שעות לפקיעת המנדט של ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הוועדה המסדרת מיקי זוהר כינס היום (שלישי) את הוועדה לדיון בקידום החוק לבחירה ישירה לראשות הממשלה ושורת "חוקים ימניים" נוספים במטרה להעלותם להצבעה במליאת הכנסת כבר מחר. פסקת ההתגברות וחוק ההתיישבות הצעירה קיבלו פטור מחובת הנחה בתמיכת ימינה ותקווה חדשה. החוק לבחירה ישירה והחוק לביטול ממשלת החילופים לא עלו להצבעה לאחר שהליכוד לא הצליח לגבש רוב לאישורם. יו"ר הוועדה זוהר הודיע שידחה את ההצבעה, ככל הנראה למחר.
בליכוד עבדו מסביב לשעון בניסיון לגבש רוב לחוקים רגע לפני שהוועדה המסדרת עוברת ידיים. חברי הוועדה דנו באפשרות להעניק להצעות החוק פטור מחובת הנחה, כך שניתן יהיה להתחיל את הליך החקיקה שלהן מחר ולא בעוד 45 ימים כפי שקובע החוק. אלא שגם החוקים שאושרו בוועדה יוכלו להיבלם ברגע שהמנדט יימסר למועמד אחר ויוחלף יו"ר הוועדה המסדרת.
ח"כ זוהר הודיע הבוקר שיכנס את חברי הוועדה לקידום שורת חוקים שהונחו על שולחן הכנסת, ביניהם החוק לבחירה ישירה לראשות הממשלה, חוק ביטול תוכנית ההתנתקות, חוק עונש מוות למחבלים, חוק איסור כניסת מסתננים, חוק הגבלת זכות העמידה, חוק מינוי שופטים לעליון, חוק התובע הכללי, החוק להסדרת ההתיישבות הצעירה, חוק פיסקת ההתגברות וחוק ביטול ממשלת חילופים – שיבטל את תפקידו של ראש הממשלה החליפי.
תקווה חדשה וימינה תמכו בהצבעה על הסדרת ההתיישבות הצעירה וקידום פסקת ההתגברות נגד עמדת רוב שותפותיהן הפוטנציאליות לממשלת לפיד-בנט. ישראל ביתנו הצביעה בעד קידום החוק להסדרת ההתיישבות הצעירה ונגד פסקת ההתגברות.
ימינה הודיעה כי תתמוך גם בהצבעה על החוק לבחירה ישירה לראשות הממשלה, שלא עלה בסופו של דבר להצבעה. "בעניין הבחירה הישירה, מדובר בשלב זה רק בפטור מחובת הנחה", אמר גורם בימינה. "בהמשך, בהתאם לסיטואציה, נקבל החלטה לגבי המשך קידום החקיקה. נוכל לקדם או לתקוע את זה בכל שלב".
בתוך כך, הנשיא ראובן (רובי) ריבלין נערך לימים שאחרי פקיעת המנדט ובכוונתו לקבל החלטה בהליך מזורז – ייתכן שאפילו מחר. הנשיא יבחר בין החזרת המנדט לכנסת ובין העברתו למועמד עם ממליצים, ככל הנראה בנט או לפיד. ריבלין לא יקיים התייעצויות עם ראשי המפלגות ומנכ"ל בית הנשיא ישוחח עמם טלפונית כדי לברר אם שינו את החלטתם או שהמלצתם נותרה זהה.
יו"ר רע"ם מנסור עבאס אמר היום כי ימתין לראות מה יקרה ולא בהכרח ימליץ על מועמד מסוים בפני הנשיא ריבלין. ל-N12 נודע כי בנט נפגש הלילה עם עבאס וביקש ממנו להמליץ עליו בפני הנשיא בניסיון להגיע ל-61 ממליצים. בימינה הכחישו את הדיווח וטענו כי "לא היו דברים מעולם". גורמים במפלגה טענו שמי שמעוניין בהטלת המנדט על בנט זה בכלל הליכוד שגם פנה לעבאס בעניין. בליכוד עוד לא החליטו אם להמליץ על בנט מחשש שריבלין ימסור אותו ללפיד או מחשש שבנט ישתמש בו לטובת הקמת ממשלה עם לפיד.
בימים האחרונים נפלה אצל נתניהו ההבנה שאין ביכולתו להקים ממשלה ולכן בשלב זה הוא פועל לסיכול הקמת ממשלת אחרת. העלאת חבילת החוקים בוועדה המסדרת נועדה בעיקר להבין את יו"ר ימינה נפתלי בנט ובכך למנוע הקמת ממשלת שינוי. למרות מאמצי הליכוד, בתקופת המנדט של נתניהו יחסי האמון בין בנט, לפיד וסער הלכו והתחזקו, וההמלצה שלהם בפני הנשיא צפויה להיות מתואמת.
מוקדם יותר היום טענו גורמים פוליטיים שבמפלגות החרדיות הציעו לגנץ את תמיכת גוש נתניהו בקבלת המנדט וכי הוא לא שלל זאת. מנגד, בכחול לבן הכחישו את הטענות. "שר הביטחון הורה לצוותו הקרוב לא לחסוך בשום מאמץ ולפעול בכל דרך כדי לסייע ללפיד לקבל את המנדט מהנשיא", נמסר מטעם כחול לבן. "כחול לבן מבהירה כי היא תומכת ופועלת להחלפת שלטון נתניהו על ידי גוש השינוי".
בניסיון לשכנע ברצינות כוונותיו, גנץ נועד היום עם יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה והפציר בו להמליץ על לפיד. לפני שלושה ימים דווח כי גנץ הבהיר לנתניהו באופן חד משמעי שלא ילך איתו ושהוא מחויב לגוש השינוי. גנץ הבהיר זאת לאחר שבסוף השבוע נשלחו אליו שליחים מטעם נתניהו עם אותה ההצעה.