ההתנגדות לחוק האזרחות: לקראת פקיעת תוקפה של הוראת השעה שמאריכה את החוק בתחילת יולי, וכוונת יו"ר הקואליציה עידית סילמן להביאו להצבעה כבר בשבוע הבא, חברי כנסת רבים מהקואליציה ממשיכים להילחם באווירת הקונצנזוס השוררת סביב הארכתו במליאה ומתעקשים על פתיחתו לדיון ולהכנסת שינויים מהותיים בו. עיסאווי פריג', השר לשיתוף פעולה אזורי, אמר הבוקר (חמישי) בריאיון לרדיו מכאן כי הוא פוסל את החוק גם במחיר של ויתור על תפקידו כשר.
גם חברת הכנסת מטעם מפלגת העבודה, אבתיסאם מראענה, הביעה הבוקר את התנגדותה לחוק האזרחות, המונע איחוד משפחות מערביי ישראל וערביי הגדה המערבית. בריאיון לתכנית של דקל ולוינסון בכאן 11, אמרה: "חוק האזרחות חייב לעבור שינוי, הוא לא יכול להמשיך להיות כל כך מפלה וגזעני. ליהודים מותר ולערבים אסור. אין קשר לביטחון ישראל".
מראענה הדגישה כי המטרה העליונה היא להמשיך ולקיים את הממשלה, וכי זו לא תיפול בעקבות ההצבעה על החוק: "אני לא מתכוונת למוטט את הממשלה – זה במקום הראשון – ממשלת השינוי שעבדנו מאוד קשה כדי שתקום, כי יש פה משברים קשים מאוד בחברה הישראלית שצריך לטפל בהם. אני מתכוונת להאיר את עיניה של הממשלה המצוינת הזאת, שאני מאחלת לה שתאריך חיים, כדי שתסתכל על האזרחים הערבים במדינת ישראל ותיתן להם את האפשרות לחיות כאן בשלום ואת החופש שלהם להינשא למי שהם רוצים".
"אני לא באה לממשלה הזאת בשביל לפרק, אלא בשביל לחבר – יש כל כך הרבה נושאים מעבר לחוק האזרחות שצריך לטפל בהם", טענה מראענה בריאיון. "זה לא הדבר היחידי שהחברה הערבית מתמודדת איתו מבחינת גזענות, אפלייה והדרה. יש המון נושאים שאפשר לדבר עליהם כל היום ולהתווכח עליהם, חוק האזרחות הוא אחד מהם".
ידיעות נוספות בנושא:
- חוק האזרחות והוראת השעה: מהו חוק איסור איחוד משפחות והכניסה לישראל שבמוקד המחלוקת
משבר חוק איחוד משפחות: בקואליציה החליטו על "מציאת פתרונות הומניטריים"
נמשכים הדיונים על חוק איסור איחוד משפחות; ח"כ רז: "יש כוונה שהקואליציה תצליח"
"לאיחוד המשפחות אין קשר עם ביטחון ישראל"
מראענה הסבירה את הבעיות בחוק כפי שהיא רואה אותן: "הגיע הזמן לפתוח את החוק ולדבר עליו, אחרי 20 שנה בהן הוא חל ומחודש בכל שנה. יש המון אנשים ששכחו מה זה אומר בכלל חוץ מלהגיד שהוא "מגן על הביטחון של מדינת ישראל". הדבר הזה לא תקף ולא נכון, הוא חוקק ב-2003 בגלל האינתיפאדה השנייה, ועברו מאז מספיק שנים בשביל שהחברה הערבית בישראל והמשפחות באיחוד המשפחות בהן הוכיחו שאין שום קשר לביטחון ושלא כל מי שמתחתן עם אהובת ליבו או אהוב ליבה בא לפגע במדינת ישראל".
"יש כאן קרוב ל-3,500 משפחות שהתחתנו לפני 2003, מקיימים חיי משפחה, יש להם ילדים, הם סטודנטים וסטודנטיות, אזרחים לכל דבר ברמת המחויבות שלהם כלפי המדינה, והגיע הזמן להסתכל על החוק הזה ולהבין אם ניתן לשנות בו משהו כדי להקל עליהם". מרעאנה הציגה אפשרויות אחרות פרט להפלת החוק, כמו מתן תושבות קבע, ואמרה: "אני נפגשת עם המשפחות האלה, עם כל הקשת הפוליטית בתוך הקואליציה ומנסה בצורה הכי ראויה ואנושית להסביר את השלכות החוק הזה".
"אני מתכוונת להאיר את עיניה של הממשלה המצוינת הזאת כדי שתסתכל על האזרחים הערבים ותיתן להם את האפשרות לחיות כאן בשלום ואת החופש שלהם להינשא למי שהם רוצים"
ח"כ אבתיסאם מראענה
מרעאנה שיקפה את הקושי בנישואים בחברה הערבית בארץ ללא הסדרת החוק: "האופציות של צעירה ערבייה להינשא מאוד מצומצמות. החברה הערבית מורכבת מנוצרים, מוסלמים, דרוזים.. אם חיים פה ולא רוצים להתבולל, אם אתם לא רוצים שיהיה כאן מפגן מטורף של התאהבות של ערביות ביהודים וההפך, בואו נסדיר את המעמד של הערבים ואת החירות שלהם להתחתן עם בני עמם ולקיים חיי משפחה נורמליים בתוך מדינה דמוקרטית".