פסגה משולשת היסטורית - וחזית מאוחדת נגד אירן: שר החוץ, יאיר לפיד, נפגש הערב (רביעי) בוושינגטון עם עמיתיו מארה"ב ומאיחוד האמירויות - אנתוני בלינקן ועבדאללה בן-זאיד. זוהי פגישה ראשונה של שלושת שרי החוץ משלוש המדינות, כשנה לאחר שנחתמו "הסכמי אברהם" בין ישראל לאיחוד האמירויות. השלושה קיימו מסיבת עיתונאים משותפת בה התייחסו לשלל הסוגיות שעל הפרק, ובראשן - הגרעין האירני.
שר החוץ לפיד אמר: "במרכז הביקור שלי כאן עומדת הדאגה מהמירוץ של אירן ליכולת גרעינית. אירן הופכת למדינת סף גרעינית. כל יום שעובר, כל גרירה נוספת של המשא ומתן, מקרבת את אירן לפצצה. ישראל שומרת לעצמה את האפשרות והזכות לפעול מול הגרעין האירני בכל רגע, בכל מצב ובכל דרך. זו אינה רק זכותנו, אלא חובתנו".
לדברי לפיד, "אירן הודיעה פומבית שהיא רוצה למחוק אותנו מעל פני האדמה. אין לנו שום כוונות להימחק. אנחנו כותבים פרק חדש בהיסטוריה. זו ברית של מתונים שעוסקת בחיים, בתקווה, באופטימיות, בלהסתכל קדימה. אני מודה לשניכם על הברית הזו, על החברות, היא מעוררת תקווה בכל העולם".
מזכיר המדינה בלינקן הוסיף לאחר דבריו של לפיד על הגרעין האירני: "אנחנו מאוחדים בדעה שאסור שלאירן יהיה נשק גרעיני, אבל הבהרנו בתשעת החודשים האחרונים שאנחנו מוכנים לחזור לשיחות הגרעין. אנחנו מבינים שאירן כרגע לא מוכנה - והזמן אוזל".
בלינקן הוסיף: "הקשרים בין העמים מעמיקים, אנחנו תומכים בהסכמים ההיסטוריים האלה ואנחנו פועלים על מנת להרחיב את ההסכמים. כמו שהנשיא ביידן אמר, ישראלים ופלסטינים צריכים לחיות בביטחון וברווחה ואנחנו ממשיכים לתמוך בפתרון שתי המדינות".
שר החוץ האמירותי, בן זאיד, אמר: "אנחנו בונים גשרים בין שני עולמות, אנו משנים את הנרטיב באזור לנרטיב חיובי יותר. אנחנו צריכים לחשוב כיצד לפתח הצלחות באזור. למרבה הצער, לא ראינו הרבה כאלה בעשורים האחרונים. ארצות הברית מנסה לשנות את הנרטיב באזור ואנחנו שמחים על כך. אני שמח שהגענו לאן שהגענו היום. אני בטוח שלפגישות האלה תהיה השפעה חיובית על האזור". עוד הוסיף בן זאיד שהוזמן לבקר בישראל - וכי יגיע בקרוב "כחבר וכפרטנר".
בממשל ביידן מקווים: הקשרים החדשים יובילו להתקדמות בנושא הפלסטיני
גורמים בכירים בממשל האמריקני קיימו הלילה תדרוך לכתבים לקראת הפגישה. לפי אותם גורמים במחלקת המדינה, ארה"ב פועלת גם כעת כדי להרחיב את מעגל המדינות החברות ב"הסכמי אברהם", שהובילו לפריצת הדרך ולשלום בין ישראל לאיחוד האמירויות, בחריין ומדינות נוספות.
בממשל ביידן מקווים שהקשרים החדשים בין ישראל למדינות ערב יובילו להתקדמות בנושא הישראלי-פלסטיני. עוד הבהירו שם כי הסכמי אברהם אינם ולא יכולים להיחשב אלטרנטיבה לפתרון שתי המדינות ולמשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.
"אנו ממשיכים לברך על שיתוף הפעולה הכלכלי בין ישראל לכל המדינות באזור. אנחנו מקווים שהנורמליזציה תמונף להשגת פריצת דרך גם במסלול הישראלי-פלסטיני", אמר אחד הגורמים הבכירים במחלקת המדינה האמריקנית לקראת הפגישה המשולשת.
בממשל לא פירטו איך הם מתכוונים להשתמש בהסכמי הנורמליזציה כדי להביא להתקדמות בנושא, אך ציינו: "ממשל ביידן החל את כהונתו עם מחויבות ברורה לפתרון שתי המדינות. אנו ממשיכים עם המחויבות הזאת גם כעת. נפעל להביא להתקדמות בנושא הישראלי-פלסטיני ככל שנוכל ומתי שנוכל".