מתיחות חריפה בממשלה על רקע אישור הבנייה בשטחים: במפלגת העבודה תקפו היום (רביעי) את יו"ר כחול לבן, שר הביטחון בני גנץ, והאשימו אותו בכך שגרם למתיחות ביחסים עם ארצות הברית עקב כך שפעל לקדם בנייה של אלפי יחידות דיור ביהודה ושומרון: "מי שמכריז הכרזות מדיניות עם השלכות בינלאומיות באופן חסר אחריות, בלי תיאום ובלי הכנה, ומי שמאשר בניה של 3,000 יחידות דיור ביו"ש, איך נאמר, רבין הוא לא". 


בכחול לבן השיבו אש - ותקפו בחריפות את יו"ר העבודה מיכאלי: "מי שקורא לסרבנות לגיוס שלא יטיף על אחריות מדינית וביטחונית".


המתקפה של מיכאלי על גנץ - ולהפך, הובילה לכך ששרים וח"כים בשתי המפלגות צייצו ציוצי תמיכה בעמדת מפלגתם. השר עמר בר-לב מהעבודה הבהיר: "אף אחד בכחול לבן לא יטיף לי, או לנו, על אחריות מדינית וביטחונית."

 
השרה פנינה תמנו-שטה מכחול לבן הגיבה: "מפלגת העבודה של היום רחוקה ממפלגת העבודה של אז. ורבין בנה גם בנה... איך נאמר? פחות עבודה, יותר מרצ"


ח"כ יעל רון בן משה מכחול לבן ציינה שלצד אישור הבנייה בהנתחלויות, ישראל אישרה גם לפלסטינים לבנות כ-1,400 יחידות דיור בשטחי C וצייצה: "למעלה מעשור לא אישר מנהיג ישראלי מחוות כאלו לפלסטינים.
מבולבלות". 


מאחורי הקלעים: שיחות אינטנסיביות בין ירושלים לוושינגטון 
 
למרות הלחץ הכבד מהבית הלבן, מועצת התכנון העליונה אישרה היום בנייה של כ-3,100 יחידות דיור חדשות ביהודה ושומרון. ל-N12 נודע כי טרם אישור המהלך, התנהלו שיחות קדחתניות בין ירושלים לוושינגטון בסוגיה - ובין היתר הבהיר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן לשר הביטחון בני גנץ, שהבנייה בשטחים אינה מקובלת על ממשל ביידן. 

בארה"ב העבירו מסר לישראל לפיו אישור הבנייה בהתנחלויות צפוי להקשות על היחסים בין המדינות ובלינקן הבהיר לגנץ שהבנייה היא בעייתית מאוד בעיני הממשל. בסביבת גנץ הופתעו מהשיחה בגלל שהאמריקנים עודכנו ע"י לשכת ראש הממשלה בנט עוד לפני הדיונים על המהלך. קדמו להם גם דיונים ישירים בין לשכת רה"מ לאנשי הבית הלבן.

אנטוני בלינקן (צילום: רויטרס)
"הבנייה - בלתי מתקבלת על דעת הממשל". בלינקן|צילום: רויטרס

במהלך השיחה גנץ הבהיר לבלינקן שמדובר במהלך שלוקח בחשבון את קצוות הממשלה. לדבריו, הימין היה רוצה לבנות יותר והשמאל - לא רוצה בכלל. בישראל הדגישו את הצעדים שנעשו לטובת הפלסטיניים בתקופה האחרונה, בהם - אישור כ-1,300 היתרי בנייה לפלסטינים בשטחי C לראשונה זה 13 שנה; העלאת הכמות המשמעותית של היתרי העבודה לפסטינים; אישור הסדרת מעמד של כ-4,000 פלסטינים וההלוואה בסך חצי מיליארד שקלים לרשות הפלסטינית. גנץ הדגיש שבכל מקרה, ישראל תעשה הכל כדי להמשיך ולעבוד בתיאום עם הממשל האמריקני.

בנט וביידן בחדר הסגלגל‎ (צילום: אבי אוחיון / לע
מתיחות פומבית ראשונה בין הממשלים. ביידן ובנט|צילום: אבי אוחיון / לע"מ‎

גם בסביבת ראש הממשלה בנט התנהלו דיונים קדחתניים עם הבית הלבן בסוגיה הרגישה, אבל הבהירו כי זוהי המדיניות של הממשלה ושבכל מקרה - ייעשה מאמץ לקידום שיתוף פעולה בין ירושלים לוושינגטון. בסביבת בנט הבהירו כי "כמו שאין סיפוח, גם אין הקפאה" והדגישו שהבנייה היא לא באופן לא פרופורציונלי ושיאשרו תוכניות מאוזנות. 

הודעת משרד החוץ האמריקני: "מוטרדים מאוד מכוונת ישראל לקדם בנייה בהתנחלויות"  

משרד החוץ האמריקני פרסם אמש (שלישי) הודעה המגנה את כוונת ממשלת ישראל לקדם בנייה של אלפי יחידות דיור בהתנחלויות. "ארה"ב מוטרדת מאוד", נכתב בהודעה, שכללה גם ביקורת חריפה על כוונת ישראל לאשר רטרואקטיבית מאחזים בלתי חוקיים שהוקמו בשטחים. הביקורת מגיעה אחרי שהאמריקנים גינו את החלטת ישראל להכריז על ארגוני זכויות אדם פלסטיניים כארגוני טרור.

התנחלויות גבעת זאב (צילום: רויטרס, רויטרס_)
יחידות דיור בגבעת זאב|צילום: רויטרס, רויטרס_

בהודעה האמריקנית נכתב שהצעדים של ישראל חותרים תחת הניסיונות להרגיע את המתיחות ביהודה ושומרון, ואף פוגעים בסיכוי לממש את חזון שתי המדינות שוושינגטון מתאמצת לקדם. למרות הביקורת, האמריקנים טענו שהם מנהלים מגעים עם עמיתיהם הישראלים בדרגים "בכירים מאוד", במטרה לגבש הודעה משותפת בעניין הרחבת ההתנחלויות.

במה שנראה כמו ניסיון לרכך את העמדה האמריקנית נגד הבנייה בהנתחלויות, אושרה גם בנייה של כ-1,400 יחידות דיור בכפרים פלסטיניים בשטחי C. זו הפעם הראשונה בתקופת ממשלי ביידן ובנט שבה תוכניות בנייה נרחבות לישראלים בשטחי C יקבלו אישורים, ולראשונה מזה שנים - גם לפלסטינים. בין היישובים הבולטים שייהנו מההרחבה: עלי, כפר עציון, טלמון, אלון שבות ובית אל.