היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שלח היום (חמישי) מכתב חריף לראש הממשלה בנימין נתניהו ולראש הממשלה החלופי בני גנץ, בו הציג בפניהם את ההשלכות העתידיות באם לא ימנו בהקדם שר משפטים קבוע. ההשלכה הראשונה שמנה – ביטול אפשרות עריכתם של דיונים משפטיים באמצעים מקוונים וללא נוכחות פיזית, באופן שעלול לסכן את הגבלות התנועה הנהוגות במסגרת ההתמודדות עם הנגיף.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"הדגשתי את הפגיעה המהותית הצפויה מהיעדר שר מכהן – הן בפעילות התקינה והרציפה, והן באינטרסים ציבוריים כבדי משקל נוספים", כתב היועמ"ש. "הדגשתי כי בהעדר שר משפטים מכהן סמכויות חשובות ומשמעותיות יוותרו ללא כל גורם אשר יוכל להפעילן, לרבות סמכויות מכוח החקיקה להתמודדות עם נגיף הקורונה".

מנדלבליט הזכיר את סמכותו של שר המשפטים לאשר קיום דיונים בבתי המשפט באופן מקוון, באמצעות שיחות וידאו, כחלופה להבאתם באופן פיזי לבית המשפט. לדבריו, תוקפה של ההכרזה המאפשרת דיון באופן שכזה עתידה לפקוע ב-21.04, ועם פקיעתה לא ניתן יהיה לשוב ולהכריז על הגבלה חלקית.

לקריאת המכתב המלא - לחצו כאן

נתניהו וגנץ (צילום: דוברות הכנסת נועם מושקוביץ)
ממשלת החילופים תבוטל? נתניהו וגנץ בהשבעת הכנסת, השבוע|צילום: דוברות הכנסת נועם מושקוביץ

"כתוצאה מכך, נדרש יהיה להביא את העצורים והאסירים מידי יום לכלל הדיונים בעניינים בבתי המשפט ובבתי הדין הצבאיים", כתב היועץ המשפטי, והדגיש כי מדובר ביותר מ-1,000 עצורים ואסירים שייאספו מדי יום ממתקני הכליאה ברחבי הארץ אל בתי המשפט וחזרה. מנדלבליט הבהיר כי תצורה זו "אינה עולה בקנה אחד עם המגבלות הקיימות לעניין התקהלות ושמירת מרחק", ויוצרת "סיכון ממשי להידבקות בנגיף וכתוצאה מכך להתפשטותו במתקני הכליאה".

היועמ"ש סיפק נתונים שנמסרו לו לאחרונה משירות בתי הסוהר, לפיהם נקלטים מדי יום כ-150 עצורים חדשים, מרביתם אינם מחוסנים ואינם מתחסנים בעת שהותם במעצר. "עלולות להיות לכך השלכות מרחיקות לכת בהיבט של הסכנה לבריאות הציבור, ובהיבט של פגיעה בזכויות דיוניות של עצורים ואסירים", לשון המכתב.

היועץ המשפטי חתם את המכתב בקריאה למינוי קבוע של שר משפטים: "על מנת להימנע ממצב שבו יובאו למעלה מאלף עצורים ואסירים מדי יום לבתי המשפט, באופן העלול לסכן את שלומם של העצורים והאסירים וכל הבאים עמם במגע, אשוב ואבקש כי תפעלו בהקדם למינוי שר משפטים שיוכל להפעיל את הסמכות האמורה, וזאת מבלי לגרוע מחשיבות מיוניים של יתר השרים שטרם מונו".