המחלוקת הבאה בקואליציה? יו"ר ועדת חוקה גלעד קריב יכנס ביום שני הקרוב דיון ראשון ביוזמתו להכניס את עיקרון השיוויון לחוקי היסוד. בקרב המתנגדים למהלך, קיים חשש כי עיגון אותו עיקרון בחוק יסוד יאפשר לשופטי בג"ץ להתערב בחקיקות של הכנסת שמגדירות את ישראל כמדינה יהודית, או שמעניקות עדיפות ליהודים - כמו חוק השבות.
משנות ה-90 נעשו ניסיונות להכניס את העיקרון השוויון לחוקי היסוד - ללא הצלחה. על פי יוזם המהלך, גלעד קריב, בסוף התהליך תתגבש הצעת חוק שתקודם על ידי הוועדה. הוא מתכוון לקיים שלושה דיונים בנושא, שניים מהם כבר בשבוע הבא. בסביבתו של קריב אופטימיים לגבי יכולת הקואליציה לקדם את הסוגיה.
בדיונים שהתקיימו בעבר על חוק הלאום, עלו טענות שיש להכניס באחד הסעיפים גם את עיקרון שוויון, אך ההצעה לא התקבלה. בכנסת הקודמת הצליחה מפלגת כחול לבן, במהלך מתריס מול הליכוד, להעביר בקריאה טרומית את הצעת חוק השוויון.
על פי הצעת החוק שהוגשה אז, הזכות לשוויון והאיסור על אפליה יעוגנו במסגרת חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. בין התומכים היו חברי כנסת מכחול לבן, ישראל ביתנו, יש עתיד, מפלגת העבודה והרשימה המשותפת. בין המתנגדים - חברי כנסת מהליכוד, ימינה, ש"ס ויהדות התורה.
"מושרש בבתי המשפט - גם מבלי שיעוגן בחוק יסוד"
בשנת 2016 דחתה הכנסת בקריאה טרומית את הצעתו של חבר הכנסת ג'מאל זחאלקה וקבוצת חברי כנסת נוספים לעגן את עיקרון השוויון בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. בדברי ההסבר להצעה נכתב כי "לפני מספר שנים קיבלה הכנסת את חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו. חוק יסוד זה לא מעגן בצורה מפורשת את אחד מהעקרונות החשובים ביותר לכל משטר דמוקרטי, את עקרון השוויון".
שרת המשפטים דאז איילת שקד התייחסה להצעת החוק: "ערך השוויון הינו מעמודי התווך של המשטר הדמוקרטי בישראל. מגילת העצמאות קבעה זאת במפורש ומאז השוויון הינו עיקרון העל המשתקף בחקיקה הישראלית לאורכה ולרוחבה. אמנם חוק היסוד לא מונה זאת במפורש אולם ההלכה המושרשת בבתי המשפט היא כזו, ושוויון הזכויות הפוליטי והאזרחי הוא עיקרון יסוד וזאת אף מבלי שיעוגן במפורש בחוק יסוד".
בין המוזמנים לישיבה שתתקיים בשבוע הבא באמצעות הזום: אוניברסיטאות ומוסדות אקדמים ובהם נציגי אוניברסיטת חיפה, אמונה, האגודה לזכויות האזרח בישראל, האוניברסיטה העברית, ההסתדרות הציונית העולמית, המרכז האקדמי פרס, הפורום המשפטי למען ישראל, התנועה למען איכות השלטון ועוד.