שרת הפנים איילת שקד ביקרה היום (רביעי) בנתב"ג יחד עם פרויקטור הגבולות רוני נומה, בצל מאמצי הממשלה לסגור את הפרצות בנמל התעופה ולמנוע כניסה של חולי קורונה ווריאנטים נוספים ארצה. שקד חזרה על ההמלצה שלא לנסוע למדינות האדומות, והודתה: "עשינו צעדים משמעותיים, אך אנשים מצפצפים על ההנחיות". נוסף על כך, הבהירה השרה שבמקרה של תחלואה רחבה לא יהיה מנוס מלסגור את נתב"ג.

הממשלה יזמה בימים האחרונים כמה שינויים בנמל התעופה ובגבולות, במטרה למנוע במידת האפשר כניסה של חולים ושל וריאנטים לארץ, בעיקר מהמדינות ה"אדומות": ארגנטינה, ברזיל, הודו, מקסיקו, רוסיה ודרום אפריקה. בין היתר, הוחלט שנוסעים שיגיעו ממדינות אדומות ינחתו בטרמינל נפרד כדי למנוע מגע ביניהם לבין נוסעים ממדינות אחרות.

במענה לשאלת כתב N12 על אכיפת ההפרדה החדשה, ענתה השרה שקד: "יש ירידה מסודרת, או למכוניות פרטיות או למוניות. הנוסעים מגיעים לשם בשאטלים נפרדים, זה אירוע די סטרילי. מי שטס למדינות האלה אמור ללכת לבידוד, גם המחוסנים מביניהם. לשם כך הגדלנו את כמות השוטרים שאוכפים את הבידוד, והדגש הוא על החוזרים מחו"ל. מקווה שיצייתו להוראות, ואם לא השוטרים יאכפו את הבידוד".

השרה שקד המליצה לציבור שלא לנסוע למדינות הללו: "זו העצה הכי טובה. מי שכן חייב, שיעשה את זה דרך ועדת החריגים. נכנסו תקנות חדשות שמאפשרות לקנוס את הנוסעים ללא אישור, והמטרה היא לצמצם את הטיסות האלה. מי שלא חייב - שלא יטוס".

שקד נשאלה גם על ההתפתחויות הפוליטיות, אך הבהירה שהיא מתמקדת כרגע רק בנתב"ג: "זה הסיפור המרכזי. נכנסת תחלואה מחו"ל, ואנחנו מנסים לשמור על השמיים פתוחים ועל שגרת החיים, אך במקרה של תחלואה רחבה זה אפשרי לסגור את נמל התעופה".

הכנסת האריכה את תוקף הקנסות לנוסעים למדינות אדומות

עוד לפני ההצהרה של שקד, האריכה ועדת החוקה של הכנסת את תוקף התקנות שמטילות סנקציות פליליות על הנוסעים. על פי התקנות החדשות שנכנסו לתוקף כבר שלשום, אדם שייצא ללא אישור לאחת המדינות הללו ייקנס ב-5,000 שקלים, ואם יעבור על התקנה פעם נוספת – ייקנס ב-10,000 שקלים. חברי הוועדה אישרו את התקנות החדשות פה אחד.

הממשלה אישרה את התקנות כבר ביום שני האחרון, כך שבפועל ועדת החוקה רק האריכה היום את תוקפן עד 11 ביולי. שרי הממשלה הסתמכו על "חריג הדחיפות" שמופיע בחוק הקורונה הגדול כדי לאשר את הטלת הקנסות, ובעצם עקפו את ועדת החוקה. עד לתיקון הנוכחי, איסור היציאה מישראל היה נורמטיבי בלבד ולא נקבעה כל סנקציה על מי שהפר אותו.

ח
חה"כ גלעד קריב|צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

יו"ר ועדת החוקה גלעד קריב מ"העבודה" לא אהב את השימוש בחריג הדחיפות, והזהיר שבפעם הבאה שדבר כזה יקרה – הוועדה תבטל את הסנקציה: "לא מתקבל על הדעת שהממשלה תטיל סנקציה פלילית ללא פיקוח פרלמנטרי. קו אדום זה לא ייחצה שנית. אנחנו לא במרץ או במאי, ויש למעט בשימוש חריג הדחיפות".

התקנות החדשות מצטרפות לשורה של צעדים שעליהם החליטה לאחרונה הממשלה בניסיון להתמודד עם התפשטות התחלואה, ולטפל במחדלים נתב"ג. אתמול עשרות נוסעים הורדו מטיסות לרוסיה, לאחר שלא קיבלו את האישור הרלוונטי מוועדת החריגים.

מלבד הנוסעים למדינות האסורות, כל אדם בן 16 ומעלה שיעבור בנתב"ג בתקופה הקרובה, יידרש לחתום על טופס "נוסע יוצא" שבו יצהיר כי אינו מתכוון לנסוע לאחת המדינות האדומות. הנוהל החדש תקף הן לטסים והן ליוצאים במעברים היבשתיים והימיים.