"זו דרישה חצופה": כך כינה שגריר ישראל באו"ם, גלעד ארדן, את בקשת הארגון להסיר מתערוכה של הכנסת חלקים הנוגעים לעיר ירושלים. במכתב חריף שהעביר למזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, טען ארדן ש"גוף שמדבר על חופש הביטוי לא יכול לדרוש צנזורה של תערוכה". הפרשה עומדת ברקע פגישתו של יושב ראש הכנסת מיקי לוי עם גוטרש, שתיערך בשבוע הבא.
המתיחות בין הצדדים החלה בעקבות בקשתה של הכנסת, באמצעות המשלחת הישראלית לאו"ם, להציג במסדרונות מטה הארגון תערוכה לציון 70 שנה להקמת המשכן. התערוכה כבר הוצגה בנמל התעופה בן גוריון, ובכנסת ביקשו להציבה גם באו"ם. עם זאת, בתשובת הארגון לבקשת המשלחת הישראלית התנו אנשי הארגון את הצגת התערוכה בכך שאירועים היסטוריים בתולדות המדינה, כאלה הנוגעים לירושלים, לא יוצגו.
לדוגמה, בשקופית העוסקת ב"חוק יסוד: ירושלים", ביקשו אנשי האו"ם להסירה לחלוטין. הנימוק: "מדובר בנושא רגיש ביותר והמידע בשקף מנוגד לחוק הבין-לאומי". נוסף על כך, בשקופית שעסקה בהעלאת עצמותיו של הרצל, ביקשו למחוק את המונח "בירת הנצח של העם היהודי" בטענה שהציטוט אינו רלוונטי.
התנאים שהציב האו"ם להצגת התערוכה:
כצפוי, בישראל זעמו על הדרישות. השגריר ארדן פנה למזכ"ל גוטרש במכתב חריף: "הדרישה החצופה של האו"ם לצנזר את התערוכה ולהסיר ממנה תמונות שמשקפות רגעים לאומיים שלנו היא בעצם בקשה לשכתב את ההיסטוריה של ישראל, ואנחנו לא נסכים לכך בשום אופן. הבהרתי למזכ"ל האו"ם שגוף שמדבר על חופש הביטוי לא יכול לדרוש לצנזר תערוכה, וביקשתי שהיא תאושר כמו שהיא". גם יושב ראש הכנסת לוי לא מוכן להעלות את התצוגה בתנאים האלה - שבוע לפני פגישתו עם גוטרש.