עד המדינה שלמה (מומו) פילבר, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת ומקורבו של בנימין נתניהו, עלה הבוקר (רביעי) על דוכן העדים בבית המשפט המחוזי בירושלים לפתיחת עדותו בתיק 4000. פילבר נחשב לעד החשוב ביותר בתיק, ועדותו אף יכולה להפיל את האדם שהיה כה קרוב אליו. נתניהו נכח באולם בית המשפט בזמן העדות, ופילבר העיד שהוא "אוהב אותו עד היום".
כל העדכונים מעדות פילבר
15:30 - תם הדיון.
15:19 - במהלך התנגדות של הסנגורים פילבר עזב את האולם. עו"ד בן צור: "אי אפשר לטאטא את הפיל שבחדר - התביעה אומרת 'אם צריך נגיש את העדות שלך'". עו"ד חן: "זה שכפול של 'להלך אימים על העד' כפי שנעשה בחקירות שלו".
14:53 - על השיחות עם בזק אומר פילבר: "אמרתי שאנחנו נדבר בסגנון אחר. זה די היה 'שוק' באגף הכלכלה במשרד התקשורת. שם התחילו ניצני המרד. גם כשאני בא ואומר להם לעשות דברים מסוימים אני מרגיש שהם לא אומרים לי הכול".
"בסוף הכול מורכב ולא שחור לבן. אי אפשר לבודד נתון אחד ולומר כן או לא. את שואלת כמה זה היה הרצון שלי להצליח, כמה זה היה בגלל ראש הממשלה וכמה זה עניין הסיבים ואלוביץ'? - זה הכול יחד".
14:45 - פילבר: "הנהגתי מדיניות דלת פתוחה - לא רק עם בזק. נפגשתי עם כל אנשי שוק התקשורת בכל בתי הקפה. אמרתי לכל המנכ"לים - 'יש לכם את הטלפון שלי 24 שעות ביממה'".
14:09 - פילבר על החקירות: "ניסיתי להסביר את המורכבות של הסיטואציות שנקלעתי אליהן. לא רצו לשמוע. לא רצו לקבל ממני את התמונה המלאה. רק 'כן או לא'. כל מה שאמרתי במשטרה נכון".
לאחר מכן מוסיף בהתרגשות: "שני החוקרים כמו רוטוויילרים, לא עניין אותם כלום ורצו רק להפליל. הם נעצו את השיניים בנושא של בזק. בסוף זה החיים שלי שחרבנתי אותם בגלל החקירה, אי אפשר ככה. אני נסער".
הדיון מופסק ל-10 דקות.
13:49 - עו"ד תירוש: "אני רוצה לשאול אותך רגע שאלה כללית, עד כמה סברת שאם לא תבצע את מה שנתניהו ביקש ממך אתה עלול להינזק?"
פילבר: "הייתי צריך להשתלט על המערכת, לסובב את הספינה 180 מעלות. היה מאוד חשוב ונחוץ לי לעשות פגישות עם כולם, להסתכל להם בעיניים להגיד להם לעשות מה שאפשר. רציתי להוריד דברים מהשלוחן, כולל מיזוג בזק יס. קיבלתי מדנה וצפריר שזה על השולחן, ידעתי שאם אני אגיד לנתניהו שאני לא יכול אאבד איתו נקודות".
תירוש: "עד כמה חששת באופן כללי שאם לא תבצע את מה שהוא מבקש ממך, תינזק?"
פילבר: "אני מכיר את נתניהו 20 שנה. ננזפתי כמה פעמים, אין בנאדם שלא טועה. גם כשהוא התרגז - הוא היה מקבל את ההסברים ונותן להמשיך. ברור שבנושאים האלה, שבהם הוא התעניין והיו חשובים לו, פחדתי להגיע לסיטואציה הזאת. זה עמד לי ברקע, העדפתי לפתור את הבעיות ולא להגיע לזה".
תירוש: "עד כמה חשבת שאתה יכול לסרב לאנשי בזק, להגיע לפיצוצים?"
פילבר: "לא רציתי להגיע למקום הזה. זה הגוף הכי גדול שהמשרד מפקח עליו, יש משא ומתן, יש מתווה שלי שאני רוצה לממש, וגם מסיבות חיצוניות כל התהליכים מסתכמים עוד פעם ועוד פעם, ובעורף שלי עובדי המשרד ועובדי משרד האוצר. אני בהחלט מצאתי את עצמי לא פעם עם הגב לקיר, ולא פוצצתי. השתדלתי לא להגיע לנקודה שיהיה פיצוץ ומישהו שלישי, השר או גורם אחר, יצטרך להתערב".
"היו מקרים שבהם הצמדתי אותם עם הגב לקיר והצבתי להם אולטימטומים, והם לחצו אותי. לא רציתי להגיע למצב שאני נכנס לתוך קו האש הזה. כל מה שקורה בחצי השנה הראשונה אני עושה במטרה להגיע להסכמות עם בזק כי זה חשוב לי, כי זה חשוב לשוק התקשורת. אני לא רוצה להיכשל, להרים ידיים ולהגיד 'אני לא יכול, תעזור לי'. מאוחר יותר המוניטין שלי כבר מושקע בדבר הזה לא מעט".
13:40 - עו"ד תירוש: "עד כמה אמרת לגורמים המקצועיים במשרד ומחוצה לו בייעוץ המשפטי על המפגש הזה עם מר נתניהו?"
פילבר: "מבחינתי, מיומי הראשון במשרד ועד לכתבה של גידי וייץ אני עובד במצב סטרילי. אין סיבה בעולם שאגיד את זה למישהו להערכתי. התייחסתי בחלק השני לרדיפה עיתונאית עד לרגע שמשרד המשפטים התחיל לבדוק והתחלתי להתייחס לנושא ברצינות. ניתקתי עם נתניהו מגע עד שהסתיימה בדיקת ניגוד העניינים שנה קדימה".
13:24 - אחרי שפילבר היה מחוץ לאולם (בגלל ההתנגדות של הסנגורים), השופטים מאפשרים לשמוע את תשובתו: "מבחינת המרכזיות אני לא זוכר. מבחינת המיקום אני לא ציינתי (בחקירה)".
עו"ד תירוש: "אבקש לרענן את זכרונך. אתה אומר 'ואחר כך אנחנו עוברים לכורסאות'. החוקרת ציפי גז שואלת 'בכרסאות עלו שתי הסוגיות?', ואתה עונה 'כן'".
פילבר: בפרופורציות של הזמן, זה היה בסוף (הפגישה), אמרתי את זה בחקירה. אני חושב שאמרתי גם בחקירה וגם ברענון שזה היה החלק בסוף. בחדר החקירות ישבו מולי 4 חוקרים, כל אחד יורה, אולי זה לא היה נראה אז חשוב".
הוא הוסיף: "הקונטקסט שאתם נותנים לפגישה הזאת עכשיו, 'פגישת ההנחייה' וכו', בזמן אמת זו הייתה פגישת עבודה, זה לא היה איזה אישיו שהיה צריך לדבר עליו".
13:12 - תירוש מזהירה מנטייה של פילבר "למזער" חלק מהאירועים שקרו: "אני חושבת שיש כאן שינוי שהוא אולי ברמת הניואנס כרגע. אנחנו מתרשמים שאין נסיגה משמעותית מהדברים, אבל כן יש נטייה למזער את האירועים שהתרחשו - ואני חוששת שזה יבוא לידי ביטוי לא רק באירוע הזה".
13:01 - עו"ד תירוש שואלת את פילבר על מיקום השיחה עם נתניהו ומרכזיות העניין בתוך הפגישה. עו"ד חן מתנגד לשאלה ופילבר שוב יוצא מהאולם.
12:43 - הדיון התחדש. מוצג הפתק שפילבר כתב לעצמו לאחר הפגישה עם נתניהו: "אלוביץ' - רמות המחירים של השוק הסיטונאי". בפתק גם מוזכר שמו של אילן ישועה, ופילבר טוען: "אמרתי בחקירה שאין לי מושג מה זה המשפט הזה ומאיפה הוא נולד".
11:55 - הפסקה של חצי שעה בדיון.
11:40 - בעקבות התחמקות של פילבר משאלה על הקשר בין נתניהו לאלוביץ', ואם הבין בפגישת ההנחיה שהפנייה אליו נעשתה בגלל שמדובר באלוביץ', טענה תירוש: "יש סתירה בין מה שאמר היום העד לבין מה שאמר בחקירות". בגלל הסתירה, היא ביקשה להגיש את התשובה שנתן פילבר בחקירה במשטרה (מכוח סעיף 10א לפקודת הראיות - אמרת עד מחוץ לבית המשפט). עם זאת, העד אישר לבסוף את הדברים ולכן הם לא הוגשו.
עורכי הדין בועז בן צור וז'ק חן מחו: "זה איום על העד, היא מכתיבה לו דברים". עו"ד תירוש השיבה ש"זה לא איום", ופנתה לפילבר: "למיטב הבנתך, מה הייתה הציפייה של נתניהו?"
פילבר: "שהסוגיות האלה יוסרו מסדר היום"
11:27 - פילבר בקול חנוק: "נעצרתי ב-2017, נחקרתי 50 שעות, הורחקתי מהמשרד. ואז לוקחים אותי עוד פעם ב-2018. אני רואה שמזהירים אותי ופתאום מתגלה לי יקום חדש - שאני נחשד בשוחד. אני יושב בחדרי החקירות אחרי ונכנס אצלי בסטייט אוף מיינד שלי יש קשר בין שני הג'נטלמנים האלה והם משחקים איתי".
"כל מה שקשור לנתונים העובדתיים הוא נכון ואני דייקתי. העולם הוא מורכב. מאז שנכנסתי למשרד ועד שפורסמה כתבתו של גידי וייץ אני חייתי בעולם סטרילי. כל העולם הזה שפה בכתב האישום לא קיים אצלי. פתאום אומרים לי בחקירה - כל הזמן הזה בעצם שיחקו בך. התשובות שלי מדויקות לגמרי ברמה העובדתית. חס וחלילה, לא שיקרתי מהרגע שחתמתי. אני מבחינתי פעלתי מקצועית. אולי עשיתי דברים לא בסדר, בגלל זה אני עומד פה עכשיו. צריך להבין את הדברים שאני אומר (בחקירה) עם כל ההקשר".
"כשהתברר לי בסוף שכל הראיות נגדי באירוע השוחד מסתכמות בשני אסמסים שישועה שלח לאלוביץ', אני מבין שמישהו בנה פה עולמות. אני לא משנה את התשובות, רק מדבר על העוצמה".
11:16 - עו"ד תירוש: "מההיכרות שלך עם מר נתניהו, עד כמה הדברים שהוא מבקש נבעו מהעניין המקצועי?"
פילבר: "אין לי מושג. זה יכול להיות כי מישהו ביקש ממנו, יכול להיות". בעקבות התנגדות נוספת של הסנגורים - פילבר יצא מהאולם.
11:08 - עו"ד תירוש: "עד כמה זה היה מפגש מנחה מרכזי בתחילת עבודתך?"
פילבר: "אין שאלה שמבחינת השידורים זו הייתה פגישה שבה קבענו את כל העקרונות. לגבי עניין הטלקום שעליו דיברנו - אני קורא את נתניהו גם במשפטים קצרים. אני שומע אותו אומר 'טפל בזה', אני מבין באיזו מסגרת אני פועל".
תירוש: "עד כמה יש לדברים האלה השפעה על אלוביץ'? להיטיב איתו? להרע לו?"
פילבר: "אני אף פעם לא הסתכלתי על זה. כל החלטה של רגולטור יכולה להיטיב או להרע. אני מקבל החלטות שהן נכונות. כשמישהו אומר לך לבדוק את 'מיתון' ירידת המחירים אתה יכול להסתכל על זה בכמה דרכים. בדיעבד - התלונה של אלוביץ' הייתה מוצדקת" (בקשר לרפורמת השוק הסיטונאי).
תירוש: "עד כמה הבנת שמר נתניהו כיוון אותך לדבר עם מר אלוביץ'?"
פילבר: "זה די סביר שאני צריך לדבר איתו כדי להבין במה מדובר".
11:03 - בעקבות התנגדות של הסנגורים פילבר יצא מהאולם, ובינתיים חזר.
10:45 - פילבר על פגישת ההנחיה עם נתניהו: "בחלק הראשון היה סוג של שיח סתמי כזה על כל העניינים האחרים שהיו. הוא אמר לי 'בוא נתיישב'. ישבנו בכורסאות, התחלנו לדבר, 15-10 דקות. שיחה מאוד ממוקדת על כל עולם השידורים. סוג של תוכנית עבודה".
"סיימנו את החלק המשמעותי הזה של הפגישה. קמתי ללכת כבר והוא אומר לי: 'אלוביץ' פנה אליי ואמר לי שיש לו בעיות במשרד. חברת ייעוץ שקבעה מחירים לא נכונים. תבדוק את זה. אל תעצור את התחרות, אבל תראה אם אתה יכול למתן את המחירים', ועשה לי תנועת יד. הוא הוסיף את עסקת בזק-יס, וזהו".
"במבט לאחור לא עשיתי אף אחד מהדברים האלה שהוא ביקש".
עו"ד תירוש: "מיזוג בזק-יס אושר בסוף?"
פילבר: "כן". הוסיף שנתניהו ביקש ממנו "לגמור את זה".
תירוש: "אז לא כל דבר".
פילבר: "כל הסוגיות האלה לא חדשות לי, התכוונתי לטפל בהן ממילא. יצאתי והלכתי לדרכי".
10:35 - פילבר: "הייתה לי יד חופשית בניהול המשרד. מול השר היה לי שיח בעיקר סביב עניין השידורים, פחות בענייני טלקום".
10:33 - עו"ד תירוש: "מה עניין את נתניהו כשר התקשורת?"
פילבר: "מרגע שהוא נותן את המפתחות הוא אומר 'קח, תעשה'. הרבה פעמים מה שלוקח אצל עובד מדינה שבוע יכול לקחת אצלו 5 דקות. ספציפית היה חשוב לו לפתוח את השוק לתחרות, להוציא את מעורבות הממשלה מהשידור. זו הייתה שליחות אמיתית בשביל הדמוקרטיה הישראלית. חלק מהפירות של מה שלא הצליח אנחנו רואים עד היום מבחינת אמון הציבור".
10:24 - עו"ד תירוש שאלה על שיחה של פילבר עם עו"ד איתן צפריר, ראש המטה של נתניהו במשרד התקשורת, בתחילה הכהונה והסקירה שנעשתה לפילבר.
"הוא נתן לי כמה נושאים, ובמקביל הייתה מלחמת עולם מול בזק", סיפר פילבר.
תירוש: "על עסקת בזק-יס הוא דיבר?"
פילבר: "הוא אמר שברגר גורר רגליים. מטבע הדברים, כשהוא מציג לי שמשהו עומד לטיפול, הכוונה הייתה שצריך לטפל בזה (מתכוון לבזק-יס).
עו"ד תירוש: "מה נאמר על מדיניות השר בנוגע לעסקה?"
פילבר: הבנתי שאין התנגדות של השר (נתניהו), כלומר שמבחינתו מקדמים את זה. צפריר לא נתן לי דד-ליין אבל הבנתי שהזמן הולך ואוזל. זה דבר מקובל במשרד התקשורת שחברות שתלויות ברגולטור. הרבה פעמים צריכים אישור מהמשרד, ובדרך כלל עומדים בזמנים האלה. זה היה נשמע הכי לוגי בעולם. חברה מבקשת, יש לה לוחות זמנים".
10:13 - תירוש עוקצת את הסנגורים אחרי התנגדות שהעלו: "שמחה שאתם סוף סוף מגינים על עד במשפט".
10:10 - פילבר: "אני רואה בעצמי משרת ציבור. ידעתי שאני הולך לקבל תפקיד שאני לא יודע אם אני חוזר חי ממנו. ידעתי שאני הולך להזיז את הגבינה לכוחות הכי חזקים במדינת ישראל, שאני הולך להיות האיש ה'רע'. לכן ידעתי שאני צריך צריך לבוא הכי מוכן שאני יכול".
10:01 - מציגים הודעה מחפץ לפילבר אחרי המינוי במשרד התקשורת: "אתה תממש ובענק כי אתה בן אדם נפלא ומקצוען מספר 1".
פילבר ענה לו: "בראש ובראשונה תודה לך על הרעיון וכמובן לו ולה" (הכוונה לנתניהו ושרה).
עד המדינה מגיב בביהמ"ש: על הודעת הנימוסין הזו נחקרתי על ידי מדינת ישראל שקיבלתי דבר במרמה בנסיבות מחמירות. לא עולה כסף לחלק מחמאות".
09:56 - עו"ד תירוש: "אמרת בחקירה שרה"מ פנה לארדן אחרי ישיבת הממשלה וביקש לראות איך הוא עוזר לאלוביץ'".
פילבר: "כנראה באחת השיחות הזכיר את זה, היו שיחות קשות עד כמה ברגר התנכל לבזק. באף אחת מהחקירות שלי לא אמרתי מילה אחת שקר". במילים אחרות - פילבר טוען שהוא עומד מאחורי מה שאמר בחדר החקירות.
09:48 - עו"ד תירוש: "עד כמה הלו"ז של מר נתניהו היה עמוס בימים של קמפיין 2015?"
פילבר: "הוא גם ראש ממשלה בימים האלה. את הזמן העודף הקדשנו לקמפיין. נתניהו לימד אותנו על המושג של משמעת קמפיין. ההחלטה היא שאנחנו משתדלים כמעט כל יום לעשות שיחות".
עו"ד תירוש: "מה ידעת בתקופה הזאת על מר נתניהו ומר אלוביץ'?"
פילבר: "יום אחד אמרו שיש ארוחת ערב של הזוגות. נצרב בזיכרון בתאים האחוריים, לא מעבר לזה". הוא מספר שנתניהו התקשר לשאול אם יסכים לקבל את תפקיד מנכ"ל משרד התקשורת ושאחרי יומיים ראה שזה נכתב בעיתונות, וכעבור כשבועיים אושר בממשלה.
09:33 - תירוש: "עד כמה נתנו בך אמון?"
פילבר: "היה בנינו אמון גבוה משתי סיבות - הבנה הדדית והזדהות אידאולוגית ופרקטית איך צריך לעשות דברים ולשדר בגל אחד. גם דיסקרטיות באופן כללי זו תכונה חשובה בסביבתו. אף פעם לא הייתי לי רדיפה כלפי כלי התקשורת".
עוד מעד המדינה על היחסים עם נתניהו: "הוא מאציל סמכויות מהרגע שיש אמון. ציפי לבני אמרה שהוא דיבר איתה רק 3 פעמים כשהייתה בתפקיד".
עו"ד תירוש: "מתי הוא חוזר אליך?"
פילבר: "בדברים שחשוב לו. באירוע התאגיד למשל הייתי יכול לקבל 4-3 שיחות ביום".
עד המדינה מבהיר: "לא היה פה 'סחר סוסים'. מערכת היחסים שלי איתו הייתה ישרה, מקצועית ועניינית לאורך השנים".
09:30 - פילבר על בחירות 2015: "במהלך המערכת הזאת ספציפית היה משהו ייחודי. ניסיתי לסרב אבל לא הצלחתי, נתניהו נתן לי את האחריות התקציבית. הייתי גם מנהל הקמפיין וגם המנהל התקציבי של הקמפיין".
התובעת עו"ד תירוש: "מה קורה אחרי הקמפיין?"
פילבר: "בגדול הולך הביתה. באיזשהו שלב הוא מציע לי להיות מנכ"ל הליכוד. עלה רעיון להקים איזושהי 'המפלגה הרפובליקנית הישראלית', הוא רצה שאני אנהל את זה. אמרתי לו שאני מסרב".
עו"ד תירוש: "מה הרגשת כלפי נתניהו?"
פילבר: "מושא הערצתי. אני מאוד מעריך ומכבד אותו, חושב שהוא אחד המנהיגים הגדולים שהיו למדינת ישראל". בתגובה על שאלתה של תירוש אם אפשר לומר שהייתה אהבה, השיב פילבר: "אני אוהב את האיש עד היום".
09:20 - פילבר מציג את עצמו: "שמי שלמה פילבר, בן 58. כשנכנסתי לתפקיד מנכ"ל משרד התקשורת הייתי בן 52. לפני כן עסקתי בתפקידים מגוונים של ניהול, מנהל, מערכת ציבורית. היה לי גם ניסיון בעולם העסקי. בין לבין, לראשונה בשנת 1996 ומאז און-אוף השתתפתי בקמפיינים של הבחירות של תנועת הליכוד. חודשיים אחרי בחירות 2015 קיבלתי טלפון וקיבלתי את תפקיד מנכ"ל משרד התקשורת.
09:17 - הסכם עד המדינה הוצג לפילבר כדי שיאשר שזו חתימתו - והעדות מתחילה.
09:09 - השופטים נכנסו לאולם. נתניהו יושב באולם לצידו של אבנר בנו ולפני שאול אלוביץ'.
בשלב הראשון דנים בעניינים טכניים של ההליך - הסכמות על הגשת מוצגים וכדומה.
פילבר: "תזה הזויה"
לפני כארבע שנים חתם פילבר על הסכם עד מדינה עם הפרקליטות, שבמסגרתו הוא מעיד היום בבית המשפט המחוזי. הוא כיהן כמנכ"ל משרד התקשורת תחת השר נתניהו, בתקופה שבה אירעו לכאורה המעשים שבגינם הוגשו כתבי אישום בתיק נגד נתניהו ונגד בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ'. לכן גורמי החקירה בחרו להתמקד בו, ועדותו נחשבת לחשובה ביותר.
למרות ההסכם שעליו חתם, המשיך פילבר לצייץ בלי הפסקה נגד הפרקליטות ועל כן נשאלת השאלה אם "יספק את הסחורה" מבחינת הפרקליטות. כך, למשל, טען בשבוע שעבר ש"תזה הזויה חלחלה כמו תולעת רעילה לגופי החקירה". ועדיין, תפקידו של פילבר הוא למסור את העובדות בלבד, בתור מי שהיה מעורב באירועי כתב האישום, והוא אינו מעיד כמשפטן או כעד מומחה. הוא לא חזר עד כה מהתיאורים העובדתיים – אך השאלה היא אם ימשיך לעשות זאת גם בבית המשפט.