ח"כ ואליד טאהא (רע"ם), שמשמש גם כיו"ר ועדת הפנים, העביר הערב (שבת) מסר לראש הממשלה בנט בריאיון ב"פגוש את העיתונות", ולפיו מבצע בעזה לא יפיל את הקואליציה. "זה הנושא הכי קשה שיכול להיות למפלגה ערבית שנמצאת בקואליציה, אבל מבחינתי זה לא צריך להיות המבחן", אמר.

על רקע המתיחות בדרום והאפשרות של מבצע בעזה, חבר הכנסת מרע"ם נשאל אם הוא אופטימי שהממשלה תחזיק מעמד. "אני חייב להיות אופטימי כי עשינו צעד היסטורי - נכנסנו לקואליציה, פעם הראשונה בתולדות המדינה שמפלגה ערבית מעזה לעשות זאת", השיב. "התפקיד שלי להיות אופטימי כדי לקדם נושאים שקשורים לחברה הערבית, לפעמים הרגשות מעורבים".

"אני חושב שאנחנו כמפלגה ערבית ובכלל החברה הערבית לא אוהבת מלחמות וסולדת ממלחמות ומדמים", הדגיש, וכאמור טען כי לחימה בעזה היא לא מבחן עבור הממשלה: "המבחן צריך להיות מה צריך לעשות כדי לאפשר חיים לתושבי עזה, ומכאן גם לאפשר ביטחון למדינת ישראל. לדבר כל הזמן על מבצעים ומלחמות זה הדבר הכי קל שאפשר לעשות ואת זה בדרך כלל עושים הכתבים או המפלגות העוינות כדי להביך, להכניס לסיטואציה לא נוחה".

ח
טאהט סרב לברך על הסיוע של ערבים ישראלים לתפיסת האסירים הנמלטים|צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

הוא הוסיף: "אנחנו סולדים ממלחמות, לא משנה אם נעשות מהממשלה הנוכחית, הקודמת, (או) זאת שבאה אחריה. מה החלופה? נניח שקורה מצב של חס ושלום מלחמה עם עזה. ואז מה? יצאנו מהקואליציה, הממשלה שתבוא אחרי הממשלה תעשה טוב עם עזה? אנחנו רוצים להשפיע גם בעניינים של שלום ומלחמה, אנחנו רוצים שלום - רוצים שמדינת ישראל תקדם נושאים שיאפשרו חיים מכובדים".

"אם יש כיבוש אז יש התנגדות"

באשר למחדל בריחת האסירים מכלא גלבוע, והמצוד שנותר אחר השניים שטרם נתפסו, אמר חבר הכנסת כי "לצערנו אנחנו במצב של כיבוש, ואם יש כיבוש אז יש התנגדות ויש אסירים. בעיקר הסוגייה הזאת של האסירים הזכירה לעולם שיש פה עם שנאנח תחת כיבוש. גם בצד הזה מדינת ישראל צריכה לחשוב אחרת. אי אפשר להמשיך כל הזמן במציאות של כיבוש של עם אחר. הסיטואציה הזאת היא סיטואציה שמזכירה שמשהו צריך לקרות, גם בחזית המדינית".

טאהא סירב להשיב אם מקומם של האסירים הנמלטים בכלא או לברך על שיתוף הפעולה מצד ערבים ישראלים שסייעו בתפיסה. "זו לא השאלה - העניין הוא שיש כיבוש, כשיש כיבוש יש התנגדות, וכשיש התנגדות אז יש גם מן הסתם אסירים בכלא. הסיטואציה הזאת בעיקר הזכירה את הסוגייה הגדולה של העניין המדיני".

"בדרך כלל היו מי שהאשימו את האזרחים הערבים בכל פעם שהממשלות בישראל כשלו באיזושהי סוגיה", המשיך חבר הכסת, "אני סולד מזה. האזרחים הערבים תמיד גילו הבנה מוחלטת להיותם אזרחים ישראלים אבל גם גילו הבנה מוחלטת להיותם חלק מהעם הפלסטיני. אי אפשר להכניס את האוכלוסייה הערבית למבחן הזה לכאורה בכל פעם שיש כישלון במערכת. האזרחים הערבים אינם מתכחשים לעובדה שהם חלק מהעם הפלסטיני אבל גם מאוד רוצים לממש את הזכות שלהם להיות אזרחים במדינת ישראל. אי אפשר להכניס אותנו לעמדת נבדל בכל פעם שסוגייה בטחונית או אחרת מתרחשת בין ישראל לבין הפלסטינים".

"העברת תקציב קשורה גם בנושאים שצריכים להתקדם מולנו"

כשנשאל אם אמירותיו בהווה ובעבר מהוות עילה לפסילה מלעמוד בראש ועדת הפנים אמר חבר הכנסת: "זה לא משנה מה אני עשיתי, אין להם בעיה עם ואליד טאהא האיש. יש להם בעיה מאוד רצינית עם העיקרון שואליד טאהא כאזרח ערבי כחבר במפלגה ערבית יגיע לעמדת השפעה על קבלת ההחלטות במדינת ישראל. זה מה שהם לא רוצים. אין להם בעיה מה ואליד טאהא באמת עשה, מה לא עשה. אגב, אחד מאלה שדיברו הוא עם כתבי אישום. אני בלי כתבי אישום. בחיים לא הייתי אצל משטרה ולא אצל שב"כ. הוא היה שם, אז שלא יטיף לי מוסר".

איתמר בן גביר, וואליד טאהא (עיבוד: יונתן זינדל והדס פרוש, פלאש/90 )
"בחיים לא הייתי אצל משטרה ולא אצל שב"כ. הוא היה שם", טאהא ובן גביר|עיבוד: יונתן זינדל והדס פרוש, פלאש/90

על כך שהוא מבקר אסירים ביטחוניים בכלא אמר טאהא כי הוא "מממש את זכותו כחבר כנסת": "כל מה שעשינו, עשינו תחת עיניה הפקוחות של מדינת ישראל, לא עשינו שום דבר מתחת לשטיח. הנושא הזה הוא נושא כללי שתהום פעורה מפרידה בהבנת הסיטואציה בין שתי החברות. לכן אני חושב שצריך להבין שיש פה נושא כבד שקשור להיותנו גם ערבים פלסטינים וגם אזרחים במדינת ישראל ומכאן גם עד איפה אנחנו יכולים להגיע בהיבט ההשפעה בפוליטיקה בישראל וזה מה שמניע את אלה שמבקרים אותנו".

לסיכום נשאל אם רע"ם תתמוך בהעברת תקציב המדינה בקריאה שנייה ושלישית. "אנחנו נכנסנו לקואליציה כדי להעביר תקציב, לא כדי להיכנס ולחזור ולפרק את החבילה. אבל העברת תקציב קשורה גם בנושאים שצריכים להתקדם מולנו. יש לנו המון נושאים שאנחנו צריכים לקדם, יש נושאים חשובים בוועדה שלי שיהיה עלי לקדם. דיור בכלל במדינת ישראל, תכנון בנייה בחברה הערבית. במשך עשורים לא היה תכנון אבל כל הזמן היתה אכיפה. צריך לתכנן כדי לאפשר לאנשים לבנות באופן מורשה. הימים הקרובים יגידו. אנחנו מאוד רוצים שהתקציב יעבור, אבל גם מאוד רוצים שכל הנושאים שאנחנו רוצים לקדם גם הם יקודמו".