פחות מ-48 שעות לפקיעת המנדט של נתניהו, לאף אחד מהגושים אין ממשלה - והפלונטר הפוליטי סבוך מתמיד: עד למועד האחרון ביום שלישי בחצות, לא נראה שנתניהו צפוי לשלוף שפן מהכובע - והוא גם לא יוכל לבקש ארכה מהנשיא אם לא יידע שיש לו סיכוי גדול להרכיב ממשלה. בגוש השינוי, הקושי המרכזי נעוץ בכך שהם עדיין מחכים ליו"ר ימינה, נפתלי בנט, שטרם החליט סופית למי הוא חובר. בגוש חושדים שהוא מתואם עם נתניהו - במיוחד לאחר פגישה חשאית שערך עמו בשבוע שעבר, ולא דווחה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

למרות תחושת התקיעות הכללית, המאמצים לעשות כל מה שאפשר בשני הצדדים נמשכים - ומתרכזים כרגע בסוגיית הטלת המנדט על מועמד נוסף שינסה להרכיב ממשלה: הנשיא ריבלין צפוי להטילו השבוע על אחד משני מועמדים - יאיר לפיד או נפתלי בנט, שמצדו ינסה לעשות משהו שאיש לא עשה מעולם לפניו: לקבל את ההמלצות של 30 חברי הליכוד, למרות שהוא מנהיג של מפלגה אחרת. 

בנימין נתניהו,יאיר לפיד, רובי רבלין, נפתלי בנט (עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
על מי יוטל המנדט אחרי נתניהו? הנשיא יכריע השבוע|עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90

אם המנדט יוטל על בנט, הוא יוכל להמשיך ולנהל משא ומתן עם שני הצדדים עוד 28 ימים - ולנסות להוביל לקונסטלציה הנוחה ביותר מבחינתו שתאפשר לו לכהן כראש ממשלה יציבה. מנגד, אם המנדט יוטל על לפיד - האפשרויות של בנט לחבירה לגוש הימין ייחסמו - ובנט יצטרך לבחור אם הוא חובר לגוש השינוי או מוביל לבחירות - זאת מכיוון שלגוש הימין אין למעשה ממשלה: יו"ר הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', מסרב בתוקף להישען על רע"ם - ויו"ר תקווה חדשה, גדעון סער, יסרב להצטרף לממשלה שבה נתניהו נשאר בתמונה. 

נפתלי בנט וסיעת ימינה בישיבה של המפלגה (צילום: n12)
לא כל חברי ימינה יסכימו לחבור לממשלת שינוי?|צילום: n12

למרות כל השיחות והמפגשים שהתקיימו בין כל השחקנים במערכת הפוליטית ב-40 הימים שחלפו מאז הבחירות, המצב כיום הוא למעשה זה שהיה ב-22:01 בליל הבחירות: לבנט יש אפשרות להקים ממשלת שינוי אבל לא בטוח שכל חברי ימינה לצדו - ואין לו אפשרות להקים ממשלה עם הימין אבל זה מה שחברי סיעתו ככל הנראה מעדיפים. המצב הזה צפוי להוביל לכך שלא נדע לאן פנינו עד סוף חודש יוני - אחרי תום המנדט של המועמד השני ועוד שלושה שבועות שבהם המנדט יופקד בידי הכנסת. 

האולטימטום של שקד: תיק המשפטים - או שלא אחבור לממשלת השינוי

ובינתיים, במגעים שנמשכים בגוש השינוי, סוגיית התיקים מונעת התקדמות: אם בתחילת השיחות, איילת שקד ביקשה את תיק המשפטים ובהמשך דרשה אותו עבורה - כעת היא מציבה את קבלתו כאולטימטום חד משמעי לפיו אם לא תחזור למשרד הזה בממשלה הצפויה, היא לא תצטרף אליה. 

יאיר לפיד, איילת שקד, נפתלי בנט (צילום: פלאש/90 )
התנאי של שקד: תיק המשפטים|צילום: פלאש/90

הפקדת תיק המשפטים בידי שקד צפויה לגרום לכאב ראש לא קטן בחלוקת התיקים כיוון שזה תיק בכיר שיועד לגדעון סער,  ואם הוא יוותר עליו - הוא יצטרך לקבל תיק בכיר אחר כמו תיק הביטחון - אלא שזה הובטח לבני גנץ. 7 מפלגות אמורות להרכיב את הממשלה הסבוכה הזו ורק 4-5 תפקידים בכירים - ששניים מהם דורשת ימינה: אשות הממשלה לבנט ותיק המשפטים לשקד. 

במחנה השינוי מרגישים שבכל פעם שנפתר עניין אחד, מועלית דרישה אחרת. לדברי גורמים במחנה, אם בנט ושקד יבהירו באופן סופי וחד משמעי שהם איתם - כל המחלוקות יוכלו להיפתר. עם זאת, עדיין מלווה אותם התחושה שהשניים רוצים לחלץ את תיק המשפטים בעיקר כדי לנופף בו מול נתניהו ולומר לו: 'תן לנו את המשפטים' - אלא שבינתיים לפחות, לגוש הימין אין בכלל ממשלה, כך שלא ברור עד כמה האסטרטגיה הזו יעילה.