ה"דיל" הפוליטי שנרקם מאחורי הקלעים: לאחר שקבינט הקורונה החליט אתמול (שלישי) לצמצם דרמטית את התו הירוק, שיחול החל מיום ראשון רק על אירועים בסיכון גבוה - שרים שהשתתפו בדיון זעמו על ההתנהלות בו. הם טוענים כי ההחלטה התקבלה בעקבות לחצים שהפעיל שר האוצר אביגדור ליברמן על ראש הממשלה נפתלי בנט ומטיחים בהם האשמות: "הכול נתפר מראש".
כפי שפרסמנו ב"מהדורה המרכזית", משרד הבריאות הצליח לשכנע את השרים ואת בנט שלא לבטל את התו הירוק - אלא רק בעוד שבועיים, כפוף לירידה במספר החולים קשה. אולם, ברגע האחרון ראש הממשלה עשה סיבוב פרסה ושינה את עמדתו.
שרים שנכחו בדיון בקבינט הקורונה אמרו לחדשות 12 כי "היה פה דיל פוליטי בין ראש הממשלה לשר האוצר. ליברמן הבטיח שהתו הירוק לא יוארך ולו בשנייה נוספת ואילץ את בנט להסכים. הדיון היום היה פארסה שהתנהלה בשלומיאליות ובחוסר מקצועיות. לא הייתה שום משמעות להמלצת המומחים".
הציטוטים מישיבת הקבינט
בישיבת הקבינט שנערכה אתמול, השרים עמר בר לב, גדעון סער ויפעת שאשא-ביטון נמנעו בהצבעה על ביטול התו הירוק. הסיבה לכך - הוא לא חל על ענפים מסוימים, כמו ענף האירועים וגם בשל הפגיעה האנושה שתיגרם לענף בעקבות כך.
לנוכח העומס בבתי החולים והמספר הגבוה של החולים קשה, שאל בנט בדיון: "האם אין ערך בתו הירוק כדי למנוע תחלואה קשה? לא הדבקות. אבל תחלואה קשה". פרופ' ערן סגל השיב בחיוב: "זה נכון".
שרת הפנים איילת שקד ביקשה לדעת: "מתי יהיו חיסונים לאומיקרון? הבנתי במרץ?". בנט התייחס לדבריה והשיב: "ממה שאני הבנתי, אין שם בשורה, הם לא יותר אפקטיביים. הכיוון שמתקדמים אליו זה אישור חיסון לגילי לידה עד גיל 5". ראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות שרון אלרעי-פרייס אמרה כי "במרץ זה יאושר. לא בטוח שאז יהיה אישור לתת, לא בטוח שהחיסון הזה יהיה יותר טוב".
בצל הנתונים שלפיהם הווריאנט החדש BA.2 מידבק פי 1.5 יותר מהאומיקרון, ציינה אלרעי-פרייס כי "אנחנו עם 297 מקרים של BA2 בישראל. ככל שמתרחקים מהחיסון יש ירידה במוכנות, גם בהדבקה וגם בתחלואה קשה".
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין הדגיש כי "יש כמות מטורפת של מחלימי אומיקרון. המספר הרשמי כמעט 2 מיליון. ולא רשמי כנראה כפול מזה". עוד הוא הוסיף: "בשבועיים הקרובים יהיה עומס בלתי אפשרי על בתי החולים ולכן, ההחלטה שמסמלת סוף קורס היא מוזרה מאוד. הייתי מכיל אותה בעוד 10 ימים. לא עכשיו. היום להמון אנשים יש תו ירוק, כי יש כמות גדולה של מחלימים, אז זו גם לא פגיעה כלכלית גדולה".
אלרעי-פרייס אמרה: "החיסון הרביעי פתוח יחסית לכל אדם עם מחלת רקע, חשיפה מוגברת או מי שיש לו בני משפחה בסיכון. בכל מקרה, מי שרוצה להתחסן יכול, 3 חודשים אחרי החלמה לא אמורים לקבל בוסטר". השרה לשוויון חברתי מירב כהן טענה: "בעיניי הנקודה הכי קריטית היא הגנה על מבוגרים. דבר שני, הקריאה לצאת ולהתחסן בחיסון הרביעי צריכה להיות יותר מחייבת וחד משמעית - זה ממש מציל חיים. צריך וחשוב בעייני לאפשר לעסקים באופן וולונטרי לייצר מרחבים בטוחים שמוגנים מהדבקות".
מתווה התו הירוק החדש - כל הפרטים
התו המעודכן ייכנס לתוקף עם פקיעת המתווה הקודם ביום ראשון הבא ויחול רק באירועים בסיכון גבוה, כמו אירועי שמחות, מסיבות וכו׳. כמו כן, תוקף התו הירוק יעודכן, כך שיוכלו להחזיק בו האוכלוסיות הבאות: מחוסנים בשתי מנות - שלא חלפו 4 חודשים ממועד קבלת המנה השנייה, מחלימים שלא חלפו 4 חודשים ממועד החלמתם, מחוסנים ב-3 וב-4 מנות חיסון, ללא הגבלת זמן. בכך למעשה, קיבלו השרים בקבינט את המלצות משרד הבריאות שהוצגו בפניהם בדיון.
בהמלצת משרד הבריאות, אישרו השרים כי כל אדם הרוצה להיפגש עם מבוגר - עליו להיבדק בבדיקה. כמו כן, תחול חובת בדיקה בכניסה למוסדות מגן אבות ובתי קשיש בקהילה. בנוסף תהיה חובת בדיקה דו שבועית לעובדים לא מחוסנים במקומות העבודה במערכות הבאות: רווחה, בריאות וחינוך.
על פי המתווה שהציע משרד הבריאות, "אירועים מוגנים" באופן וולונטרי - יהיו מוסדות שיקימו עמדות בדיקת אנטיגן כתנאי כניסה. אלו יקבל סבסוד מהמדינה ויהיו מיועדים בעיקר לאירועים עם קבוצת הגיל המבוגרת.
מרבית מתווה נתב״ג נותר כפי שהיה בתקופת הגל השלישי, והוא יישאר בתוקף עד לתחילת חודש מרץ. בתוך כך, הוחלט לתקן את התקנות כך שהחל מיום שלישי הבא, תבוטל חובת ביצוע בדיקת קורונה לפני טיסה יוצאת מישראל למי שאינו מחוסן או מחלים, הן לגבי נוסעים והן לגבי אנשי צוות.
כמו כן, הוחלט לאפשר לנוסע בעל תסמינים ב-14 הימים שלפני הטיסה לישראל, לעלות לטיסה במידה וביצע בדיקת אנטיגן מוסדית שלילית לאחר תחילת התסמינים. בכך גם פה משרד הבריאות והשרים ביטלו את חובת ביצוע בדיקת PCR.