שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון עומדת בראש אחת המערכות הכי מאותגרות אולי שיש עכשיו, פרט למערכת הבריאות. בזמן שההורים מקבלים על ימין ועל שמאל הודעות שנפתחות ב"הורים יקרים" ומסתיימות ב"בידוד", המורים מנסים ללמוד לנהוג בכיתות היברדיות וראשי הארגונים שלהם תוקפים אותה על הבלגן. "הפקרת ילדים היא לשלוח אותם הביתה", היא אומרת בריאיון ל-N12. "לא אתן לזה לקרות. אעשה הכול להשאיר את מערכת החינוך פתוחה גם כשקשה. סגירה של מערכת החינוך תהיה בפועל סגר".
שאשא-ביטון עונה בדברים האלה בעיקר לביקורת הקשה שהטיח בה ובראש הממשלה יו"ר ארגון המורים רן ארז. "הם מפקירים את הילדים, הכל אנרכיה וכאוס, זו רולטה רוסית", אמר בריאיון ל-N12 השבוע. "מישהו צריך לקבל החלטות. שרת החינוך צריכה לדפוק לבנט על השולחן ולהגיד שהמערכת לא עובדת כמו שצריך".
הוא בעצם אומר שאת לא מתפקדת במשבר הזה.
"אני בוחרת בפתרון הנכון ולא בפתרון הקל. המעבר ללמידה מרחוק הוא המוצא האחרון מבחינתי, ולכן הלמידה בזום תהיה דיפרנציאלית בהתאם לתחלואה בכל מוסד. למידה מרחוק והיעדר מסגרת יוצרים נזקים עצומים לתלמידים. ללא מסגרת חינוכית התלמידים נמצאים בסיכון גבוה לדיכאון, לעלייה במשקל, לחרדה, לאדישות, לתלותיות נפשית במסכים ועוד.
"רוב ההורים שולחים את ילדיהם לבתי הספר. המספרים מדברים בעד עצמם ומעידים על אמון ההורים במערכת. לא נסגור בתי ספר וכיתות שלמות ללא אבחנה, הטיפול יהיה ממוקד. הכי קל לסגור הכל ולהעביר לזום. מעבר לפגיעה בתלמידים, גם ההורים ייאלצו להישאר בבית, יתקשו לפרנס את משפחותיהם והנזק הכלכלי יהיה קשה. עיקר המאבק עכשיו מתמקד בקיום מודל הכיתה הירוקה שיצמצם בידודים מיותרים.
מערכת החינוך ערוכה ללימוד משולב, אנחנו בשיח מתמיד מול ארגוני המורים כדי לאפשר את הלמידה ההיברידית מתוך תפיסה שכולם צריכים להיות מגויסים בעת הזו. אם למדנו משהו חשוב מתקופת הקורונה זה שאין פתרונות קסם ושמערכת החינוך חייבת להיות פתוחה. זה העוגן".
זה לא רק במערכת החינוך: ההנחיות משתנות בתכיפות, מדיניות הבדיקות משתנות - למרות שהתחזיות פחות או יותר התממשו, עושה רושם שהממשלה איבדה קצת כיוון. את לא חוששת שתאבדו את הציבור בדרך?
"הממשלה מתאימה את עצמה למציאות המשתנה כשבריאות הציבור ושמירה על המשק ניצבים בראש מעיינינו. לא עם כל החלטה אני מסכימה במאה אחוז. היו החלטות קבינט שהתנגדתי להן. זה טבעי ונורמלי, כל עוד הדיון הוא ענייני ומקצועי. ככה זה במשטר דמוקרטי.
"ממשלה אחראית חייבת לתת את המענה הטוב ביותר למציאות המשתנה בשטח. היה הרבה יותר קל לסגור את הכול כמו שעשתה הממשלה הקודמת. אנחנו בוחרים בפתרון הפחות קל, אבל זה שהוא הרבה יותר טוב לאזרחים".
בימי הממשלה הקודמת היית מגינת בעלי העסקים והעובדים - עכשיו נראה שאת שותקת כשזה מגיע לפגיעה באלה שכבר מרגישים בכיס את נזקי הגל החמישי ולא מקבלים פיצויים. איפה את?
"כשרת חינוך טבעי שאתבטא בציבור בעיקר בענייני חינוך, אבל בדיוני הקבינט אני בהחלט משמיעה את קולי גם בנוגע להיבטים כלכליים. התנגדתי לפגיעה עם התו הירוק בקניונים ובחנויות המסחר ואני שמחה שהבאנו לביטולו. אנחנו גם נאבק כדי שבעלי עסקים, אלה שנפגעו באמת, עם דגש על העסקים הקטנים והבינוניים, יקבלו פיצוי. שר האוצר ליברמן התחייב לעשות זאת. זה נושא חשוב לי, יחד עם זאת מן הסתם, כשרת החינוך ענייני המשרד הם הניצבים בראש מעייניי".
מבטלים הגבלות, מקצרים בידודים - בשטח זה נראה כמו מודל הדבקה המוני. זו אולי החלטה נכונה, ובכל זאת מקבלי ההחלטות מכחישים. יכול להיות שאתם מפחדים להגיד את זה? אולי בכלל אפשר להגיד שהאומיקרון הוא כמו שפעת ולשחרר עוד יותר את ההגבלות?
"התפיסה של הממשלה היא שצריך לעשות הכול כדי לשמור על שגרת הציבור תוך שמירה מרבית על הבריאות ועל היציבות של המשק. ההחלטות מתקבלות בהתאם למציאות בשטח. היכן שאפשר להקל על הציבור, חשוב לעשות זאת. אם ההתפתחויות מאפשרות זאת, אין סיבה להישאר מקובעים ולהכביד ללא תועלת.
"בשנתיים של משבר, אנחנו יודעים היום הרבה יותר מבעבר. יש הרבה יותר מחוסנים וצריך לרכז מאמץ בשמירה על אוכלוסיות בסיכון. צריכים להימנע מהגבלות כדי להגביר מוטיבציה להתחסנות. זוהי מערכת של איזונים שחשוב כל פעם לבחון אותם מחדש ולהתאימם למציאות בשטח".