פגישה ראשונה וארוכה בין הנשיא הרוסי לראש הממשלה: פגישתם הראשונה של ראש הממשלה בנט ונשיא רוסיה פוטין שהתקיימה היום (שישי) בסוצ'י, התארכה ונמשכה כחמש שעות, שבמהלכן דנו שני המנהיגים בסוגיות משמעותיות ביחסי שתי המדינות. אחד הנושאים החשובים שסוכמו - המשך המדיניות הקיימת בסוריה. עקב התארכות הפגישה, פמליית ראש הממשלה תישאר ברוסיה - ותשוב לישראל עם צאת השבת.
"בתום כחמש שעות, הסתיימה פגישתם הרשמית של ראש הממשלה, נפתלי בנט, ונשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, במעון הנשיא בסוצ׳י", נמסר מלשכת ראש הממשלה, "בתום הפגישה, יצאו המנהיגים לשוחח במרפסת המעון וכעת הם מטיילים יחד בשבילי המתחם, לכיוון חוף הים. הפגישה הייתה חמה וחיובית, ועסקה בשורת נושאים משמעותיים ביחסי שתי המדינות".
השר זאב אלקין, שנכח בפגישת בנט-פוטין, סיפר כי "רמת האנטימיות של הפגישה הייתה בין החמות שהיו בעשור הזה". לדבריו, השניים שוחחו לעומק על תוכנית הגרעין האירנית ורה"מ "הציג את תפיסת עולמו בנוגע לדרכים לבלימת הגרעין האירני והתבססות אירן בסוריה".
"תכננו שהפגישה תיערך שעתיים, אבל זה היה בסוף חמש שעות", ציין אלקין. "הנושא המרכזי הוא יצירת המשכיות בין ישראל לרוסיה. היה שיח עצום בנושאים האסטרטגיים. נידונו לעומק מצבה הנוכחי של תכנית הגרעין האירנית ושיח מאוד רחב לגבי המצב בסוריה - תוך שימור מנגנון התיאום".
עוד סיפר אלקין כי סוכם לזרז את הסכמי הסחר בין המדינות ועל הקמת צוותי עבודה משותפים, אחד מהם בנושא כניסת תיירים רוסים לישראל, עד שיאושר החיסון הרוסי ספוטניק ב-FDA.
"נידונו גם סוגיות ביטחוניות ומדיניות שאנחנו לא נוציא מתוך החדר", הוסיף שר השיכון. "השיח שנוצר בין ראש הממשלה לנשיא היה מאוד חם, הם שוחחו גם על נושאים אישיים, דבר שלא קורה בדרך כלל בשיחות האישיות". לדבריו, בנט ופוטין סיכמו על המשך המדיניות הקיימת בין ישראל לרוסיה.
בפתח הפגישה, בירך פוטין את בנט, שהשיב לו: "היחסים עם רוסיה מיוחדים מאוד, נשמח לחזק את הקשרים בין המדינות". בפגישה דנו השניים בהתמודדות עם נגיף הקורונה, במצב בסוריה ובגרעין האירני. "יש לנו המון נושאים לדון בהם", פתח פוטין את הפגישה בין השניים. "על אף הבעיות הפוליטיות שיש בישראל, אני מקווה שהממשלה תמשיך את מדיניותה כלפי רוסיה כפי שהייתה בעבר. הצלחנו לקיים יחסים עסקיים טובים עם הממשלה הקודמת, ואנחנו שמחים לארח פה ברוסיה את ראש ממשלת ישראל".
בנט הודה למארחו על קבלת הפנים ואמר: "כל היחסים והדיון מושתת על הקשר העמוק בין שתי האומות שאתה הובלת בעשרים השנים האחרונות ואני יכול לומר לך בשם אזרחי ישראל שאנחנו רואים בך ידיד אמת של העם היהודי".
רה"מ גם התייחס להיסטוריה בין העמים ואמר: "אנחנו זוכרים היטב את העבר, את ההתגייסות המופלאה של האומה הרוסית ושל הצבא האדום להבסת הנאצים במלחמת העולם השנייה. אלה היו הימים המכריעים ביותר של העולם כולו וגם של העם היהודי. האחריות שלנו היא להנחיל את הכרת התודה לדורות הבאים דרך שיח, דרך תיעוד היסטורי וגם בהנצחה פיזית".
עם צאתו לרוסיה אמר בנט: "הקשר בין המדינות - נדבך משמעותי במדיניות החוץ של מדינת ישראל, גם בגלל המעמד המיוחד של רוסיה באזור והמעמד הבינלאומי שלה, וגם בגלל מיליון דוברי הרוסית בישראל, המהווים גשר בין שתי המדינות. באופן כללי, מדיניות החוץ והמעמד הבינלאומי של ישראל בהתחזקות משמעותית, יש אנרגיות גדולות, והכיוון טוב מאוד".
תחזוק היחסים עם רוסיה הוא חשוב מאוד, כיוון שהיא פועלת בשתי זירות שחשובות לישראל – הגולן הסורי והים התיכון. בירושלים מצפים שמוסקבה תשליט סדר בקרבת הגבול ושתרחיק את האירנים שעוד נותרו במרחב עשרות קילומטרים מהגדר. הזירה השנייה היא הים התיכון – ובפגישה השניים דנו בהמשך תיאום חופש הפעולה באזור, שכן צריך לתחזק אותו כל הזמן.