העימות מחריף: משרד החוץ האמריקני פרסם אמש (שלישי) הודעה המגנה את כוונת ממשלת ישראל לקדם מחר בנייה של אלפי יחידות דיור בהתנחלויות. "ארה"ב מוטרדת מאוד", נכתב בהודעה, שכללה גם ביקורת חריפה על כוונת ישראל לאשר רטרואקטיבית מאחזים בלתי חוקיים שהוקמו בשטחים. הביקורת מגיעה אחרי שהאמריקנים גינו את החלטת ישראל להכריז על ארגוני זכויות אדם פלסטיניים כארגוני טרור.

בהודעה האמריקנית נכתב שהצעדים של ישראל חותרים תחת הניסיונות להרגיע את המתיחות ביהודה ושומרון, ואף פוגעים בסיכוי לממש את חזון שתי המדינות שוושינגטון מתאמצת לקדם. למרות הביקורת, האמריקנים טענו שהם מנהלים מגעים עם עמיתיהם הישראלים בדרגים "בכירים מאוד", במטרה לגבש הודעה משותפת בעניין הרחבת ההתנחלויות.

הדברים מגיעים בעקבות הכוונה של ועדת התכנון העליונה של המנהל האזרחי להביא מחר לאישור תוכניות בנייה של כ-3,100 יחידות דיור בהתנחלויות, ו-1,400 נוספות בכפרים פלסטיניים בשטחי C. זוהי הפעם הראשונה בתקופת ממשלי ביידן ובנט שבה תוכניות בנייה נרחבות לישראלים בשטחי C יקבלו אישורים, ולראשונה מזה שנים - גם לפלסטינים. בין היישובים הבולטים שייהנו מההרחבה: עלי, כפר עציון, טלמון, אלון שבות ובית אל.

היוזמה של הממשלה זכתה כצפוי לגינויים מכל הקשת הפוליטית, שאליהם הצטרף הערב הגינוי האמריקני. ח"כ מוסי רז ממרצ טען שעל ההחלטה "אין הסכמה רחבה בממשלה, והיא פוגעת באינטרס הישראלי ובסיכוי לעתיד בטוח לתושבי הארץ". גם ח"כ איתמר בן גביר תקף את התוכנית: "בושה, ממשלת ישראל בתמיכת האחים המוסלמים ממשיכה להיות הזרוע הביצועית של הפלסטינים.

חה
חה"כ ברקת וסנאטורים אמריקניים

בתוך כך, 34 סנאטורים אמריקנים הגישו אתמול הצעת חוק נגד הקמת הקונוסליה לפלסטינים בירושלים. חה"כ ניר ברקת שערך בשבועות האחרונים פגישות בנושא עם מחוקקים בארצות הברית, אמר כי הוא "שמח על ההירתמות של חברי הסנאט למען מדינת ישראל. ירושלים היא בירתנו הנצחית, חלמנו לחזור לירושלים אלפיים שנה, נלחמנו עליה ונמשיך להילחם כדי לשמור על בירתנו מאוחדת".

המחלוקת בעניין הבנייה מצטרפת לעימות שפרץ בין ישראל לארה"ב אחרי ששר הביטחון בני גנץ הכריז על כמה ארגוני זכויות אדם פלסטיניים כארגוני טרור לנוכח קשריהם לארגון החזית העממית. האמריקנים לא אהבו את ההחלטה, טענו שישראל לא עדכנה אותם מבעוד מועד ואף דרשו ממנה הבהרות.

לעומת זאת, בישראל השיבו שהאמריקנים עודכנו ואף יותר מזה - קיבלו מידע מודיעיני שמחזק את ההחלטה של שר הביטחון. "ששת מוסדות החזית העממית המדוברים פועלים כרשת מאורגנת תחת דירקטיבת ההנהגה של ארגון החזית העממית, שפועל והיה מעורב בפיגועי טרור", טען גורם ביטחוני.