השר אלי אבידר (ישראל ביתנו) הודיע היום (שלישי) במסיבת העיתונאים על החלטתו להתפטר מהממשלה ולחזור לכהן כחבר כנסת. "ההתפטרות הזו מגיעה לפחות 3 חודשים מאוחר מדי", אמר אבידר, "ההתפטרות שלי לא מפתיעה אף אחד".

"לפני מספר דקות הגשתי את מכתב ההתפטרות מהממשלה. אמרתי אחרי המינוי שאמשיך בתפקידי כל עוד יהיה תוכן - וכעת אני מקיים את הבטחתי", אמר השר. "ההתפטרות הזו מגיעה לפחות 3 חודשים מאוחר מדי. מאז שהמינוי לשר המודיעין הפך ללא רלוונטי, התבקשתי להישאר, הציעו לי לבנות משרד, תפקידים יוקרתיים וסרבתי מיד. לא באתי לפוליטיקה לתפקידים יוקרתיים".

"ההתפטרות שלי לא מפתיעה אף אחד", הוא המשיך, "מדיניות הממשלה בחודשים האחרונים הפכה את ההישארות שלי בממשלה לבלתי נסבלת. המתנתי כדי לא לזעזע. עשיתי את המקסימום בממשלה הנוכחית וכעת אעשה בכנסת".

לדברי אבידר כחבר כנסת בקואליציה, "אדאג שהממשלה תעמוד בהבטחות לציבור. אני גאה שבמהלך חברותי בממשלה, הייתה לי הזכות לעצור את הכנסת השב"כ לטלפונים ואת המהלך לאשר זאת בחקיקה בכנסת. גאה שתרמתי לאישור ועדת חקירה לנושא הצוללות. גאה שלא הסכמתי שממשלת השינוי לא תכריח אזרחים לענוד צמידים בכניסה לקניונים".

מתקפה על ראש הממשלה

בשלב מסוים החל לתקוף אבידר את התנהלות הממשלה והעומד בראשה על רקע ההתנהלות סביב הגל החמישי. "מסיבת העיתונאים ההיסטרית של בנט בצל האומיקרון הרסה בין לילה עסקים שרק התחילו להתאושש. הממשלה הטילה על הציבור 4 סגרים הרסניים וסגר 5 מבלי לומר את המילה סגר. ניסיתי להשפיע בפנים על המדיניות והשיחה, נפגשתי עם בנט פעמיים, הזכרתי לו שזו ממשלה היסטורית, ממשלת שינוי - ולא המשך לממשלת נתניהו", טען אבידר.

"הפצרתי בו להפסיק את השיסוי ולהביא תקווה", המשיך, "האיש הזה (בנט) גדל על ברכי נתניהו ומנסה לחקות אותו בכל מהלך. המחנה השמרני עובד כל השנה, לאורך כל הזמן שבין מערכות הבחירות. זה נכון גם לגבי החלק השמרני בקואליציה שכל הזמן מקדם סדר יום ללא מנוחה, וחלק ממנו חותר להפלת הממשלה. המחנה הדמוקרטי לעומתו, יום אחרי הבחירות הולך לישון. מתחזק אנרגיה של נמנום. צילומי סלפי 'באנו לעבוד', סרטוני טיקטוק מגניבים. ככה לא מנצחים", המשיך ועבר לתקוף שרים ושרות בממשלה מממנה התפטר.

"אני חוזר לכנסת להשפיע משם, הולך לעשות הכול. יחד עם זאת, שרידות הממשלה היא לא ערך שעומד בפני עצמו", אמר. "אני מבין את החשש מהאלטרנטיבה, אבל אנחנו לא יכולים להתנהל גרוע יותר ממשלת החושך. אפעל למען משקי הבית הקורסים, העצמאים, לחיזוק הדמוקרטיה. אוודא שנהיה מוסריים ואנושיים יותר ממשלת החושך שהקמנו".

השר אלי אבידר (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
השר אלי אבידר|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

המשמעות מאחורי התפטרות

התפטרותו של אבידר היא אירוע משמעותי מאוד, וזה מה שעומד מאחוריו: אבידר הבין שבקואליציית 61, עדיפה חברות בכנסת שבה כל קול יכול להכריע על פני תפקיד שר "נורבגי" ללא תיק. אבידר יהיה מעכשיו הגורם הכי חשוב בקואליציה, תאב נקם ועם התנגדות עקרונית לחלק נרחב ממהלכי הממשלה.

המינוי של אבידר לתפקיד שר ללא תיק היה אמור להיות תקופה זמנית, והובטח לו כי יעבור לתפקיד שר המודיעין לאחר שהשר אלעזר שטרן (יש עתיד) יעבור לעמוד בראש הסוכנות היהודית. לאחר ששטרן פרש מהמרוץ, אפשרות זאת ירדה מהפרק. בעבר כבר הודיע אבידר כי אם לא יצליח ליצוק תוכן משמעותי לתפקידו - הוא לא יישאר בו. כעת, האצבע שלו תהיה מאוד "חופשייה" בכנסת, והיא לא תסור למרות המשמעת הקואליציונית באופן אוטומטי.

"הרעיון היה להיכנס לממשלה ולהביא תוכן", הסביר אבידר בריאיון לחדשות 12 בקיץ האחרון, זמן קצר לאחר שהתמנה לשר במשרד ראש הממשלה. "אני אמור להיות אחראי על תכנון אסטרטגי עד שאלעזר שטרן עוזב את המשרד למודיעין. אם אני אראה שאני לא מצליח להביא תוכן אני אעזוב, אני אתפטר", הוסיף.

נפתלי בנט ואלי אבידר (צילום: פלאש 90)
בדרך לזעזוע נוסף בקואליציה|צילום: פלאש 90

המחלוקות בין אבידר לקואליציה

מאז שמונה אבידר לתפקיד שאותו הבטיח לעזוב, צצו מפעם לפעם מחלוקות עזות בין אבידר ליתר הקואליציה, בעיקר סביב הגבלות הקורונה וצעדי ההתמודדות עם הנגיף. לפני כשלושה חודשים התפתח קרב צרחות של ממש בישיבת הממשלה, בדיון שקדם להצבעה על הגבלות הקורונה החדשות.

אבידר, שהודיע על התנגדותו לחזרת איכוני השב"כ, נשמע כמי שמזלזל בראש השב"כ הנוכחי רונן בר. "ראש השב"כ, שהיה סגן ראש השב"כ בממשלה הקודמת ובהתחלה התנגד לכלי, פתאום התאהב בו", זעם אבידר.

כשראש הממשלה בנט שמע את דבריו, הוא הרים את קולו והשיב: "מי אתה בכלל? אתה לא תכפיש את ראש השב"כ". אבידר השיב "אני אגיד מה שאני רוצה" ובנט נזף: "אתה לא תכפיש את ראש השב"כ שעושה עבודה מצוינת".