חוק הפנסיות התקציביות למשרתי הקבע בצה"ל עבר הערב (שני) בקריאה ראשונה במליאת הכנסת, אחרי ש-57 ח"כים הצביעו בעד לעומת 56 שהתנגדו. החוק עלה להצבעה בעקבות פשרה שהושגה בקואליציה. בהתאם לסיכום, אחרי שהחוק יעבור בקריאה ראשונה הוא יועבר לוועדה משותפת של העבודה והרווחה והחוץ והביטחון, כדי להכניס בו שינויים. עם זאת, מפלגת העבודה לא מתחייבת בינתיים לתמוך בחוק בקריאה שנייה ושלישית.

ההודעה על הפשרה שהושגה מוקדם יותר היום יצאה ממשרד ראש הממשלה, שהודיע כי בנט קיים דיון עם שר החוץ לפיד, שר הביטחון גנץ, שרת התחבורה מיכאלי ועם סגן השר אביר קארה, שהצביע בעד - למרות שבעבר התבטא נגד המהלך. המשתתפים סיכמו שהרכב וראשי הוועדה שאליה יעבור חוק הפנסיות יוגדרו על ידי בנט.

שרת התחבורה מרב מיכאלי בירכה על הפשרה:

חוק הפנסיות יצר משבר של ממש בקואליציה, אחרי שכחול לבן הודיעה בשבוע שעבר על החרמת ההצבעות בכנסת במחאה על כך שהצעת החוק להעלאת הקצבאות לא קודמה. החוק חשוב מאוד לבני גנץ, שנתון ללחצים כבדים מתוך מערכת הביטחון. מנגד, העבודה ומרצ דרשו התחייבויות שהחוק במתכונתו הקיימת ישונה - מה שיצר חיכוך עם כחול לבן.

בפתח דבריו במליאה אמר שר הביטחון גנץ: "אין בהצעת החוק המובאת בפניכם בקשה לתוספת תקציב. נדרש שנדע לשמור על כבודם של המשרתים גם אם יש מחלוקות, אי אפשר לקבל מצב שבו קצינים מתביישים להגיע לסופרמרקט או לאסיפת הורים במדים. אנחנו רק מסדירים, מפחיתים עלויות ויוצרים תיעדוף ללוחמים בהסדר הקיים. גם אם יהיו לנו המטוסים הכי מתקדמים והצוללות הכי משוכללות, לא יהיה בטיחון בלי האנשים. חשיבותם של האנשים שבידיהם מפקידים את גורל ילדינו מקבלת משנה תוקף כשמסתכלים על המצב באזור ובעולם".

בנט: "אצלנו לא תירשם הזנחה בנגב"

מוקדם יותר היום התכנסו חברי הכנסת התכנסו במליאה לדיון 40 חתימות שכותרתו "הקרב על הנגב", ובמהלכו חברי הכנסת מהקואליציה והאופוזיציה הטיחו האשמות אלה באלה. ראש הממשלה נפתלי בנט, שחויב להשתתף בדיון, עזב באמצע לטובת "עדכון מדיני" וחזר לאחר זמן קצר.

"במשך השנים הייתה הזנחה בנגב", פתח את דבריו ראש הממשלה בנט. "הזנחה שהובילה לאובדן הביטחון האישי. ראינו את זה בהתפרצות במבצע 'שומר החומות'. מרגע הקמת הממשלה הובלנו שינוי ביחס ובתעדוף הממשלתי לסוגיה הזו. בשנה החולפת היו יותר פעילויות ורואים את התוצאות בשטח - עלייה של עשרות אחוזים בתפיסת כלי נשק, כש-2021 הייתה שנת שיא במעצרים וכתבי אישום. מ-2022 רואים ירידה של עשרות אחוזים במקרי הירי. אנחנו מסתכלים למשפחות הפשע בלבן של העיניים. רודפים אחריהם גם לחו"ל - במשמרת שלנו לא תירשם הזנחה, פעלנו ונמשיך לפעול".

רה
בנט בדיון|צילום: ערוץ הכנסת

שר החוץ יאיר לפיד התייחס למלחמה באירופה והמשיך לגנות את רוסיה: "המתקפה הרוסית על אוקראינה זו הפרה חמורה של הסדר הבין-לאומי. ישראל מגנה את המתקפה ונערכת. אנחנו מדינה למודת מלחמות, וזה לא הפתרון לסכסוכים, אפשר לחזור לשולחן הדיונים וליישב את המחלוקות. לישראל יש יחסים עמוקים וטובים גם עם רוסיה וגם עם אוקראינה, יש מאות אלפי ישראלים בשתי המדינות".

טקס לזכר יצחק רבין בכנסת ישראל (צילום: נועם מושקוביץ, כנסת ישראל)
לפיד בכנסת|צילום: נועם מושקוביץ, כנסת ישראל

נתניהו: "כולם יודעים שאין התנגדות בממשלה להסכם גרעין"

אחרי דבריו של בנט, ראש האופוזיציה בנימין נתניהו עלה לדוכן במליאה ואמר כי "יש סיבה טובה מאוד מדוע תושבי הנגב מצביעים לליכוד. בעשור האחרון בנינו כבישים מהירים, רכבות לבאר שבע ולנתיבות, ותחנות משטרה. בנינו מגדלים בדימונה, ואין מקום בשדרות ונתיבות כי יש ביקוש ענק. הקמנו נמל תעופה ליד אילת. זו הסיבה שמצביעים לנו ולא לכם. אומרים 'טוב לנו'".

"אלה ימים רגישים בזירה העולמית ובימים כאלה מוטב להמעיט בהתבטאויות", המשיך נתניהו. "מדובר בהתבטאויות מיותרות, ועכשיו זה לא הזמן לדבר. עצוב שהממשלה בוחרת לדבר דווקא בעניין הזה. אבל בעניין אחר שבו באמת חייבים לדבר ולעשות - היא שותקת ולא עושה דבר. מול הדהירה להסכם הגרעין שיאפשר לאירן להשיג נשק גרעיני נגדנו, הסכם שממשמש ובא - ומה עושים בנט ולפיד? לא אומרים כלום ולא עושים כלום. לא נאבקים בדעת הקהל העולמית נגד ההסכם, לא מגייסים את העולם ולא מגייסים את הקונגרס והסנאט. פשוט מרכינים ראש בפני ארה"ב".

בנימין נתניהו (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
"אין היום ממשלה בישראל". נתניהו|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

"לפני חודשים בנט אמר שאנחנו 'לא דובי לא-לא', לא מחפשים לריב. ה'הצלחה' הזו הביאה להסרת הסנקציות מאירן, שממשיכה לדהור להסכם המסוכן נגדנו. זה אבסורד שהממשלה שותקת בעניין הזה. שר החוץ לפיד אמר רק לפני שבועיים שלא תהיה פלישה וליברמן אמר שחייזרים יפלשו קודם. אבל השתיקה של בנט לפיד וליברמן, דווקא מול הסכנה הקיומית של אירן, לא פחות ממדהימה".