מפלגת נעם בראשות ח"כ אבי מעוז דורשת לבטל את החלטת הממשלה 2331 שהתקבלה בשנת 2014 ונועדה לייצג נשים באופן ראוי. ההחלטה היא מעין "הצהרה ישראלית" המבוססת על החלטת האו"ם 1325 שעוסקת בשילוב נשים בעמדות מפתח בפוליטיקה הבין-לאומית, אך זו הישראלית עוסקת בעיקרה בשני תחומים: שוויון מגדרי והטמעת חשיבה מגדרית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

סעיף השוויון המגדרי על-פי החלטת הממשלה כולל בתוכו מתן זכויות והזדמנויות שוות לגברים ולנשים לעצב את חייהם ואת החברה שלהם. מתן ההזדמנויות והזכויות ייעשה בכל מרחב, ציבורי ופרטי, ובתחומים כמו מוקדי קבלת ההחלטות, הביטחון האישי, הבריאות, הרווחה, החינוך, חיי המשפחה, התעסוקה והכלכלה.

הטמעת החשיבה המגדרית היא האמצעי לקידום השוויון המגדרי, ובעצם הכלי שעיקרו קביעת המדיניות תוך הכרה בצרכים השונים של נשים וגברים ובהשפעות השונות שעשויה להוביל מדיניות מסוימת. בין השאר נכלל גם פיתוח מענה מותאם לצרכים השונים.

אז מה בעצם מפלגת נעם דורשת לשנות?

בין הסעיפים בהחלטת הממשלה שמפלגת נועם דורשת לשנות נמצאת הדרישה לקידום הייצוג השוויוני שכוללת דגש על נשים במוקדי קבלת ההחלטות, וכך נכתב בהחלטת הממשלה: "קידום ייצוג שוויוני, מניעת הפליה והעצמת נשים – קידום ייצוג שוויוני לנשים במגזר הפרטי והציבורי, מניעת הפליה על רקע מגדר ומניעת הדרה במרחב הציבורי, בהתאם לכל דין; ביצוע פעילות להעצמת נשים ממגוון קבוצות האוכלוסייה וטיפול בקבוצות אוכלוסייה ייחודיות. באיוש תקני הרשות הרלוונטיים ובכפוף לכללי נציבות שירות המדינה, יש לפעול לגיוס עובדים בעלי ניסיון או השכלה בתחום המגדר לצד השכלה בתחומים נוספים... ייצוג נשים ממגוון קבוצות האוכלוסייה במגזר הציבורי והפרטי, בדגש על מוקדי קבלת החלטות".

יו
חברי הציונות הדתית אבי מעוז ואיתמר בן גביר|צילום: n12

ולמרות החלטת הממשלה, נראה כי שיעור הנשים בעמדות בכירות בשירות המדינה נמוך מאוד, וכך גם בגופים נוספים כמו המשטרה, מערכת המשפט והרשויות המקומיות – נשים מהוות מיעוט בתפקידי המפתח ובתפקידים שרמת ההשתכרות בהם גבוהה.

בסקירה של מרכז המחקר והידע של הוועדה לקידום מעמד האישה והשוויון המגדרי ב-2019, נכתב כי "נשים מהוות את רוב העובדים בשירות המדינה (63%), אולם שיעורן בקרב העובדים קטן ככל שעולה דרגת העובדים. בקרב העובדים בסגל הבכיר בכלל שירות המדינה שיעור הנשים עומד על 43%".

על אף נתונים עגומים אלה, במפלגת נעם טוענים כי החלטת הממשלה הביאה לקבלת החלטות לא ענייניות שמתעדפת את ייצוג הנשים על פני המקצועיות, ושזו מגיעה אפילו על חשבון עוצמתו של צה"ל. בכך, עם השבעת הכנסת אתמול, ארגוני נשים ולהט"בים התכנסו כדי למחות נגד השבעתו של נציג נעם לכנסת ונגד רצונו לפגוע בשוויון ובמעמדם של נשים ושל להט"בים.

מנעם נמסר לאחר הצגת דרישתם לשנות את ההחלטה על ייצוג נשים: "חשפנו לציבור כי גורמים כמו דינה זילבר ופקידים בכירים נוספים במשרד המשפטים, משתמשים בהחלטת ממשלה שמוסתרת מהציבור, כדי לשנות את אופייה של מדינת ישראל, מתחת הרדאר. אנו נפעל לתיקונה של החלטת הממשלה מס' 2331 העוסקת בשוויון מגדרי, כך שהשיקול המגדרי יצטרך להתחשב בשיקול המקצועי, ונחזיר לצה"ל את ערכי הניצחון והלחימה".

"נגמרו הימים שדינה זילבר והפקידות של משרד המשפטים מנהלים את המדינה", הוסיפו בנעם. "פקידי משרד המשפטים עושים מהפכה במשרדי הממשלה ובצה"ל, ובתואנה של שוויון מגדרי נכפית על מוסדות הממשלה קבלת החלטות לא ענייניות ולא מקצועיות על חשבון עוצמתו של צה''ל וטובת אזרחי ישראל".