שר החוץ יאיר לפיד הכריז היום (ראשון) על מינויו של אמיר חייק לשגריר ישראל באיחוד האמירויות. חייק הוא רואה חשבון וכלכלן ישראלי שמכהן כנשיא התאחדות המלונות בישראל וכיו"ר תאגיד המחזור אל"ה. הוא כיהן כמנכ"ל משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה וכמנכ"ל התאחדות התעשיינים. לפיד רצה לבחור במינוי פוליטי אישי כדי להעביר מסר לאמירותים שיש להם ערוץ פתוח וישיר ללשכת השר ולממשלה כולה גם דרך השגריר.

שר החוץ לפיד בירך את השגריר הנבחר: "אמיר חייק, עתיר ניסיון וידע בתחומי הכלכלה והתיירות, הוא האיש המתאים למסד את הגשר בין ישראל לאמירויות. אחרי פתיחת השגרירות הגיע הזמן גם למנות שגריר ראשון לאיחוד האמירויות".

חייק מסר בתגובה על המינוי: "אני מודה לשר החוץ, יאיר לפיד, על האמון. כבוד גדול עבורי להיות השגריר הראשון באיחוד האמירויות ולייצג את מדינת ישראל. איחוד האמירויות היא עולם שלם של הזדמנויות כלכליות משותפות, זו משימה חשובה ומרגשת ויש עבודה רבה לפנינו. אין לי ספק שאזכה לשיתוף פעולה מלא מכל משרדי הממשלה וביחד נצליח לטובת שיתופי הפעולה המדיניים והכלכליים של שתי המדינות".

"רגע היסטורי, זו רק ההתחלה"

שר החוץ לפיד ערך לפני כחודש ביקור רשמי ראשון באיחוד האמירויות מאז החתימה על הסכמי אברהם. לפיד נפגש עם שר החוץ האמירתי עבדאללה בן זאייד וחנך את השגרירות הישראלית בדובאי במעמד שרת התרבות האמירתית נורא אל קאעבי. הרב המקומי של תנועת חב"ד תקע מזוזה בדלת השגרירות ולפיד נשא דברים.

"זהו רגע היסטורי, וגם תזכורת לכך שההיסטוריה נקבעת בידי בני האדם", אמר לפיד. "היא נקבעת בידי אנשים שמכירים את ההיסטוריה, אבל מוכנים לשנות אותה. היא נקבעת בידי אנשים שמעדיפים את העתיד על פני העבר. הסכמים נחתמים בידי מנהיגים, אבל שלום עושים עמים. מה שנחתום היום אינו סופו של התהליך, אלא התחלה".

"ישראל מעוניינת בשלום עם שכניה. עם כל שכניה", המשיך לפיד. "אנחנו לא הולכים לשום מקום. המזרח התיכון הוא ביתנו. אנחנו פה כדי להישאר, ואנחנו קוראים לכל מדינות האזור להכיר בזה, ולבוא לדבר איתנו. השלום אינו פשרה, הוא ההחלטה הנחרצת ביותר שאנחנו יכולים לקבל. השלום אינו חולשה, הוא מגלם בתוכו את כל עוצמתה של הרוח האנושית. מלחמה היא כניעה לכל מה שרע בנו, השלום הוא נצחונו של כל מה שטוב בנו".

לפיד בטקס הנחת המזוזה  בשגרירות באבו דאבי (צילום: שלומי אמסלם, לע
לפיד בטקס הנחת המזוזה בשגרירות באבו דאבי|צילום: שלומי אמסלם, לע"מ

בסיום נאומו, הודה לפיד לראש האופוזיציה בנימין נתניהו על ביסוס הסכמי אברהם: "אני מודה בשם כולנו לראש הממשלה הקודם של ישראל, בנימין נתניהו, שהיה הארכיטקט של הסכמי אברהם והאיש שעמל עליהם ללא לאות. הרגע הזה הוא שלו לא פחות מאשר שלנו. אני מודה לנשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ ולנשיא ארה"ב הנוכחי ג'ו ביידן על תמיכתם חסרת הפשרות".

בדרך לחתימה על הסכמים נוספים

עשרה חודשים עברו מאז חתימת הסכמי אברהם והיחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות עשו כברת דרך. שגרירויות בשתי המדינות נפתחו, יותר מ-200 אלף ישראלים ביקרו באמירויות ובעיקר בדובאי, ונחתמו חוזים רבים בין חברות ישראליות לאמירתיות בתחומים שונים ומגוונים. ההערכה היא שנראה תיירים אמירתיים בישראל ברגע שהקורונה תהיה מאחורינו וקצב היציאה של הישראלים לאמירויות עוד יגבר. בין המדינות ייחתמו הסכמים בילטראליים נוספים בשורה של נושאים ותחומים.

הסכמי אברהם (צילום: רויטרס)
החתימה על הסכמי אברהם, ספטמבר 2020|צילום: רויטרס

הסכם השלום ההיסטורי בין איחוד האמירויות לישראל נחתם ב-15 בספטמבר 2020 בבית הלבן, במסגרת הסכמי אברהם הכוללים גם את הסכם בחריין-ישראל. ההסכם נחתם בין נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, ראש ממשלת ישראל הקודם בנימין נתניהו, ושייח ח'ליפה בן זאיד, נשיא איחוד האמירויות והאמיר של אבו דאבי. באוקטובר האחרון אושר ההסכם בידי ממשלת ישראל, הכנסת והקבינט של איחוד האמירויות.