יום דרמטי בכנסת: אחרי ארבע מערכות בחירות, שנתיים של טלטלה פוליטית, היום (ראשון) תושבע בישראל ממשלה חדשה: ממשלת בנט-לפיד. הצמד שהשיק את "ברית האחים" לפני 8 שנים משלב ידיים פעם נוספת ומבטיח ממשלת אחדות ושינוי בסדר העדיפויות. הכנסת תתכנס בשעה 16:00 כדי להצביע בעד הממשלה, ובמחנה השינוי בטוחים שיגיעו עם 61 הצבעות למרות המאמצים של הליכוד למצוא עריקים.

סיקור השבעת ממשלת בנט-לפיד ב-N12:
- ההסכמים הקואליציוניים המלאים
- החוקים שממשלת השינוי תקדם כדי להרחיק את נתניהו
- בלעדי: ריאיון עם ראש הממשלה המיועד נפתלי בנט
- לפיד הודיע רשמית: עלה בידי להקים ממשלה

אם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון, אחרי יותר מ-12 שנה ברציפות בשלטון ו-15 שנים בסך הכול כראש ממשלה - בנימין נתניהו ייפרד היום מהתואר. בסביבתו מבטיחים שהוא ינהל את המעבר על פי כללי הטקס ויעביר את השלטון באופן מסודר. לפי שעה, נתניהו ומשפחתו לא עוזבים את בלפור.

פגישת ראשי המפלגות  (צילום: רענן כהן)
ראשי סיעות גוש השינוי בפגישתם הראשונה|צילום: רענן כהן

בנט יישא מחר במליאה את נאומו הראשון כראש ממשלה, שבו יקרא לאחדות ופיוס. הוא גם צפוי להודות לנתניהו על שירותו למען המדינה. אחריו ינאמו ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד ויו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו ואז תושבע ממשלת ישראל ה-36 עם 26 שריה.

האזינו לפודקאסט "אחד ביום": בנט, לפיד ואומנות האפשר‎:

הרכב הממשלה

ראש הממשלה הנכנס נפתלי בנט יחליף את ראש הממשלה בנימין נתניהו. ב-27 באוגוסט 2023 יחליף את בנט ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד. עד אז, לפיד יחליף במשרד החוץ את גבי אשכנזי.

מטעם ימינה יכהן בנט כראש הממשלה, ובנוסף לכך המפלגה תקבל עוד 3 תיקים: הפנים (שקד), שירותי הדת (כהנא) וההתיישבות (בשלב הראשון יישאר בידיים של בנט). תקווה חדשה תקבל 7 תיקים: המשפטים (סער), החינוך (שאשא-ביטון), התקשורת (הנדל), השיכון, המקשר בין הממשלה לכנסת, הנגב והגליל וענייני ירושלים (אלקין).

כחול לבן עם 4 תיקים: הביטחון (גנץ), המדע (פרקש-הכהן), התרבות (טרופר) והעלייה והקליטה (תמנו-שטה). ישראל ביתנו עם 2 תיקים: האוצר (ליברמן) והחקלאות ופיתוח הנגב והגליל (פורר). בנוסף, ח"כ חמד עמאר יהיה שר במשרד האוצר. יש עתיד עם 7 תיקים: החוץ (לפיד), הכלכלה (ברביבאי), הרווחה (מאיר כהן), התיירות (רזבוזוב), האנרגיה (אלהרר), המודיעין (שטרן) ושוויון חברתי (מירב כהן). ב-2023 לפיד אמור להחליף את בנט בתפקיד ראש הממשלה.

העבודה עם 3 תיקים: ביטחון הפנים (בר-לב), התחבורה (מיכאלי) והתפוצות (נחמן שי). מרצ עם 3 תיקים: הבריאות (הורביץ), שיתוף פעולה אזורי (פריג') ואיכות הסביבה (זנדברג).

בנוסף ימונו גם סגני שרים: אביר קארה ימונה לסגן שר לענייני רגולציה במשרד ראש הממשלה, עידן רול יהיה סגן שר החוץ ויואב סגלוביץ' יהיה סגן השר לביטחון הפנים.

משרדי הממשלה שיבוטלו: המשרד לחיזוק וקידום קהילתי, המשרד למשאבי מים והמשרד לנושאים אסטרטגיים.

המכשולים של ממשלת השינוי

חמישה מכשולים מרכזיים יש לממשלת השינוי, אתגרים שהיא צריכה לעבור כדי לא רק להצליח לקום – אלא גם כדי לפעול:

מבנה הממשלה הפריטטי והשוויוני בין הגושים

ראינו את הבעייתיות בממשלת נתניהו-גנץ, אז גם הפעם: ימינה ותקווה חדשה הן אגף אחד של הממשלה הזאת, ומנגד יש עתיד, כחול לבן, העבודה, מרצ וישראל ביתנו. לכל אחד מהאגפים הללו יהיה כוח שווה בממשלה, דבר שעשוי לגרום לשיתוק של הממשלה – במיוחד בסוגיות שנויות במחלוקת.

סוגיות דת ומדינה

הנושאים הללו הם חומר הנפץ של הממשלה החדשה ויהיה לה קשה מאוד לגבש הסכמה. מצד אחד יש את מפלגות יש עתיד, ישראל ביתנו, העבודה ומרצ ומצד שני ימינה ותקווה חדשה, כשברקע רע"ם של מנסור עבאס שמחזיקה בעמדות שמרניות מאוד.

בהסכם הקואליציוני עם מרצ והעבודה יש הרבה מאוד הבטחות בסוגיות דת ומדינה: קידום זכויות להט"ב, נישואים אזרחיים וקידום תחבורה ציבורית בשבת. אך בהסכם הגג שמחייב את כלל הסיעות שבממשלה שחתומים עליו ימינה ויש עתיד נכתב שכל "השותפים מחויבים להצביע נגד כל שינוי בסטטוס קוו". יכול להיות שיגיע השלב שהסתירה הזו בין שני ההסכמים תתנפץ.

שלטון החוק ומערכת המשפט

מדובר בממשלה שמורכבת מהפכים, בעלי דעות שונות בסוגיית מערכת המשפט. מצד אחד יש את האגף הימני שמורכב מימינה, תקווה חדשה וישראל ביתנו, ומנגד האגף השמאלי של יש עתיד, העבודה ומרצ. המחלוקות בין שני האגפים היא על האופי של מערכת המשפט – אם היא צריכה להיות יותר שמרנית או ליברלית. צפויות להיות מחלוקות בנושא בחירת שופטים וגם על מידת הצורך לרסן את בג"ץ באמצעות חוק יסוד: החקיקה. הסוגייה האחרונה "נפתרה" באמצעות ועדה שתקום ושתנסה למצוא לכך פתרון מוסכם.

מרב מיכאלי, איילת שקד (עיבוד: יונתן זינדל, מרים אלסטר, פלאש/90 )
שקד ומיכאלי: יצליחו להגיע להסכמות?|עיבוד: יונתן זינדל, מרים אלסטר, פלאש/90
בית המשפט העליון (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
סוגיה במחלוקת: בית המשפט העליון|צילום: נתי שוחט, פלאש/90

הנושא הפלסטיני – יוזמה מחודשת של ביידן?

ממשל ביידן ירצה בקרוב להתניע יוזמה מחודשת. לא נראה שיש חוט מקשר בנושא בין העמדות של נפתלי בנט וניצן הורוביץ, או של זאב אלקין ומרב מיכאלי. מישהו מהם יצטרך לשנות את עורו.

האמון והאמביציות האישיות – הכבוד ההדדי יישמר?

כל המכשולים שמנינו עד כה אלו טיפות בים לעומת המכשול הכי משמעותי לעומת האמון והאמביציות האישיות של כל אחד מהפוליטיקאים שהרכיב את ממשלת השינוי הזו. בממשלת נתניהו וגנץ הכבוד ההדדי היה שם קוד לחולשה, הנימוס כמעט היה מילת גנאי. בנט ולפיד טוענים שאצלם זה אחרת, אך השאלה היא מה יהיה עם ששת המנהיגים שלכל אחד מהם יש ציבור שהוא צריך להציג בפניו הישגים. זה יהיה מורכב, קשה, אך הם מאמינים שיצליחו.

כך תיראה הישיבה ההיסטורית

ישיבת המליאה החגיגית לכינון הממשלה ה-36 תפתח בשעה 16:00, ובמהלכה ייבחר גם יו"ר הכנסת. הישיבה תתקיים במעמד נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין ונשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות. בפתח הישיבה תכריז מזכירת הכנסת, ירדנה מלר-הורוביץ: "כבוד הנשיא" וחברי הכנסת והמוזמנים יכבדו את הנשיא בקימה.

יו"ר הכנסת יריב לוין יזמין אז אל דוכן הכנסת את בנט כדי שיציג את ממשלתו, פירוט קווי היסוד שלה, הרכבה וחלוקת התפקידים בין השרים, כפי שקובע חוק-יסוד: הממשלה. לאחר נאום בנט ינאם ראש הממשלה החלופי ושר החוץ הנכנס יאיר לפיד. לבסוף יוזמן לנאום ראש האופוזיציה המיועד – בנימין נתניהו. בסביבתו אומרים שהוא שוקד על "אחד מהנאומים הנחרצים שלו". בתום נאומי השלושה, יתקיים דיון סיעתי בו יוקצו לכל סיעה 9 דקות לשאת דברים.

השבעת הכנסת ה-24 (צילום: אלכס קולומויסקי, פלאש/90 )
השבעת הכנסת ה-24|צילום: אלכס קולומויסקי, פלאש/90

בשלב הבא תתקיים בחירת יו"ר הכנסת, ויושב הראש הנבחר יעלה לנהל את המשך הישיבה: הבעת אמון בממשלת החילופים והצהרות האמונים של ראש הממשלה, ראש הממשלה החלופי והשרים. לאחר ההצבעה, יעלו שרי הממשלה המיועדים בזה אחר זה ויצהירו אמונים.