדיון תוך שהוא דופק על השולחן. ח"כ קרעי שחש מאוים פנה ליו"ר הוועדה קריב: "הבן אדם השתגע. אני מבקש מאבטח שיעמוד כאן מאחוריי, כי הוא תכף הולך לתת לי מכות".

ודעת חוקה (צילום: הכנסת)
ועדת החוקה בכנסת|צילום: הכנסת

אבידר פתח את דבריו: "הדיון הזה אכן הוא תיאורטי, חבל שהוא נשאר תיאורטי. חבל שזה נדחה במשך שנה, ומגיע לרגע הזה. אני נורא מתרגש גם מאותם חברי כנסת של הליכוד, שמתרגלים את ה-D9 איך הוא עולה על בית המשפט ומסבירים לנו למה בג"צ יפסול את החוק ויפסיק את ההליך. צריך להעביר את זה כי נאשם בפלילים לא יכול להיות ראש ממשלה".

קרעי התפרץ לדבריו: "ובטלן יכול להיות חבר כנסת?", אבידר ענה: " חבר כנסת בריון, אתה בריון שרוצה לנהוג ב-D9, חתיכת חוצפן. שב בשקט, אוויל. אתה עובדה לכך שאוויל כמוך יכול להיות חבר כנסת".

אבידר ענה: "נאשם בפלילים, גם אם יש לו שופרות כאלה (הצביע על קרעי), הוא לא יכול להרכיב ממשלה. צריך להביא את זה מהר. אלה הבריונים שתהיה להם האפשרות לנצח בפעם הבאה. ככה תיראה מדינת ישראל? עוד מעט תגיד שגם הפלות אי אפשר". קרעי השיב: "אתה בטלן, נורווגי בלי תיק, מה שיפה זה שאתה הולך הביתה".

 

מליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מליאת הכנסת|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בהמשך התעמתו גם חברי הכנסת אוסאמה סעדי מהמשותפת ובן גביר מהציונות הדתית. "אנחנו כבר שנה מנסים ללחוץ על הממשלה להעביר את החוק הזה", סיפר ח"כ סעדי, "אמרנו לכם – יש לכם 6 קולות של המשותפת לזה". בן גביר התפרץ לדבריו: "תמיד יש להם את הקולות שלכם". סעדי השתיק אותו: "אתה תשתוק כשאני מדבר". בן גביר ענה: "אתה לא תגיד לי לשתוק. מחבל, בסוריה תגיד לי לשתוק". בעקבות דבריו, בן גביר הוצא מהאולם. 

"צפון קוריאה - הגרסה הישראלית"

העלאת ההצעה המקבילה התאפשרה בזכות חוות דעת משפטית שהתירה לו לעקוף את ועדת הכנסת בראשות אורבך. באופוזיציה זעמו על המהלך, ומי שתקף ראשון היה אחד מחברי ועדת החוקה עצמה, חה"כ משה ארבל מש"ס: "היועץ הפרלמנטרי של יו"ר הוועדה כתב לו את חוות הדעת? או שקריב כתב לעצמו", כתב ארבל בקבוצת הווטסאפ של חברי הוועדה - ונטש אותה בזעם במחאה על התנהלותו של קריב. גם היועץ המשפטי של ועדת החוקה, גור בליי, ציין שחוות הדעת לא יצאה מטעמו ושיש לו הסתייגויות ממנה.

גם חה"כ יריב לוין מהליכוד תקף: "צפון קוריאה - הגרסה הישראלית. רק בדיקטטורות יוצאים לבחירות, ורגע לפני כן מסלקים את יו"ר האופוזיציה. חה"כ קריב והגרסה העלובה הנוכחית של מפלגת העבודה, הם כתם שחור בהיסטוריה המפוארת של ועדת החוקה של הכנסת. זה לא יעזור להם. הדמוקרטיה תנצח. מועד הבחירות ייקבע כמו תמיד רק בהסכמה. נתניהו יתמודד - ונתניהו ינצח".

יו"ר ועדת החוקה ח"כ גלעד קריב התייחס להצעות החוק: "הציבור הישראלי אינו יכול להיות בן ערובה לתרגילים פוליטיים. מרגע שהכנסת הצביעה ברוב כמעט פה אחד על הקדמת הבחירות - יש לסיים את התהליך במהירות וביעילות. במידה שוועדת הכנסת לא תקדם את התהליך במהירות המתבקשת. נעשה זאת באמצעות ועדת החוקה".

לעניין חוק הנאשם, היו"ר ח"כ קריב אמר: "נושא זה נמצא בסדר היום הציבורי מיומה הראשון של הכנסת הנוכחית, ויש מקום לקיים בעניין זה דיון רציני ומעמיק בוועדת החוקה המופקדת על חוקי הבחירות והרכבת הממשלה".